S lovakia er en innlandsstat i Sentral-Europa, som ble en selvstendig nasjon i 1993, etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia, som et resultat av den fredelige "Fløyelsrevolusjonen" i 1989.

I nyere historie, er landet preget av overgangen fra et kommunistisk styre til en markedsøkonomi og demokrati.

Den slovakiske økonomien har vokst jevnt og har hatt stor suksess, spesielt innen bilindustrien.

Landet ble medlem av EU og NATO i 2004, og er en del av Schengen-området, noe som har bidratt til økonomisk vekst og internasjonalt samarbeid.

Ellers er Slovakia, og spesielt studentbyen Martin, et yndet studiested for nordmenn, særskilt blant fremtidige norske helsearbeidere.

Det er nok ikke så rart, for i tillegg til at inntakskravene på medisinstudier i Slovakia er lavere enn i Norge, er prisene også i høy grad det samme.

Landet byr også på en fin blanding av nytt og gammelt. Her finner du store majestetiske slott, gamle trekirker, små, koselige landsbyer og et rikt studentmiljø.

Så kanskje er Slovakia også studielandet for deg?

 

Slovakia

Hovedstad: Bratislava

Totale Innbyggertall: Ca. 5,4 millioner

Areal: 49 035 km²

Tidssone: CET (UTC+1)

Offisielle språk: Slovakisk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning

Utdanningssystemet i Slovakia består av grunnskole, videregående skole og høyere utdanning. Høyere utdanning tilbys ved offentlige og private institusjoner, inkludert universiteter og fagskoler.

Til tross for ett par titalls utdanningsinstitusjoner, er det spesielt to byer som skiller seg ut som studentbyer, Martin og Kosice. Det er også noen få norske studenter i hovedstaden, Bratislava.

Majoriteten av disse norske studentene, kommer hit for å studere medisin.

Her finner du en liste av over noen av de slovakiske institusjonene du kan studere ved.

Det akademiske året i Slovakia løper fra september til juni og er delt inn i to semestre: vintersemesteret (fra september til februar) og sommersemesteret (fra februar til juni).

I eksamensperiodene, i januar og juni, er det ingen undervisning og ellers får studentene juleferie, påskeferie og sommerferie, samt noen langhelger med fri midt i semestrene.

Det slovakiske karaktersystemet varierer mellom institusjonene, men det vanligste er en skala fra 1 (best) til 5 (dårligst), med 3 som laveste ståkarakter. Noen institusjoner bruker også ECTS-systemet (European Credit Transfer and Accumulation System), som er en standard for sammenligning av studieprestasjoner mellom europeiske land.

For internasjonale studenter er det vanligvis krav om bevis på språkkunnskaper i engelsk eller slovakisk, avhengig av studieprogrammet. Mange universiteter tilbyr engelskspråklige programmer, spesielt på masternivå.

Studenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere her.

Derimot, må de imidlertid registrere seg hos politiet innen 10 dager etter ankomst og søke om et oppholdskort for EU-borgere, hvis de planlegger å bo i landet i mer enn 90 dager.

Det er også viktig å ha en gyldig europeisk helseforsikringskort (EHIC) for å få tilgang til helsehjelp under oppholdet.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du søker om plass på studiet direkte til universitetet du vil studere ved og finner søknader på nettsidene deres. Søknadsfristene er som regel en gang i slutten av februar eller begynnelsen av mars.

Noen studiesteder vil be om motivasjonsbrev, intervjuer (kan gjøres over Skype), anbefalingsbrev eller opptakstester. Noen vil også kreve at vitnemålet ditt er oversatt av en godkjent oversetter i Slovakia, så sjekk opp dette før du ordner oversettelse i Norge.

Mange studiesteder tilbyr studier på engelsk eller andre språk, og du finner en oversikt over studiesteder som tilbyr dette på Slovak Academic Information Agencys nettsider.

Sjekk også med studiestedet om du trenger å ta en språktest. Dette kommer an på hvilket språk du skal studere på. Om du skal gå et studie som holdes på engelsk, kan det være du slipper unna om du har en firer i engelsk på vitnemålet, men det er vanlig å måtte ta en TOEFL- eller IELTS-test uansett. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på slovakisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Slovakia og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Slovakia:

Studievalg.no

Slovak Academic Information Agencys (SAIA)

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test 

IELTS-test 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

GoDilio.com

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

Numbeo 

Lånekassen 

 

 

Prisnivå

I Slovakia finner du noen av de laveste prisene i Europa og det er ikke veldig vanlig, ei heller nødvendig, å jobbe ved siden av studiene. Du klarer deg fint på støtten fra Lånekassen og det sommerjobben måtte ha fylt lommeboka med.

Du kan fint unne deg et måltid ute for halvparten, eller mindre, av norske priser, og betaler enda mindre for en halvliter. En bussbillett koster minimalt, mens prisene for kinobilletter ligner de norske prisene fra 90-tallet.


 

Bolig

Det er forholdsvis enkelt for studenter å finne en leilighet å leie i Slovakia, men pass på å få leiekontrakt og at du ikke betaler for mye.

De fleste norske studentene bor i den lille byen Martin, og flesteparten flytter inn på studentinternat i noen uker, før de finner egne leiligheter. Internat tilbys også i Kosice, og studiestedet kan ordne med dette på forhånd, slik at alle får plass.

På Campus deler du kjøkken og bad med andre, og du får bo her for en ganske lav månedlig sum.

I følge ANSA, velger likevel de fleste norske studenter etter hvert å ordne seg egne kollektiv.

Den enkleste måten å finne leilighet på, er å kontakte ulike byråer i byen. Det er også vanlig at man hjelper huseieren å finne en ny leietaker, når man selv skal flytte ut.
Leieprisene varierer selvsagt, men du vil ikke trenge å regne med stort mer enn et par tusen i måneden om du bor i kollektiv i sentrum.

Sjekk gjerne ut GoDilio.com for hjelp med både bolig og andre ting du, som internasjonal student, trenger. Kontorene deres finner du i Martin.

 

 

Praktisk informasjon

Dilio har kontorer i Martin. De er en organisasjon som jobber med å hjelpe studenter med det meste en måtte trenge hjelp til, når man skal studere i et annet land.

Ellers er ANSA alltid behjelpelige.


 

Kultur

Slovakia er et koselig lite land midt i hjertet av Europa som grenser til Polen, Ungarn, Tsjekkia og Østerrike.

Landet består av høye fjell, flott natur, varme somrer og kalde vintre. Dette lokker mange skientusiaster og turgåere til landet hvert år.

Selv er slovakene, i likhet med tsjekkerne, svært glad i ishockey og er blant verdens beste nasjoner innen sporten.

Ellers er den slovakiske kulturen nokså lik den vi finner i Norge. Slovakene er generelt koselige mennesker som er stolte av landet sitt, gjestfrie og nysgjerrige på oss nordmenn.

Slovakene er også veldig glade i rock og jazz, og spesielt i Bratislava finner du mange gode rockeklubber og jazzkafeer.

Studentene preger bylivet og det er svært behagelig for lommeboken å gå på byen i Slovakia.