(StudentTorget.no):
Når man flytter hjemmefra for å studere er det mye nytt man må sette seg inn i. En av de tingene som gjerne går i glemmeboken er forsikringer. Barn og hjemmeboende ungdommer dekkes av foreldrenes forsikringer i første del av livet, både når det gjelder uføre-, innbo- og reiseforsikring, men hvor lenge kan man egentlig belage seg på foreldrenes avtaler?
- I IF skadeforsikring har vi en gjeldende regel som sier at du dekkes av foreldrenes forsikring inntil 2 år etter at du har flyttet hjemmefra. Dersom du melder flytting gjennom folkeregisteret på et tidligere tidspunkt må du skaffe deg egne forsikringsavtaler med en gang, sier informasjonsdirektør i IF Skadeforsikring, Jack Frostad.
LES MER: Dette bør du forsikre
Vet ikke om de er forsikret
|
Forsikringsselskapene har ulike regler for hvorvidt man dekkes av foreldrenes forsikring som borteboer. En undersøkelse gjort av Sentio for IF skadeforsikring viste at seks prosent av studenter som har flyttet hjemmefra ikke vet om de er forsikret.
Jack Frostad anbefaler studentene å gå gjennom vilkårene i foreldrenes avtaler for å finne ut hvorvidt de behøver egne avtaler.
- Ungdom som har flyttet hjemmefra bør tenke gjennom sine forsikringsbehov. Mange undervurderer verdien av det de eier og vil bli overrasket over kostnadene dersom de må gå til anskaffelse av alt smått og stort på nytt. Det er kostbart å erstatte flatskjerm, PC-er, kamerautstyr og klær etter for eksempel en brann eller et innbrudd, sier Stine Neverdal i Finansnæringens fellesorganisasjon.
Frastjålet mobiltelefon på fest
Studenten Nathalie Torsvik Eknes (21) måtte bite i det sure eplet da hun ble frastjålet mobilen på fest.
- iPhonen min ble stjålet da jeg var på fest hos en venninne tidligere i år. Jeg vurderte å forsikre den da jeg kjøpte den, men kom fram til at det ikke var nødvendig da jeg trodde forsikringen til foreldrene mine dekket meg. Det viste seg å være feil, sier Eknes.
Små gjenstander som iPod og mobiltelefoner har ofte høy verdi, og det er vanskelig og plutselig måtte erstatte gjenstander av såpass høy verdi dersom man ikke har fast inntekt. Nathalie Eknes er ikke alene, i 2009 hadde kun hver femte student innboforsikring.
- Jeg anmeldte tyveriet, men fikk ingen erstatning da jeg ikke var forsikret. Kan Eknes fortelle. Det endte med at hun måtte kjøpe en ny og dårligere telefon fordi hun ikke hadde råd til en ny iPhone der og da.
- Det var surt, men nå har jeg skaffet meg innboforsikring og neste gang jeg kjøper en så dyr telefon skal jeg ha egen forsikring på den også, sier Nathalie Eknes.
LES MER: Husk reiseforsikring!
Prioriter innbo- og reiseforsikring
De fleste forsikringsselskapene tilbyr ulike oppstartstilbud som inneholder både innbo og reiseforsikring. Jack Frostad anbefaler studenter å prioritere innbo- og løsøreforsikring, da de fleste har eiendeler med verdi på over 10. 000 kroner
I tillegg tilbyr en rekke banker reiseforsikring gjennom ulike studentavtaler. Det kan også være verdt å sjekke om ulike studentforeninger og fagforeninger tilbyr rimelig innbo- og løsøreforsikring gjennom medlemskap.
|
En stor risiko
Uføreforsikring blir gjerne nedprioritert blant studenter og unge voksne; som student har man rett til erstatning gjennom Folketrygden dersom man skades i forbindelse med pålagt feltarbeid, feltkurs og ekskursjoner, men dette gjelder ikke ved langvarig sykdom.
– Mange studenter synes forsikring er et lite interessant tema, og sikkerhetstanken er nokså fjern. Men samtidig er det denne gruppen som har mest å tape ved for eksempel uførhet, sier Stine Neverdal i Finansnæringens fellesorganisasjon.
Hun forteller at å leve uten en uføreforsikring er en stor risiko. Som ung har en god helse og forsikringen koster derfor lite. Sannsynligheten for å bli ufør som student er liten, men dersom en skulle være uheldig er det lite folketrygden dekker
LES MER: Stadig flere blir uføre - skaff forsikring
- Ikke dekket i fellesrom
Mange studenter velger å bo i hybelhus, studenthjem eller i bokollektiv/bofellesskap. Det er viktig å huske at den enkelte beboer ikke er dekket av innboforsikringen til en av de andre beboerne. Neverdal påpeker at det også er spesielle punkter som er verdt å merke seg når det gjelder tyveri fra såkalte fellesrom i bofellesskapet.
- Eiendelene dine er som hovedregel ikke dekket mot tyveri i fellesrom. Oppbevar derfor alle større verdier på eget låsbart hybelrom!
Studentsamskipnadene i Bergen, Oslo, Tromsø, Stavanger og Trondheim anbefaler at studenter tegner egen innboforsikring. Samskipnadenes forsikringer dekker ikke tap av studentenes personlige eiendeler.
FORSIKRINGEN BØR OMFATTE: |
Kilde: SIT, NSO
|
Denne saken er hentet frem fra arkivet til glede for nye lesere.