K ypros er kjent for sin vakre natur, solfylte strender og historiske severdigheter.
Turisme er en viktig inntektskilde for øya, men økonomien er også avhengig av handel og tjenesteyting.
Som en øy som ligger tett på både Hellas og Tyrkia, er Kypros også kjent for sitt gode kjøkken, med mange retter som kombinerer kulinariske smaker fra sine naboer.
Kypros er gammelt, og har vært bebodd siden neolittisk tid. Under 1100-tallet f.Kr. ble de en del av de greske kongedømmene, og senere en del av det antikke Hellas.
Mellom da og nå, har øya vært okkupert av en rekke makter, inkludert romerne, bysantinerne, osmanerne og britene, før den endelig ble uavhengig i 1960. Videre, invaderte Tyrkia dem i 1974, som førte til at nordlige deler av øya ble okkupert og senere erklært som en egen stat.
Som følge, er Kypros i dag delt i to, den gresk-kypriotiske republikken i sør og den tyrkisk-kypriotiske republikken i nord. Konflikten mellom de to sidene har pågått i flere tiår, men det pågår forsøk på å finne en løsning på konflikten.
Hovedstad: Nikosia
Totale Innbyggertall: 1,2 millioner (estimat for 2021)
Areal: 9 251 kvadratkilometer
Offisielt språk: Gresk og tyrkisk
Statsform: Presidentiell republikk
Valuta: Euro (EUR)

Utdanning og universiteter
Kypros har flere anerkjente universiteter og høyskoler, hvor en kan studere et bredt spekter av akademiske programmer, inkludert ingeniørfag, jus, økonomi, og medisin.
Her er en oversikt over noen av dem:
University of Cyprus (UCY)
Cyprus University of Technology (CUT)
European University Cyprus (EUC)
Neapolis University Pafos (NUP)
Frederick University
Det akademiske året på øya er delt inn i to semestre, høstsemesteret som starter i september og vårsemesteret som starter i februar.
Det offisielle språket på Kypros er gresk, og tyrkisk, men mange av universitetene tilbyr også programmer på engelsk. Språkkravet for å studere på engelsk variere avhengig av universitet og program, så sjekk kravene før du søker.
For korte studieperioder, trenger ikke studenter fra EU/EØS-landene, og enkelte andre land, inkludert USA og Canada, visum for å studere på Kypros.
Men, hvis oppholdet vil overskride 90 dager, må du søke om studentvisum før du reiser av gårde. Forhør deg med Kypros' ambassade i Oslo for å få informasjon om visumkrav og andre nødvendige dokumenter.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

Søkeprosess
Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Kypros, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.
Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på gresk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Kypros og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

Finne studier i Krypros:
Påmelding til språktester:
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?

Prisnivå og boligforhold
De fleste universitetene tilbyr studentboliger eller kan hjelpe studenter med å finne privat bolig.
Studentboliger kan variere fra enkeltrom til leiligheter, som deles med andre studenter.
Prisnivået på en hybelleilighet i et sentralt område er ofte mer enn halvert av Oslo priser, og enda billigere i mindre utenfor stor- og turistbyer. En større leilighet er også merkbart billigere, selv om prisforskjellen ikke er like drastisk.
Generelt er mat og drikke noe billigere på Kypros. Du kan kjøpe et restaurantmåltid for samme pris som McDonalds i Norge, imens en øl eller en kopp kaffe er enda billigere.
Kollektivtransport er også ganske billig.
I tillegg, kan du leie bil for en generelt billig penge. Men husk at pris varierer avhengig av om det er innenfor eller utenfor turistsesongen.
Det er også verdt å merke seg at prisforskjeller er påvirket av valutakurs. Så sjekk prisene på forhånd for å få en god forståelse av prisnivået.

Praktisk informasjon
Med et typisk middelhavsklima, har Kypros varme, tørre somrer og milde, våte vintre. Om sommeren kan temperaturene nå opp til 40 grader Celsius.
Matrettene på øya inkluderer masse frukt, grønnsaker, olivenolje og fisk, typisk middelhavskosthold. Ellers er mange av kypriotenes retter basert på lam eller geit, i tillegg til halloumi-ost.
Vinproduksjon er også en viktig del av øyas økonomi og kultur.
Med tanke på sommertemperaturene, er det lurt å ta med solkrem og drikkevann på varme sommerdager.
Ved sjøen er det ofte sterk strøm og høye bølger, så vær forsiktig når du svømmer i havet.
