E t semester ved Athens University of Economics and Business skilte seg betraktelig ut fra den daglige BI rutinen jeg kjente til, og var en unik opplevelse!
Ha gjerne ikke for høye forventninger når du drar ned, og la deg flyte med strømmen og vær gresk for noen måneder.
Det sies at folk i Sør-Europa lever lengre enn oss i nord, så stress ned og lær en ny kultur å kjenne. Mulig du ikke liker alle sidene ved den, men da lærer en å sette bedre pris på det en har hjemme!
Uansett var dette en helt utrolig opplevelse jeg aldri ville ha vært for uten.
Navn: Anna Dalsøren
Alder: 23 år under studieperioden
Skole: Athens University og Economics
Studium: NMH (Handelshøyskolen BI), sivilmarkedsfører
Studium i utlandet: Utveksling, ett semester
Generelt om skolen
Universitet ligger omlag 10 minutter fra Syntagam (der parlamentet er og byen kjerne). Det er en relativt gammel bygning med et fint utseende, litt mer sliten innvendig.
Skolen består av flere bygninger eller avdelinger som er plassert litt rundt i området. Bak skolen ligger det treningsanlegg og parkområdet. Det finnes ulike departement på skolen, statistikk, markedsføring, IT, etc.
Vi var ca 100 utveklsingstudenter, tror alle var i fra Europa, mesteparten var fra Frankrike og Spania.
Læringssituasjonen
Alle kursene vi kunne velge mellom gikk på engelsk. Dersom etterspørselen var stor nok, var det mulig å starte opp klasser på tysk, men dette gikk ikke i år.
Foreleserne snakker helt greit engelsk, ikke vanskelig å forstå i det hele tatt.
Vanskelighetsgraden på kursene variere selvsagt med hvilke kurs en velger. Noen av kursene har oppmøteplikt, men ikke alle.
Forelesningene var både teoretiske og praktiske. I noen av kursene ble det brukt Power Point.
Pensumbøker, etc
Bøkene vi brukte var engelske eller amerikanske.
På biblioteket lånes pensumbøkene. Disse kan kun lånes i korte perioder, men tilstrekkelig til å få levert dem på kopisentrene rundt skolen. Her kan de kopieres for en billig penge, noe som er helt vanlig å gjøre i Hellas. I enkelte av kursene tok foreleser med seg kopier til alle.
Eksamen
Kursene jeg valgte i Hellas var, eksamensform i parantes:
- Public Relations (innlevering av oppgave + fremføring i klassen + multiple choice)
- Greek language (skriftlig eksamen)
- Change Management (3 innleveringsoppgaver + fremføring)
- Engineering Logistics (innlevering av oppgave + skriftlig eksamen)
- International Marketing Management (innlevering av oppgave + skriftlig eksamen)
Alle kursene ble godkjent av Handelshøyskolen BI.
Biblioteket
Biblioteket gikk over to etasjer, inneholdt det vi trengte av pensumlitteratur og det var noen leseplasser tilgjengelig. For øvrig, var dette den eneste plassen på skolen der det var leseplasser. Det er noen datamaskiner tilgjengelig, men disse skal bare brukes til å søke opp pensumlitteratur.
Ellers var det flere større og mindre datasaler på bygget, men de hadde begrensede åpningstider. Åpent til klokken 20.00 i ukedagene, og stengt i helgene.
Mange av studentene hadde med egen pc for å bruke det trådløse nettverket, men det virket ikke helt, så de ble brukt til å skrive oppgaver på i stedet.
Anbefaler virkelig å ta med egen pc, dersom det er mulig.
Informasjon fra skolen i forkant
Før jeg reiste ned sendte jeg inn tre dokumenter til skolen:
- Erasmus Learning Agreement 2005 - 2006 Incoming (fylles ut). Her er det bare å velge de fagene du tror du vil ta. Denne kan endres uten problem til de endelige fagene du vil ta etter du har kommet ned.
- Erasmus Student Application Form 2005 - 2006_Incoming (fylles ut)
- Erasmus Transcript of Records 2005 - 2006 Incoming (legg ved karakterutskrift)
Jeg sendte inn dokumentene i begynnelsen av vårsemesteret 2004, og fikk svar ifra skolen i mars-april. Da fikk jeg en katalog om skolen og litt ekstra informasjon.
Etter det hørte jeg ingenting fra dem, men alt var visst i skjønneste orden likevel. Alt ordner seg i Hellas, bare gi det litt tid.
Reise
Oppholdet i Aten strekte seg fra 14. februar til 14. juni.
Jeg betalte ca 1500 kroner for flyturen til Aten, men da måtte jeg mellomlande i København og i Roma før jeg endelig kom frem.
Flybilletten hjem kjøpte jeg ca en mnd før jeg skulle reise fra Aten. Denne fikk jeg til under 400 kroner ettersom Sterling hadde direkte avganger mellom Oslo og Aten som startet opp i mai.
Når det kom til kontanter, brukte vi visa. Veldig greit å da ha et kort der du ikke får gebyr ved bruk i utlandet, anbefaler i den anledning Skandiabanken.
Semesteret
Semesteret startet i midten av februar og eksamenene starter 1. juni.
Første skoledag, blir man sendt rundt til forskjellige avdelinger, for å registrere seg og alle trenger bilde.
Om det så er ditt departement, matkort (2 gratis måltid i kantinen syv dager i uken, ikke den beste maten men du blir vant til det, veldig sosialt og en kan bruke pengene sine på reise eller noe annet gøy), pc sal, biblioteket, gymnastikk (treningsanlegg tilknyttet skolen, trenger helsesjekk på sykehuset der nede, frivillig).
Så det kan være veldig lurt å ta med seg bilder på forhånd, i alle fall seks stk.
Mottakelsen
Vi ble veldig godt mottatt av ESA (utvekslingsavdelingen). De kunne til og med navnet til hver enkelt av oss før vi kom. Ellers har de en veldig hjelpsom stab som jobber for at vi skal ha det best mulig, og de er ikke vanskelige å spørre om noe som helst.
Bolig
Valgte å få bolig ordnet gjennom ESA (Erasmus Student Network Athens/Accomodation team www.aueb.gr/users/esaopa). Du finner all informasjon om bolig og det å komme seg til skolen på disse sidene.
Dette alternativet er kanskje noe dyrere enn det som kan ordnes privat, men er gjerne det enkleste.
De fleste leilighetene til ESA ligger i gangavstand til skolen (maks 30 min gange). Kvaliteten på leilighetene varierer sterkt og du blir tilfeldig plassert sammen med andre Erasmus studenter.
Det bor fra 3 – 7 personer i leilighetene, du kan ha soverom alene eller dele to sammen. Vi valgte å ha soverom alene.
Prisnivå
Tidligere studentrapporter fortalte om lave priser. Det må tilføyes at dette var før euroens inntog, som medførte en relativ høy prisøkning. Likevel er prisene selvsagt under norsk nivå.
Middag med en enhet alkohol på et helt greit sted, koster gjerne 120 kroner.
Transportmidler er veldig billig, hentetakst for taxi er litt under åtte kroner, og som student kan du reise fra skolen til Syntagma (der Parlamentet ligger) for under 25 kroner. En tur med metroen koster ca. 2,50 kroner.
Kan også nevnes at Athen før og under turistsesong er to relativt ulike byer. Om vinteren var atmosfæren avslappet. Med sommeren kommer innkastere og vanskelige taxi sjåfører, og med vårt nordiske utseende og begrensede greske ordforråd var det vanskelig å fremstå som noe annet enn turist.
Som utvekslingsstudent, er du gresk student og får i den anledning mange fordeler. Brukte dette veldig mye når det kom til reiser til og fra øyer med båt. En kjempefin måte å reise på.
Som alle storbyer, har Aten sine positive og negative sider. Og noe av det flotteste med denne byen er alle reisemuligheter den kan være utgangspunktet for!
For å reise er selvsagt et must når du er i Hellas. Både fastlandet og alle øyene er geniale reisemål.
Gresk
På de fleste turiststedene snakker grekerne engelsk, likevel møter en ofte på utfordringer når de gjelder språket (taxi, kjøp av metro billetter, bestilling av mat osv).
BI godkjenner språkkurset AUEB tilbyr, og jeg anbefaler å følge dette for å kunne gjøre seg bedre forstått og lese skilter.
Grekere setter også pris på folk som prøver å snakke språket deres!
Men generelt snakker de fleste grekere litt engelsk (særlig den yngre garde).
Oppsummering
Et semester helt utenom det vanlige som gikk alt for fort!
Ville ikke vært foruten… REIS!