Bachs voluminøse kirkeorgel strømmer ut i kjellerstua. Over hele Norge forberedte barn seg, med stivrygget andektighet, på sammen å bære verdenshistorien på sine skuldre, den neste halve timen.   

 

 Brutus.

 

 

 VERDENSHISTOREN: Hva skjer her i år
 715?

 

 

 Husker du hestene?

 

På midten av 70-tallet satte den franske tegnefilmskaperen Albert Barillè seg fore å animere et utvalg viktige hendelser fra den kjente verdenshistorien. Sammen med statlige tv-aktører fra en rekke europeiske land, lanserte han i 1978  ”Il ètait une fois...l`Homme.” Vi som var barn på åttitallet skulle kjenne denne serien som ”Det var en gang...et Menneske”, og her skulle vi lære våre røtter å kjenne, fra trilobittene til Marco Polo, fra Cro-Magnon til det glade tyvetallet.


Lillebror og Stein

Den andektige følelsen gir seg noe når musikken ender, vi møter nemlig to velkjente dumme smil. Lillebror og Stein er seriens evige gjengangere; de vandrer gjennom land og historie med salige godlynte flir om munnen, og gjør det rette. Ofte ved hjelp av Mester, seriens utvalgte vismann, og ofte med takknemlige motpoler; Brutus, og hans lille rødhårete rotte av en sidekick.



Et hestehode foran

Man hører ofte at man ikke bør gi seg nostalgien hen, når det kommer til kulturproduksjoner konsumert i ung alder. Det er så lett å bli skuffet ; grafikken, språket, lyden, sammensetningen, alt dette har potensial til å ødelegge et godt minne om en bok, en sommerkassett eller en tegneserie. Og joda, det finnes nok av formmessige argumenter for å avfeie ”Det var en gang...” som en tv-produksjon tiden har løpt ifra; animasjonene er enkle og stillestående, og produksjonen er hakkete og tidvis direkte usammenhengende. Dette er det forgangnes problem; Man kjenner seg ikke igjen i formspråket. I våre barndomsminner er det i tillegg ikke alltid innholdet sto i høysetet heller, og resultatet blir...ja, et produkt man ikke helt skjønner at man digga så uforbeholdent. Men her er ”Det var en gang....” et hestehode (hestene! Husker du hestene?) foran svært mange av de andre store barne-tvproduksjonene. Et ambisiøst prosjekt som dette, å følge menneskets utvikling fra cellenivå til de første jordbrukssamfunn, fra de store erobringene til opplysningstiden, trenger iallefall ikke bekymre seg om mangel på substans.



Verdenshistorien i sansbart materiale

Når Stein og Lillebror i en ny episode igjen kler på seg den aktuelle tidsepokens og regionens korrekte klesplagg/skjegg/innstilling, blir man som seer gitt muligheten til å sammenligne forskjellige levesett opp gjennom historien. Samtidig veksler serieskaperne mellom å innlemme disse figurene i markante historiske hendelser, og å portrettere deres daglige liv. Med dette forsøker de å gi en helhetlig fremstilling av levd liv i den aktuelle tidsperioden. De store historiske hendelsene blir farget av de tidstypiske normer, skikker og fenomener, og vice versa. Med disse grepene, med animasjoner og musikk, og ikke minst med god sans for detaljer, gir Barillè oss verdenshistorien som sansbart materiale.

Med andre ord, dette er denne ukas beste unnskyldning for å ta nok en 12-timers foran titteskapet. Hvem veit, kanskje du lærer noe.

LES OGSÅ: Steffen Eriksen - toller og TV-personlighet om yrket og karrieren

 

Ny DVD

 

Det var en gang....et menneske. 24 episoder.


(Kan også lånes på biblioteket)