I denne episoden av Studentoplysningen snakker vi med mentaltrener Øyvind Hammer om motivasjon og hvordan du kan nå dine mål i studietiden.

Øyvind deler konkrete tips om hvordan man finner motivasjon, håndterer eksamensstress, og hvordan både indre og ytre motivasjon kan hjelpe deg til suksess.

Uansett om du strever med fag eller rutiner, vil Øyvinds teknikker for mentaltrening og hverdagsmestring gi deg verktøyene du trenger for å prestere bedre og trives som student.

 

SO #61: Mental trening, motivasjon og oppskriften på suksess

Programleder: Madelén Skare Olsen

Gjest: Øyvind Hammer, Mentaltrener, forfatterog foredragsholder

Produsent: Kubrix

 

 

Motivasjon i studietiden: Hvordan lykkes med å nå sine mål?

Å lykkes i studietiden krever mer enn bare faglig innsats – det handler om å finne den rette motivasjonen. I en nylig podkast snakket mentaltrener Øyvind Hammer om hvordan studenter kan bygge motivasjon og mestre både faglige utfordringer og livets opp- og nedturer.

Gjennom en åpen og inspirerende samtale med programleder Madeline, delte Hammer sine tanker om hvorfor noen lykkes bedre enn andre, og hvordan man kan snu en dårlig situasjon til noe positivt.

 

Hva er motivasjon, egentlig?

Hammer starter med å understreke at motivasjon skapes gjennom fokus. Når du har et klart mål og forstår hvorfor du ønsker å nå det, blir veien enklere.
«Motivasjon er en drivkraft som skaper entusiasme og pågangsmot. Det handler om å stille seg spørsmålet: Hvorfor skal jeg gjøre dette?», forklarer han.

Det er når man har en sterk indre drivkraft, kombinert med tydelige mål, at resultatene virkelig begynner å komme.


 

Indre og ytre motivasjon

Mange snakker om forskjellen mellom indre og ytre motivasjon.

Den indre motivasjonen kommer fra en genuin interesse for oppgaven, mens den ytre kan være basert på belønning eller press fra omgivelsene. Hammer trekker fram hvordan ytre motivasjon også kan være et effektivt verktøy for å nå mål, spesielt når oppgavene i seg selv ikke nødvendigvis er interessante.

For eksempel meldte han seg på New York-maraton som et mål han måtte trene mot – en ytre motivasjon som førte til mestringsfølelse.

LES OGSÅ: Nanna Klingenberg - samliv, seksualitet og studentliv #057

 

Snu negative tanker til positiv handling

En av de største utfordringene for mange studenter er frykten for å feile, spesielt under eksamen. Hammer forteller at nervøsitet ofte fører til at man ikke får utnyttet sitt fulle potensial.

En teknikk han foreslår, er å fokusere på det man kan, og ikke på hva man frykter. «Når du møter en eksamen, ikke gru deg for spørsmålene du ikke kan svare på. Fokuser heller på det du kan og forbered deg godt på det du ønsker å mestre», sier Hammer.

Visualisering er også en nøkkel for suksess. Ved å forestille seg en positiv eksamenssituasjon, der man ser for seg at man mestrer oppgavene, kan man gradvis endre sitt mentale bilde av hva som er mulig.


 

Hverdagsmestring og å spille på sine styrker

Hammer legger vekt på viktigheten av hverdagsmestring. Det er ikke alltid de store øyeblikkene som betyr mest, men snarere de små seirene i hverdagen.

«Å hjelpe noen til å håndtere frykt, som for eksempel eksamensnervene, kan være like verdifullt som å trene en idrettsutøver til OL», sier han.

Et annet viktig poeng er å kjenne seg selv, spesielt når det gjelder svakheter. Hammer forteller om hvordan han i sin egen karriere har måtte erkjenne at han er dårlig på rutiner, og at løsningen har vært å få hjelp med oppgaver han ikke er god på.

«Det handler om å fokusere på det du er flink til, og finne måter å omgå dine svakheter på», forklarer han.

LES OGSÅ: Om studentøkonomi og DNB Ung - Studentopplysningen #26

 

Å jobbe med mentaltrening

Mentaltrening er en sentral del av Hammers filosofi. Ved å trene opp sitt «mentale immunforsvar», kan man håndtere både motgang og stress på en bedre måte.

Mentaltrening handler om å bygge opp en robust psyke, slik at man takler utfordringer uten å la seg knekke av dem. Dette gjelder både i idrett og i studier.

«Når du jobber med mentaltrening, lærer du å forberede deg mentalt til krevende situasjoner, som en eksamen eller en viktig presentasjon. Det handler om å se for seg situasjonen på en positiv måte, og skape et bilde av deg selv som en person som mestrer oppgaven», sier Hammer.


 

Finn din motivasjon

Det er mange måter å finne motivasjon på. For noen handler det om å være del av en studiegruppe der man kan spille på hverandres styrker, for andre kan det være å sette seg små, overkommelige mål som bygger opp mestringsfølelse.

«Du må finne ut hva som motiverer deg, og bruke det til å skape fremdrift i hverdagen», råder Hammer.

LES OGSÅ: Fredagsrådet - Studentopplysningen #18

 

Oppsummert

Motivasjon er en ferdighet som kan trenes opp, på lik linje med fysisk styrke. Ved å jobbe med å forstå seg selv, sette seg realistiske mål, og bruke både indre og ytre motivasjon, kan man komme langt – ikke bare i studietiden, men også i livet generelt.

Gjennom Hammers inspirerende råd får studenter verktøyene de trenger for å skape en mer meningsfull og vellykket studiehverdag.

LES OGSÅ: Fredagsrådet - Studentopplysningen #27

 

Hør (eller se) hele episoden

Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.

Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast

Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.


 

Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!