Hva studerte du og på hvilken skole?
Jeg var på utveksling til National Chengchi University (NCCU) i Taipei, Taiwan fra mastergradsstudie i finans ved Copenhagen Business School.
På National Chengchi fulgte jeg et internasjonalt MBA-program i finans og asiatisk økonomi.
Navn: Oddbjørn Bjelland
Alder: 25
Studerer: Finans og asiatisk økonomi
Studiested: National Chengchi University i Taipei, Taiwan
Hva fikk deg til å velge akkurat dette studiestedet?
Det var mange valgmuligheter å søke på, men jeg var i utgangspunktet mest fristet til utvekslingsopphold i Asia fordi det er hot-spot for økonomi og finans.
Jeg undersøkte universitetet og IMBA-programmet på NCCU og det virket utrolig bra.
I tillegg ble jeg veldig fascinert av Taipei og Taiwan på grunn av en spennende forhistorie og samtid, pluss at det var et sted jeg visste svært lite om.
Hvordan var søknadsprosessen? Var den vanskelig?
Søknadsprosessen var selvfølgelig ganske omstendig, men samtidig oversiktlig.
Både International Office ved CBS og sekretariatet ved NCCU hadde bra system på tingene, og det var betryggende.
Søknadsprosessen var vel ikke akkurat vanskelig, men det tok mye tid å skaffe bekreftelser, utskrifter og alt annet som krevdes.
Hvordan klarte du deg økonomisk? Holdt det med studielån?
For meg holdt det med studielån. Jeg bodde gratis på campus, og delte rom med en medstudent.
Til tross for at Taiwan er relativt godt utviklet, er kostnadsnivået uansett mye lavere der enn hjemme, så norsk studielån holdt greit.

Hvordan ble du tatt hånd om da du kom?
Jeg ble møtt på flyplassen av mine to lokale buddies, som ordnet med det praktiske og var veldig hjelpsomme.
Hvordan var opplevde du det faglige utbyttet?
Faglig var studiene på høyde med her hjemme, men systemet er helt annerledes. Hvor man hjemme skal være kritisk, er det her mer lagt opp til at man skal godta det man blir fortalt. Det byr selvfølgelig på en del utfordringer.
Mange av foreleserne og fagansvarlige hadde, i tillegg til å ha tung akademisk bakgrunn, toppstillinger i næringslivet, konsulentbransjen, multinasjonale selskaper osv. Man kunne merke at det for universitetets del var mye prestisje i de internasjonale programmene, og det nøt selvfølgelig studentene godt av faglig, i tillegg til at fasilitetene på universitetet var topp.
Hvordan var studiemiljøet?
Studiemiljøet var helt utrolig bra. Jeg bodde på campus, sammen med medstudenter fra praktisk talt hele verden.
På mange måter kan det sammenlignes med en leirskole, og samholdet og det sosiale var fenomenalt, uten at det på noen måte gikk på bekostning av det faglige.
Var det enkelt å komme i kontakt med folk og å få venner?
Som utvekslingsstudent på et internasjonalt studie, er man sammen med folk fra hele verden, og folk er åpne og imøtekommende, og det må man selv også være for å få mest mulig utbytte av oppholdet.
Jeg ble kjent med folk som i dag er blant mine beste venner.
Hva vil du betegne som positivt ved å studere der?
Faglig får man input fra et helt nytt og svært annerledes perspektiv enn her hjemme, noe jeg har lært masse av. Samtidig lærer man masse om seg selv, og en helt annen kultur.
Hvordan har det å studere i utlandet forandret deg som person?
Det å bo så langt hjemmefra for en begrenset periode hvor det skjer noe hele tiden kan bli veldig intenst, og jeg ble i hvert fall veldig godt kjent med meg selv og hvem jeg er.
Har du noen spennende opplevelser fra oppholdet som du ønsker å dele med våre lesere?
Jeg må kanskje trekke frem julefeiringen, som ble veldig spesiell.
Det å feire julaften, så langt hjemmefra, sammen med folk fra alle verdenshjørner, som jeg kun hadde kjent i noen få måneder og som var i samme situasjon, var en veldig fin opplevelse.
Har du noen tips til StudentTorgets lesere som vurderer å studere der?
Jeg vil absolutt anbefale å studere der, men for å få mest mulig ut av oppholdet bør man være åpen for nye uttrykk og ikke irritere seg over bagateller og ting som ikke er som hjemme, det vil man garantert komme over - hver eneste dag.
Det gjelder å gripe sjansen for å ha en opplevelse man vil huske lenge.
En annen ting som jeg tror gjelder de fleste steder i Asia, er at man ikke bør planlegge for mye i detalj på forhånd, for eksempel hvilke fag man skal ta, det vil gjerne bli endret flere ganger underveis og på kort varsel. Det kan kanskje være frustrerende og en tålmodighetsprøve, men er definitivt en del av gamet!
Til slutt, hva var det beste ved å studere i Taipei?
Definitivt alle menneskene jeg møtte og ble kjent med.