Slik velger du råvarer

Her får du en oversikt over hva du bør velge i butikken.

   

Siste oppdatert: 10.09.2012


Per Chr. Bakken

iStockphoto

Annonse

 

 

 

(StudentTorget.no):

Her er noen forslag av med hva du skal velge av råvarer i butikken som er et godt utgangspunkt i matlagingen. Her i Norge høster vi av markens grøde i 4 måneder, og vi lever av den i 12 måneder. Derfor er det en grei regel å alltid velge sesongens råvarer når de er tilgjengelige. Sommerkål når den er på sitt beste i juni, gode grønnsaker rundt skolestart, lammeretter på høsten osv.
 
 

1. Wok

 
Sursøt saus og Kikkoman er alltid et godt valg i til kjøtt, ris og gode grønnsaker. Personalet i de asiatiske  matbutikkene er ofte godt kjent med wok og kan gi deg mange tips om valg av råvarer, krydder og sauser.
 
 

2. Posesupper og gryter

 
Suppe- og gryteposer er alltid praktisk å ty til. Sper du på med litt grønnsaker og kjøttdeil, så har du et fullverdig måltid. Med de fleste gryteretter trenger du bare å brune litt kjøttdeig, tilsette vann og ingrediensene i en pose. Dette er helt ok mat og svært enkelt å lage. Noen sikre og gode eksempler er Toro Betasuppe og Toro Meksikansk, Orientalsk eller stroganoff gryterett.
 
 

3. Fisk

 
Fiskegrateng er enkelt å lage og et godt alternativ til både middag og som pålegg.
Laksefilet er ofte på tilbud, og er en god og anvennelig fisk som både kan stekes, wokkes, grilles og kokes. 
Fiskekaker er veldig godt med brun saus, poteter og kokte gulrøtter.
Fiskepudding kan for eksempel stekes på skiva med ketchup eller tomater. Et greit og godt måltid.
 
 

4. Kjøtt

 
Kyllingfilet er godt til det aller meste, og er enkel å variere med siden smaken stort sett defineres ut fra hvilket krydder eller andre smakstilstninger som brukes.
Kjøttdeig er svært vanlig i det norske kjøkken. Passer til blant annet gryteretter, spaghettisauser, kjøttkaker osv.
Svinekjøtt er magert og er som regel et billig alternativ.
 
 

5. Grønnsaker

 
Kun smak og fantasi setter grenser for hvilke grønnskaer som kan brukes. For eksempel poteter kommer i mange former, og de har ofte gode beskrivelser når det gjelder bruk. Gulrot og kålrot er godt finkuttet i wok, til supper, eller som snacks når man er litt småsulten. Purre, løk, paprika er for eksempel godt i wok, gyter, supper, omeletter osv. Av salater er Isberg og Ruccula to greie alternativer. Isbergssalat er ofte på tilbud og kan danne en basis. Riv salaten opp med hendene og ta ikke med stilken. Skyll godt og rist av det meste av vannet i dørslaget. Tilsett olje og krydder og du har en god salat.
Tomat og agurk er to anvendelige grønnsaker. Ha de gjerne tilgjengelig til pålegg og til salater.
 
 

6. Frukt

 
Kjekt å ha til mellommåltid i løpet av dagen. Og som det sies i reklamen, bør man spise 5 frukt- eller grøntvanrianter om dagen.