Studietiden er preget av nye erfaringer, store omveltninger og spennende muligheter. Men for mange studenter kan det også være en utfordrende periode, spesielt når det kommer til å skape nye vennskap. Og ensomhet er som vi vet et utbredt problem blant mange studenter.
I denne episoden av Studentopplysningen deler psykolog, Elizabeth Marie Normann, sin innsikt om hvordan man kan bygge gode relasjoner og vennskap i studietiden.
Artikkelen fortsetter under faktaboksen.
LES OGSÅ: Harald Hrubos-Strøm - søvnspesialist og lege om betydningen av søvn i studietiden #059
Ekspert i studio: Elizabeth Marie Normann, psykolog
Har studert: Bachelor i psykologi (NTNU) og master/kandidat i psykologi (Københavns Universitet)
Programleder: Madelén Skare Olsen
Produsent: Kubrix
Ensomhet blant studenter – et vanlig, men oversett problem
Mange studenter opplever ensomhet i løpet av studietiden. Overgangen fra videregående til høyere utdanning kan føre til at tidligere sosiale nettverk svekkes, og den nye friheten kan være overveldende.
Normann påpeker at ensomhet ikke nødvendigvis betyr at man er alene, men heller at man savner dype og nære relasjoner.
LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Spørsmål om samliv
Vennskap krever innsats
I motsetning til barndommen, der vennskap ofte dannes naturlig gjennom skole og fritidsaktiviteter, krever vennskap i voksenlivet mer aktiv innsats. Normann understreker at det å bygge relasjoner handler om å tørre å ta initiativ og investere tid i andre mennesker.
«Det er lett å tenke at vennskap skal skje spontant, men sannheten er at de fleste gode relasjoner krever en bevisst innsats. Sett av tid til å være sosial, bli med på arrangementer og ikke vær redd for å ta kontakt med folk du finner interessante.»

Hvordan skaper man varige vennskap?
Ifølge Normann er det flere grep studenter kan ta for å skape varige vennskap:
• Vær åpen og tilgjengelig: Små samtaler kan utvikle seg til dypere relasjoner over tid. Ikke undervurder verdien av hverdagslige interaksjoner.
• Finn felles interesser: Engasjer deg i studentforeninger, idrettslag eller andre sosiale aktiviteter som interesserer deg. Dette øker sjansen for å møte likesinnede.
• Vær modig og ta initiativ: Ikke vær redd for å foreslå en kaffeprat eller en studiegruppe. Mange ønsker nye venner, men tør kanskje ikke ta det første steget.
• Vis sårbarhet: Å dele tanker, følelser og opplevelser skaper sterkere bånd. Relasjoner blir dypere når man tør å være ekte.
LES OGSÅ: Livskriser - slik takler du kriser og vanskelige situasjoner - med psykologspesialist Haakon Rydning | Studentopplysningen
Når frykten for avvisning hindrer deg
Mange studenter vegrer seg for å ta kontakt med nye mennesker av frykt for å bli avvist. Norman forklarer at denne frykten ofte er basert på overdrivelser vi lager i vårt eget hode.
«Vi antar at andre ikke vil være interessert i oss, men sannheten er at de fleste ønsker nye venner. Det handler bare om å utfordre seg selv til å tenke annerledes og ikke ta en eventuell avvisning personlig.»
LES OGSÅ: Hva er rasisme og hvordan oppleves det å møte rasisme i Norge - Studentopplysningen #38
Relasjoner og mental helse
Gode relasjoner er ikke bare hyggelige – De er også avgjørende for mental helse. Forskning viser at mennesker med sterke sosiale bånd har bedre livskvalitet og lavere risiko for depresjon og angst.
Normann understreker viktigheten av å prioritere relasjoner, selv i en hektisk studiehverdag.
«Studier og karriere er viktige, men vennskap er en av de avgjørende faktorene for et lykkelig liv. Ikke la frykten for å ta initiativ stå i veien for å bygge gode relasjoner.»
LES OGSÅ: Magne Gundersen - Studentøkonomi med forbrukerøkonom og luksusfellen-ekspert #056
Vennskap er verdt innsatsen
Å skape nye vennskap som student kan føles utfordrende, men det er både mulig og verdt innsatsen. Ved å være åpen, ta initiativ og investere i relasjoner, kan studenter oppleve en mer givende og sosial studietid.
Normann avslutter med en oppfordring:
«Ikke vent på at vennskap skal oppstå av seg selv – vær den som tar steget. Mange sitter med samme ønske som deg, og du kan være den som gjør en forskjell i noen andres liv.»
Dette er kun et kort sammendrag av den lærerike og inspirerende samtalen vi hadde med Marie Elizabeth Normann. Sjekk ut hele episoden for å lære mer og få gode råd om dette viktige temaet.
LES OGSÅ: Ensomhet med psykolog og forfatter Eva Tryti
Hør (eller se) hele episoden
Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.
Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast
Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.
Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!
