Når du begynner som student, kan det være overveldende å navigere i nye omgivelser og systemer. Men visste du at du har rett til å få juridisk hjelp om du møter utfordringer i studiehverdagen?
På de fleste norske utdanningsinstitusjoner finnes det nemlig et studentombud, en gratis ressurs som er her for å hjelpe deg med å ivareta dine rettigheter.
Vi har snakket med Marianne Høva Rustberggard, studentombudet ved Universitetet i Oslo, for å lære mer om hva de kan tilby deg som student.
Programleder: Madelén Skare Olsen
Ekspert i studio: Marianne Høva Rustberggard, Studentombud ved Universitetet i Oslo
Produsent: Kubrix
Hva er studentombudet?
Marianne forklarer at et studentombud gir gratis juridisk hjelp til studenter i saker som angår deres studiehverdag. Dette kan for eksempel være hvis du vil klage på eksamenskarakteren din, opplever urettferdig behandling fra en foreleser, eller har spørsmål om rettighetene dine knyttet til permisjon eller andre situasjoner.
Studentombudet er en uavhengig enhet som ikke er underlagt universitetets ledelse, men er ansatt av institusjonen for å være en nøytral aktør i saker der studentene trenger råd eller støtte.
Som student kan du kontakte dem når som helst uten å måtte gå via andre kanaler, og det koster ingenting å få hjelp.
Hvordan kan studentombudet hjelpe?
Ombudet kan bistå med flere typer saker. Hvis du føler deg urettferdig behandlet eller har opplevd en formell feil på en eksamen, kan studentombudet hjelpe deg med å utarbeide en klage.
De har ofte maler for slike klager og kan tilby veiledning i prosessen. Marianne understreker at det er viktig å huske at det å klage ikke er noe negativt, men heller en rettsikkerhetsgaranti som bidrar til å sikre kvaliteten på utdanningssystemet.
Ombudet hjelper også studenter som ønsker å varsle om kritikkverdige forhold på studiestedet, enten det gjelder forelesere, medstudenter eller andre forhold som påvirker studiehverdagen.
LES OGSÅ: Julespesial og tidsmaskin - Studentopplysningen #12
Eksamen og klagerettigheter
En vanlig henvendelse til studentombudet er knyttet til eksamener. Marianne forteller at studenter ofte er usikre på hvordan de kan gå frem for å klage på en eksamenskarakter.
Som student har du rett til å be om en begrunnelse for karakteren din, og dersom du ikke er fornøyd, kan du klage. Klagen behandles da av nye sensorer som ikke har kjennskap til den opprinnelige vurderingen.
Det er også viktig å merke seg at hvis du klager på formelle feil under en eksamen, som for eksempel manglende tilrettelegging, kan du i noen tilfeller få eksamenen annullert og måtte ta den på nytt.
Uavhengig og fortrolig støtte
Marianne presiserer at studentombudet opererer uavhengig av studiestedet, og at alt som blir diskutert mellom student og ombud er fortrolig.
Dette gjør at studenter kan føle seg trygge på at deres sak blir behandlet nøytralt og profesjonelt.
LES OGSÅ: The Last Supper... Sommerferie, sex og nye eventyr i Studentopplysningen #34
Hvordan komme i kontakt med studentombudet?
Studentombudet er tilgjengelig for alle studenter, og Marianne oppfordrer studentene til å ta kontakt dersom de er usikre på sine rettigheter eller trenger juridisk hjelp. Du kan nå dem via e-post eller gjennom studiestedets nettsider, og de tilbyr også personlige møter for de som ønsker det.
LES OGSÅ: Fredagsrådet - Studentopplysningen #27
Hør (eller se) hele episoden
Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.
Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast
Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.
Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!
