I 2006, ble Serbia en selvstendig nasjon etter at Montenegro erklærte sin uavhengighet. Landet har, siden den gang, jobbet med å bygge sin økonomi og etablere politisk stabilitet.
Ved siden av at det er fristende billig å være utvekslingsstudent i Serbia, har landet mye annet av interesse, for de som vil oppleve en annen del av verden enn lille Norge.
Hovedstaden til Serbia, Beograd, er en av Europas eldste byer og har vært et viktig kulturelt og politisk sentrum gjennom historien.
Når det gjelder severdigheter, er Kalemegdan festning i Beograd et must-see. Denne imponerende festningen har utsikt over elvene Donau og Sava og har vært et viktig militært og kulturelt sentrum i over 2 000 år.
I tillegg, kan besøkende utforske det middelalderske klosteret Studenica, som er kjent for sin bemerkelsesverdige arkitektur og freskomalerier fra det 13. og 14. århundre.
For naturelskere, er Đavolja Varoš et fantastisk sted å besøke. Dette naturlige fenomenet består av over 200 jordpyramider og er resultatet av århundrer med erosjon.
Hovedstad: Beograd
Totale Innbyggertall: Ca. 7 millioner
Areal: 77 474 kvadratkilometer
Tidssone: CET (UTC+1), CEST (UTC+2)
Offisielle språk: Serbisk
Statsform: Parlamentarisk republikk
Valuta: Serbisk dinar (RSD)

Utdanning og universiteter
Serbia kan være en spennende mulighet for internasjonale studenter som ønsker å oppleve en annen kultur og få en kvalitetsutdanning til en relativt lav kostnad sammenlignet med mange andre europeiske land.
Nedenfor nevnt er noen av universitetene og høgskolene i Serbia som er internasjonalt anerkjente for deres kvalitetsutdanning og forskningsinnsats:
Universitetet i Beograd
Det eldste og største universitetet i Serbia, grunnlagt i 1808. Det er også et av de mest internasjonalt anerkjente universitetene i landet.
De har en rekke fakulteter som tilbyr studieprogrammer innen humanistiske fag, naturvitenskap, medisin, teknologi, og samfunnsvitenskap.
De er særskilt kjent sin kompetanse innen matematikk, fysikk, kjemi, biologi, og ingeniørfag, og forskning innen disse sektorene.
Universitetet i Novi Sad
Etablert i 1960, og er kjent for sitt fokus på både undervisning og forskning.
Her kan du søke deg inn på et utvalg av flere studieprogrammer, blant annet landbruk, økonomi, jus, filosofi, tekniske fag og medisin. De har også et sterkt forskningsfokus, spesielt innen teknologi og naturvitenskap.
Universitetet i Niš
Grunnlagt i 1965 og er et av de ledende forskningsuniversitetene til lands.
De har en rekke fakulteter som tilbyr studieprogrammer innen humanistiske fag, naturvitenskap, medisin, teknologi, og samfunnsvitenskap.
Universitetet i Kragujevac
Etablert i 1976, og et annet viktig senter for høyere utdanning og forskning i Serbia. Særskilt er de kjent for sitt forskning rettet mot materialteknologi, miljøvitenskap og biomedisinsk ingeniørfag.
Her kan du søke på et variert utvalg av studieprogrammer, inkludert økonomi, jus, medisin, naturvitenskap, ingeniørfag og pedagogikk.
Generelt undervises det hovedsakelig på serbisk, men enkelte institusjoner tilbyr også programmer på engelsk og andre fremmedspråk. Men, hvis du ikke har serbisk som morsmål, kan det være nødvendig å bevise språkkunnskapene gjennom en språktest.
Ellers er det akademiske året delt inn i to semestre: vintersemesteret (oktober til februar) og sommersemesteret (februar til juni).
Det serbiske karaktersystemet bruker en skala fra 5 til 10, der 5 er laveste og 10 er høyeste. En karakter på 6 eller høyere anses som bestått.
Utvekslingsstudenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere i Serbia i opptil 90 dager.
Men hvis studieoppholdet varer lenger enn dette, må de søke om midlertidig oppholdstillatelse innen 90 dager etter ankomst. En slik søknad krever dokumentasjon, blant annet bekreftelse på at du har blitt akseptert ved en serbisk utdanningsinstitusjon og har tilstrekkelige økonomiske ressurser for å dekke levekostnadene under oppholdet.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

Godkjenning av studiet
Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.
Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.
Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.
Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

Søkeprosess
Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Serbia, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.
Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på serbisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Serbia og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
Finne studier i Serbia:
Påmelding til språktester:
Andre nyttige linker:

Prisnivå
I Serbia kommer du langt med studielånet alene. Prisnivået her er betraktelig lavere enn i Norge.
Lommeboken streker seg mye lengre når du handler inn matvarer, ettersom disse er opptil 50-70% billigere enn i Norge, mens å spise ute på restauranter koster som regel 40-60% mindre.
Kollektivtransport er veldig billig. En enkeltbillett ligger på rundt 1 euro, mens månedskort 25-30% av norske priser.
Leie av bolig vil heller ikke koste deg skjorta, da du kan få en ettroms leilighet i sentrum for en brøkdel av prisen en må punge ut med i norske storbyer.

Praktisk
Serbia har et kontinentalt klima, med varme somre og kalde vintre. Gjennomsnittstemperaturen om sommeren varierer mellom 20-30°C, mens den om vinteren ligger mellom -5 og 5°C. Nedbør er relativt jevnt fordelt gjennom året, med litt mer regn om våren og høsten.
Serbia har et godt utbygd veinettverk, og det er enkelt å reise rundt i landet med bil, buss eller tog. Kollektivtransport, som busser og trikker, er tilgjengelig i større byer og er vanligvis rimelig og pålitelig. Togforbindelser er også tilgjengelige, men kan være tregere enn bussreiser.
Det er viktig å ha reiseforsikring som dekker medisinsk behandling. Serbiske offentlige sykehus og klinikker har ofte en litt lavere standard enn i Norge, men det finnes også private klinikker med mer moderne fasiliteter og bedre standard.
Røyking er vanlig i Serbia, og det kan være tillatt å røyke på noen barer, kafeer og restauranter, selv om det er røykeforbud på offentlige steder.

Kultur
Serbia har vært krysset mellom østen og vesten i århundrer, og har opplevd både romerske, bysantinske, osmanske og habsburgske påvirkninger. Denne blandingen av kulturer har gitt landet et unikt kulturelt mangfold som er synlig i arkitekturen, maten, musikken og kunsten.
Tradisjonell serbisk musikk er preget av bruk av instrumenter som gusle (et strengeinstrument) og frula (en fløyte), mens moderne serbisk musikk ofte blander vestlige og lokale stilarter.
Kolo er en tradisjonell serbisk folkedans som utføres i en sirkel og er ledsaget av livlig musikk.
Om det serbiske folket, kan det sies at deres sosiale normer kan være mer konservative enn i Norge.
Men de legger også stor vekt på familie- og vennskapsbånd, og er kjent for sin vennlige gjestfrihet. Det er vanlig å bli invitert hjem til mennesker, og vertene legger stor vekt på å sørge for at gjestene er komfortable og godt ivaretatt.
Rakija, en lokal fruktdestillert brennevin, serveres ofte som en velkomstdrink.
