M alta er en øygruppe som ligger i Middelhavet, sør for Italia og nord for Libya. Den består av tre bebodde øyer: Malta, Gozo og Comino, samt flere ubebodde øyer.
Øyene er et populært sted for filmproduksjon. Flere store filmer og TV-serier har blitt filmet her.
I tillegg, er turisme er en viktig inntektskilde for øygruppen. Hvert år flokker millioner av turister hit for å nyte de vakre strendene, det krystallklare vannet og de historiske stedene.
Øygruppen kan skryte av masse flott antikk arkitektur, ettersom de har vært bebodd siden 5900 f.Kr.
Gjennom tidene har flere forskjellige imperier underlagt øyene, blant annet fønikerne, romerne, araberne og normannerne. Restene fra deres okkupasjon har etterlatt fantastiske historiske byggverk, inkludert megalittiske templer, middelalderbyer og barokke palasser.
I tillegg, har øygruppen vært en viktig base for flere ridderordener, spesielt Johannitterordenen, som styrte Malta fra 1530 til 1798.
Dette gjør øyene til et spennende sted for feriebesøk eller for å studere.
Hovedstad: Valletta
Totale innbyggertall: ca. 500 000
Areal: 316 kvadratkilometer
Offisielt språk: Maltesisk og engelsk
Statsform: Parlamentarisk republikk
Valuta: Euro (EUR)

Utdanning og universiteter
Med både rik kultur, flott sydenvær og fristende strender, er Malta selvsagt et attraktivt studieland for internasjonale studenter.
Selv om nasjonen kun er en liten øygruppe, har de flere offentlige høyere utdanningsinstitusjoner, samt en rekke private fagskoler og språkskoler.
University of Malta (UM):
Det eldste og mest anerkjente universitetet i landet, grunnlagt i 1592.
De tilbyr et rikt utvalg av studieprogrammer på bachelor-, master- og doktorgradsnivå innenfor humanistiske fag, samfunnsvitenskap, økonomi, ingeniørvitenskap, medisin og helsefag, og utdanning.
Malta College of Arts, Science and Technology (MCAST):
Den største yrkesfaglige utdanningsinstitusjonen på Malta, grunnlagt i 2001.
Høyskolen tilbyr flere studieprogrammer på både sertifikat-, diplom-, bachelor- og mastergradsnivå, innenfor emner som kunst og design, bygg og konstruksjon, elektro- og maskiningeniørvitenskap, informasjonsteknologi, maritim sektor, og helse- og omsorgsfag.
MCAST fokuserer på å utvikle praktiske ferdigheter og arbeidsrettet læring for å forberede studentene på arbeidsmarkedet.
American University of Malta (AUM):
Ett relativt nytt privat universitet som ble etablert i 2016. De følger det amerikanske utdanningssystemet, og tilbyr programmer på både bachelor- og mastergradsnivå.
Deres fagområder ligger innenfor forretningsadministrasjon, ingeniørfag, teknologi, og kunst og vitenskap.
Undervisningsspråket på de fleste kursene er engelsk, noe som gjør det enkelt for internasjonale studenter å følge med.
Et typisk studieår på Malta, er delt inn i to semestre: høstsemesteret (oktober til januar) og vårsemesteret (februar til juni).
Maltesernes karaktersystem er basert på prosentvurdering, med en skala fra 0 til 100. For å bestå et emne, må studentene vanligvis oppnå en vurdering på minst 50%.
I tillegg til prosentvurderingen, kan karakterene også konverteres til en alfabetisk skala (A til F) eller en numerisk skala (1 til 5) avhengig av institusjonen.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

Søkeprosess
Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Malta, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.
Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på maltesisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Malta og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

Finne studier i Malta:
Påmelding til språktester:
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?

Prisnivå og boligforhold
Valutakursene vil ha en effekt på hvor mye billigere ting er imellom land, men Malta er ganske billig i forhold til Norge.
Prisene på mat og drikke i Malta er betydelig lavere, hvor matpriser er halvert og prisforskjellen på drikke er enda rausere.
Det er både lett og billig å komme seg rundt på øyene også, busser går de fleste steder og er betraktelig koster merkbart mindre enn norske tilbud. Ellers så fins det båter for når du vil hoppe mellom øyer.
Billeie koster heller ikke all verden, men husk at de kjører på venstre side her!
Leiepriser er fortsatt billige, men siden Malta er såpass populært plant turister, så har prisene økt en del over de siste årene. Likevel, koster en hybelleilighet fortsatt kun halvparten av det som du må ut med i Oslo. Dette er et kupp ettersom standarden på deres boliger er ganske like norske standard.

Klima
Det er en grunn til at turister flokker til Malta, sola skinner mye og øygruppen har en av de høyeste solskinnstidene i Europa.
Deres deilige middelhavsklima fører til milde, våte vintre og varme, tørre somre. Gjennomsnittstemperaturer varierer fra rundt 10-15 °C om vinteren til 28-32 °C om sommeren.
Kultur
En viktig del av maltesernes kultur er deres sterke religiøse tradisjoner, hvor hen katolisismen spiller en sentral rolle.
Det finnes et stort antall kirker og helligdommer rundt om på øyene. I tillegg har de flere religiøse festivaler, kalt "festas", som er viktige sosiale begivenheter feiret med prosesjoner, fyrverkeri og musikk.
Maltas musikktradisjon er også rik og variert, med alt fra tradisjonelle folkesanger og musikk kalt "ghanja" til moderne musikkstiler og internasjonale musikkfestivaler.
