S ingapore er en selvstendig bystat i Sørøst-Asia, beliggende på tuppen av den malaysiske halvøy kun noen mil nord for ekvator.

Landet var tidligere en del av Storbritannia, og i en kort periode av Malaysia, men er nå helt uavhengig av begge.

Singapore er en multietnisk stat med et mylder av kulturer og religioner. Som et høyt utviklet materialistisk samfunn, i en ellers underutviklet verdensdel, er landet en interessant krysning mellom Østen og Vesten.

 

Singapore

Hovedstad: Singapore

Totalt innbyggertall: Ca. 5,7 millioner (2022)

Areal: Ca. 728 km²

Offisielt språk: Engelsk, Malayisk, Kinesisk og Tamil

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Singapore Dollar (SGD)

 

 

Utdanning

Landet er kjent for universiteter i verdensklasse og et godt studentmiljø for internasjonale studenter. Engelsk er ett av de offisielle språkene i landet, og det meste av undervisningen foregår på engelsk.

I Singapore varierer lengden på skoleåret noe mellom ulike universiteter og studieretninger, men stort sett er det delt opp i to semestre, med oppstart i første halvdel av august.

Første semester er som oftest ferdig i siste halvdel av november og andre semester starter opp igjen i slutten av januar, før skoleåret rundes av igjen i siste halvdel av mai.

Her er en liste over noen av de mest kjente:

1. National University of Singapore (NUS)
2. Nanyang Technological University (NTU)
3. Singapore Management University (SMU)
4. Lee Kuan Yew School of Public Policy
5. SIM University (UniSIM)
6. James Cook University (JCU) Singapore
7. PSB Academy
8. SIT (Singapore Institute of Technology)
9. ESSEC Business School Asia-Pacific
10. Yale-NUS College

Disse universitetene tilbyr en rekke kvalitetsprogrammer innen mange områder, inkludert teknologi, ingeniørfag, økonomi, ledelse, samfunnsvitenskap og mer. De har også et sterkt fokus på internasjonal orientering og tilbyr mange muligheter for utveksling og samarbeid med andre universiteter over hele verden.

 

 

Søknadsprosess

Du søker direkte til lærestedet. Kriterier og opptakskrav varierer fra studie til studie, så sett deg godt inn i dette før du starter søkeprosessen.

Ta direkte kontakt med lærestedet og hør hvilke opptaksprøver du eventuelt må ta, og vær ute i god tid. Alle papirer skal sendes inn før mars/april om du søker plass til høsten.

Når du har mottatt et foreløpig tilbud om studieplass fra universitetet, et acceptance letter, søker du singaporske myndigheter om et studentpass, som deretter sendes videre til skolen. Når de har mottatt dette, får du endelig opptak. Dette må skolen motta minst to uker etter utstedelsesdato.


 

Språk

Singapore har fire offisielle språk; kinesisk, malayisk, tamil og engelsk. Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere kunnskapene dine i det språket du skal studere på.

Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Litauen og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker

Finne studier i Singapore:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landssider

Numbeo

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og bomuligheter

Prisnivået er forholdsvis høyt i forhold til mange andre asiatiske land, og på enkelte områder er prisene omtrent tilsvarende norske.

Likevel, dersom man er godt kjent og legger seg på en lokal linje ser man at kostnadene ikke er så høye som førsteinntrykket viser.

Eksempelvis koster et måltid på en vestlig restaurant cirka halvparten av norske priser, mens et måltid i skolekantinen eller på et hawker centre koster kun en tredjedel.

Alkohol og tobakk er skattet veldig høyt og ligger kun litt under norsk nivå.

Taxi og transport er relativt billig og det samme er boutgifter.

Norske studenter bor generelt veldig bra i Singapore. Mens 85 prosent av singaporere bor i relativt sparsommelige, statsbygde leilighetskompleks (HDB’s), bor nordmenn som oftest i leilighetskompleks i høye, nye bygg, såkalte condo's, med store svømmebasseng, tennisbaner og klubbhus.

For omtrent samme pris som en stor hybel i Oslo, kan du leie en leilighet på 130-150 kvadratmeter med tre soverom og to bad – som kan videre fordeles på flere boere for å senke kostnaden.

Men merk deg at strøm, gass og kabel-tv kommer som oftest i tillegg, noe som hever prisen betydelig ettersom aircondition trekker mye strøm.

Den vanligste måten å finnen en leilighet på er å bruke en agent som tar dere med på visninger og ordner alt det praktiske, mot et gebyr på en halv månedsleie. Kontraktene går i utgangspunktet for minst 12 måneder av gangen, men dette er det mulig å forhandle om.

Alternativene til å bo i condominium, er å leie et ledig rom hos singaporere eller å leie en hybel gjennom universitetet. Dette er de billigste alternativene, en da er standarden ofte deretter også; uten aircondition og med kjedelig innredning.

 

 

Kultur

Den singaporske kulturen er veldig mangfoldig og preget av de etniske gruppene som dominerer i landet. Kinesisk kultur er spesielt viktig, selv om denne er videreutviklet på et distinkt singaporsk vis og blandet med de andre kulturene.

Det er en stor grad av konformitet i samfunnet og hierarkiske tankesett står sterkt. Dette gir seg uttrykk i manglende politisk opposisjon i det som er et semi-autoritært regime, og generelt en apolitisk befolkning som er mer opptatt av materielle enn sosiale mål.

Likevel, når man venner man seg til folkets måte å leve på, vil man se at singaporere av alle bakgrunner stort sett er utadvendte og nysgjerrige, og at de generelt er veldig kontaktsøkende mot vestlige, særlig i en studiesituasjon.

Mat er veldig viktig for singaporere og det sies at shopping og spising er deres to favorittaktiviteter. Mye i samfunnet og familien sentrerer seg derfor rundt store, felles måltider.

Alkohol drikkes derimot mest av eldre kinesiske menn og kun av et mindretall unge singaporere, så det er mer naturlig å invitere en singaporsk studiekamerat ut på middag enn på noen pils.

Sentralt i matkulturen står såkalte hawker centres, som er en samling av små utsalg som selger mat rundt et felles sitteområde. Der får man alle typer asiatisk mat, men hovedsakelig ulike former for kinesisk, malaysisk og indisk.

Videre er det et veldig godt utvalg av alle typer vestlige restauranter i byen, både i sentrum og på de utallige kjøpesentrene.

Til tross for at kun en liten andel av unge singaporere drikker alkohol, er utelivet svært variert, med alt fra megaklubber med besøkende DJ’er i verdensklasse til strandbarer og karaokesteder.

Utelivet er dominert av vestlige turister eller fastboende og rike singaporere, og det er en stor mengde av barer og utesteder å velge mellom.

Mye er sentrert rundt restaurant- og utelivsområdet Clark Quay, mens store steder som Zouk, St. James Power House og Stereo Lab ligger spredt rundt i sentrum.

De største stedene for vestlige studenter er Attica på Clark Quay og New Asia Bar i 71. etasje på Swiss Hotel.

Utelivet holder åpent lengre enn i Norge og de største utestedene stenger først klokken 04:00-05:00.


 

Praktisk informasjon

Ved registrering hos et universitet i Singapore, får man en liten, obligatorisk forsikring, men denne dekker kun et minimum og det anbefales derfor at du har en mer omfattende fra Norge i tillegg. Å reise til Singapore uten forsikring kan bli en meget dyr affære, så det er absolutt verdt prisen å ha forsikring.

Det er ikke påkrevd å ta noen vaksiner for å reise til Singapore. Likevel kan det anbefales å ta vaksine mot hepatitt A og B, typhoid og påfyll av standardvaksinene ettersom at man fort reiser litt rundt i regionen når man først er stasjonert der.

Ved registrering på universitetet blir man testet mot tuberkulose, hepatitt B og HIV, og får man positivt på noe av dette kan man bli nektet visum.

Generelt er standarden på singaporske sykehus relativt bra, og sannsynligvis den beste i Sørøst-Asia.