E cuadors unike blanding av native urfolk, europeiske og afrikanske innflytelser har skapt en fargerik kulturell opplevelse for de som reiser hit.

Ecuador har lagt økende vekt på bevaring av urfolks rettigheter, sosial rettferdighet og miljøvern. Denne ideologiske bevegelsen har formet landets politikk og har ført til en større anerkjennelse av urfolks kulturer og deres bidrag til nasjonen.

Mange ecuadorianere føler en dyp forbindelse til naturen og verdsetter landets rike naturarv. Dette gjenspeiles i deres tradisjonelle praksiser, som inkluderer åndelige ritualer og respekt for hellige steder som fjelltopper, innsjøer og elver.

I dag, er Ecuador kjent for sin vakre natur, særskilt Galapagosøyene, som er et maritimreservat som tiltrekker seg mange dyreelskere hvert år.

 

Ecuador

Hovedstad: Quito

Totale Innbyggertall: Cirka 17,1 millioner

Areal: 283 561 kvadratkilometer

Tidssone: GMT-5 (Ecuador Standard Time)

Offisielle språk: Spansk

Statsform: Demokratisk republikk.

Valuta: Amerikansk dollar (USD)

 

 

Utdanning

Ecuador har blitt et attraktivt studieland for internasjonale studenter, anerkjent for deres fokus på kvalitet og relevans. Landet har et godt utvalg av universiteter og høyskoler, som tilbyr både bachelor- og masternivå utdannelser innen diverse fagområder.

Ecuadors studieår er delt inn i to semester, høstsemesteret (september til januar) og vårsemesteret (februar til juli). Karaktersystemet bruker en skala fra 0 til 10, der 10 er høyeste karakter.

Visumkrav endrer seg regelmessig, så du bør ta kontakt med den ecuadorianske ambassaden i Oslo i god tid, i tilfelle det har vært endringer. Generelt, for studenter fra EØS-land, kan du studere i Ecuador i opptil 180 dager uten å søke om visum. Derimot, hvis oppholdet er lengre eller du vil arbeide ved siden av studiene, må du søke om studentvisum.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.


 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag, bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Ecuador, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel, må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Ecuador:

Studievalg.no 

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

DELE-test (spansk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

 

 

Prisnivå

Du kommer langt på Lånekassens utbetaling alene, hvis du studerer i Ecuador. Prisnivået her er generelt minst halvert, og ofte tredelt el mer, i forhold til norske priser.

Mat og drikke er spesielt rimelig. Lokal mat på restauranter og matvarer på markeder er svært prisgunstige.

Kollektivtransport, som busser og t-bane, har også betydelig lavere priser. Bilutleie er ganske rimelig, men det er imidlertid viktig å merke seg at veistandarden er ikke på samme nivå som i Norge.

Du vil spare masse på å leie av bolig her borte, i forhold til i Oslo, men pris og standard vil varier avhengig av region, særskilt mellom turistområder og mindre tettbebygde steder.

 

 

Praktisk informasjon

Ecuadors kystområde har et tropisk klima, mens høylandet kan være kjøligere og mer temperert. Været varierer også med høyde over havet, så det er viktig å være forberedt på ulike temperaturer og nedbørsmønstre avhengig av hvor du befinner deg.

Når det gjelder helse, er det anbefalt å oppdatere rutinevaksiner før avreise. Vaksiner som hepatitt A og B, tyfoidfeber og gulfeber, og annet anbefalt av helsepersonell for den regionen av Ecuador du skal til, bør være på plass i god tid før avreise.

Sørg også for å ha reiseforsikring klart på forhånd, en som dekker eventuelle medisinske utgifter som kan oppstå.

Pluss, internettilgang er vanlig i byområder, men kan være mer utilgjenge.ig i mer avsidesliggende områder.

 

 

Reise rundt

Ecuador har flere spennende og vakre byer som er verdt å utforske.

Quito, hovedstaden, er full av historie og kultur. Old Town, den historiske bydelen, byr på sjarmerende brosteinsgater, koloniale bygninger og majestetiske kirker – inkludert Basilica del Voto Nacional og La Compañía de Jesús.

I tillegg, i Quito, kan man ta taubanen opp til El Panecillo, for å beundre både utsikten og den ikoniske Virgen de Quito-statuen. Byen er også et flott utgangspunkt for å besøke Cotopaxi nasjonalpark og Mindo Cloud Forest.

Guayaquil er Ecuadors største by, og er derfor også en viktig økonomisk og kulturell hub. Strandpromenaden, Malecon 2000, frister også, hvor du kan boltre deg blant mange flotte restauranter, butikker og parker.

En tur til Cerro Santa Ana, utenfor Guayaquil, gir deg pittoresk utsikt over byen, og Las Peñas-området byr på fargerike hus og kunstgallerier.

Cuenca er kjent for sin velbevarte koloniale arkitektur. Her finner du brosteinsbelagte gater, vakre kirker, samt romslige storslåtte torg, som Parque Calderón. I samme området, kan turglade besøke Cajas nasjonalpark, som er et flott sted for fotturer og utendørsaktiviteter.

Blant de litt mindre byene, er Otavalo kjent for sitt sprudlende marked, Otavalo Market. Her kan du snuse blant boder som selger håndverk, tekstiler og kunst.