P eru er et land med en rik og mangfoldig historie, og landet har opplevd betydelige endringer i løpet av de siste tiårene.
Fra 2000-tallet, har landet gjennomgått en betydelig økonomisk vekst, mye på grunn av Perus rike naturressurser som sølv, gull, kobber og naturgass. Denne veksten har staten brukt til å forbedre befolknings levestandard, selv om forskjeller mellom by og land, og mellom ulike sosioøkonomiske grupper, fortsatt er markante.
Blant besøkende, er Peru kanskje mest kjent for sine storslåtte og velbevarte ruiner fra Inkariket; Machu Picchu er faktisk en av de mest besøkte destinasjonene i Sør-Amerika.
Dette er ikke det eneste som lokker folk til Peru. Manu nasjonalpark huser et ekstremt mangfold av dyr og planter, og Colca-dalen, en av verdens dypeste kløfter, er også noe du bør utforske imens du er her.
For de som er interessert i arkeologi og historie, er Chan Chan, en annen forhistorisk by og arkeologisk felt, tilhørende forgjengerne til inkaene, også et «must see».
Sist, men ikke minst, har Lima også blitt et sentrum for gastronomisk innovasjon grunnet en økende interesse for peruansk mat.
Hovedstad: Lima
Innbyggertall: Cirka 33 millioner
Areal: Cirka 1.285.216 kvadratkilometer
Tidssone: Peru Standard Time (PET, UTC -5)
Språk: Spansk (offisielt), Quechua, Aymara
Statsform: Republikk
Valuta: Peruviansk sol (PEN)

Utdanning
Peru kan være en spennende og berikende destinasjon for utvekslingsstudenter, både i forhold til en fargerik kultur og vakre omgivelser, men også i forhold til selve studiene.
Universitetene her til lands kan tilby et mangfold av studieprogrammer innen både bachelor-, master- og doktorgradsnivå. Pontificia Universidad Católica del Perú og Universidad Nacional Mayor de San Marcos er blant landets mest prestisjetunge institusjoner.
Peruansk utdanning følger det søramerikanske systemet, hvor det akademiske året er delt inn i to semestre: fra mars til juli og fra august til desember. Dette er noe forskjellig fra hva nordmenn er vant med, men gir også unike muligheter for å oppleve forskjellige årstider og kulturelle arrangementer i Peru.
Det peruanske karaktersystemet kan variere mellom universiteter, men mange bruker en skala fra 0 til 20, der 11 anses som minimum for å bestå.
For å studere i Peru må utenlandske studenter ha en god forståelse av spansk, da dette er undervisningsspråket på de fleste universiteter. Noen institusjoner tilbyr også kurs på engelsk, spesielt på master- og doktorgradsnivå.
Utvekslingsstudenter må søke om studentvisum for å studere i Peru. Prosessen kan ta noe tid, så det er lurt å starte så tidlig som mulig, straks du har fått bekreftet studieplass.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.
Godkjenning av studiet
Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.
Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.
Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.
Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.


Søkeprosess
Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Peru, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.
Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre en DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel, må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
Finne studier i Peru:
Påmelding til språktester:
TOELF-test (engelsk)
IELTS-test (engelsk)
DELE-test (spansk)
Finansiering:
Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater
Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater
Numbeo – prissammenligning mellom land
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?
Translatørportalen (statsautorisert oversettelse)

Prisnivå
Livet er deilig for en norsk students lommebok i Peru, for her kommer du langt med pengene fra lånekassen.
Et måltid på en rimelig restaurant koster cirka en kvart av norske priser, mens lokale ølmerker koster gjerne kun en femtedel. I supermarkeder, er prisene på matvarer på rundt halvparten av norske priser, ofte et hakk under dette til og med.
Offentlig transport er både rimelig og variert, hvorav busser, tog, drosjer og "colectivos" (delt taxi) er de vanligste transportmidlene. En enveisbillett på bussbillett koster vanligvis vel under en tikroning. Det er kanskje greit å vite at veiforholdene er gode i byer, men at det samme kan ikke sies om landets fjell- og mer landlige områder.
Når det gjelder boligleie, ligger leieprisen i Lima sentrum på mellom halvparten og en tredjedel av Oslopriser.
Det er verdt å merke seg at, selv om disse prisene kan virke svært lave for nordmenn, er de i tråd med det gjennomsnittlige inntektsnivået i Peru. Dette er greit å ha i bakhode, hvis du har planer om å arbeide deltid i Peru, under studiene.


Praktisk informasjon
Peru har et variert klima med tre hoved-soner: kysten, fjellene (Andes), og jungelen (Amazonas).
Kysten er for det meste tørr og varm, bortsett fra vintermånedene (juni til september), når det ofte er overskyet og kjølig.
I Andesfjellene, er det generelt kjøligere, med regntid fra november til mars. Den ragende høyden betyr også at luften kan være litt tynn her, så vær oppmerksom på at du kanskje vil behøve å sette av litt tid til akklimatisering.
Amazonas-området har tropisk klima, med høy varme og fuktighet, samt regn hele året.
Når du skal reise til steder i Sør-Amerika, er det viktig å ha alle nødvendige vaksiner på plass i god tid før avreise. Alltid sjekk med helsepersonell, som er oppdatert om anbefalte reisevaksiner.
Generelt, er særskilt vaksiner for hepatitt A og tyfoid viktige, du kan bli smitte med dem begge via forurenset mat eller vann. Du bør også ta malariaprofylakse, hvis du skal til Amazonas-regionen.
Husk å alltid ha reiseforsikring som dekker både medisinsk evakuering og behandling.


Kultur
Perus kultur har blitt formet av mange forskjellige innflytelser, inkludert inkaenes, spanske kolonisatorer, og andre urfolk og immigrantgrupper. Dette mangfoldet reflekteres i alt fra kunst, musikk og dans, til mat og religiøse skikker.
En av de mest kjente tradisjonene i Peru er "Inti Raymi", eller solfestivalen, som er en Inka-seremoni til ære for solguden. Denne feires med fargerike kostymer, dans og musikk hvert år under vintersolverv.
Matkultur er særskilt sentralt i Peru, og landet er kjent for sin blending av ulike matkulturer og teknikker, som har resultert i en del unike retter, blant dem finnes ceviche, som er en type frisk salat med lokal sjømat, lomo saltado, en smakfull wok matrett med marinert biffstrimler, løk, tomater, pommes frites og ris, og pisco sour, en syrlig cocktail drikke.
Om selve folket, kan det sies at peruanere er kjent for sin varme og gjestfrihet. De er et samfunn som verdsetter sterke familiebånd og respekt for de eldre.