«Sandra» (23) sliter med å finne venner, mens Karoline (19) har tilpasset seg situasjonen over tid. Begge har de fått føle ensomheten på kroppen.

«Sandra» (23), som ønsker å være anonym overfor StudentTorgets lesere, er opprinnelig fra Bergen, men har hatt hovedstaden som studiested i to og et halvt år. I den perioden har hun har fått kje

Her får du hjelp!


• Studiestedene har flere steder man kan henvende seg til for å få hjelp med forskjellige problemer.

• Ved Studentrådgivningen og Studenthelsetjenesten finnes det sosionomer, psykologer, leger og psykiatere som kan være til hjelp.

• Tjenestene er gratis.

nne ensomheten på kroppen.

- Østlendinger har egne vennegjenger og disse er ofte veldig lukket. Noe som er helt motsatt av hva jeg er vant med hjemmefra, sier hun.

Bergensjenta forteller at hun har vært inne på tanken på å ta kontakt med Studentrådgivingen om problemet, men at timingen har vært vanskelig.

- Jeg har vurdert det flere ganger, men de tar kun imot bestillinger første virkedag i måneden. Og når jeg var mest deprimert så klarte jeg ikke å stå opp tidsnok til å få time, og de dagene det passet så følte jeg meg paradoksalt nok ganske oppe, forteller studenten oppgitt.


 

Snudde situasjonen

Karoline Møklebust Chan (19), flyttet fra hjembyen Bergen til Oslo for å ta fatt på journalistikkstudier i fjor sommer. Hun kan fortelle at det sosiale aspektet ved studenttilværelsen ikke bare har vært en dans på roser. Men alt forbedret seg etter at hun tilpasset seg det nye livet, og hun innså at en egeninnsats måtte til for å få venner.

- Mitt førsteinntrykk var at mange av studentene ved skolen var fra østlandsområdet, og dermed hadde sine egne vennegjenger. Mens mine venner, var i Bergen forklarer den blivende journalisten.

Chan mestret imidlertid å snu situasjonen over tid, og nå råder hun andre i samme situasjon til å tørre å ta kontakt med andre mennesker.

- Erfaringen min er at det ordner seg over tid. Jeg er så heldig å gå i en klasse, og etter hvert som vi er blitt bedre kjent, har også terskelen blitt lavere for å finne på sosiale aktiviteter på fritiden. Det handler om og ikke være redd for å ta kontakt, mener 19-åringen.

LES OGSÅ: Narsissisme: Hvordan kjenne igjen og håndtere narsissistisk manipulasjon med nevropsykolog Mia Tuft

Studentaktiviteter gir vennskap

- Vi er opptatt av at studier er mer enn skole, og syns det er viktig at det tilbys kulturelle og sosiale aktiviteter for studenter. Å være med på dette gir deg en god mulighet til å få gode venner, forteller kulturkonsulent ved Studentliv, Christian Frey Dahl.


Studentliv er en avdeling ved SiO som jobber med studentaktiviteter.

- Ved universitetet i Oslo er det for eksempel mellom 300 til 400 forskjellige studentforeninger som har 3000 til 4000 forskjellige arrangementer hvert år, sier Dahl.

- Spennet er stort, her kan man velge ut fra forskjellige interesser; livssyn og politikk i tillegg til mange hobbyforeninger, fortsetter han.
På Blindern har de noe for enhver smak. I følge nettsidene kan de friste med egen akvarieklubb, husmorlag og sjokoladeforening. Mulighetene til å finne andre bør derfor være til stedet for «Sandra» det gjør henne usikker på om det er henne eller byen det er noe galt med.

- Innimellom har jeg lurt på om det meg deg er noe galt med. Men uansett hvor jeg har reist, så har jeg klart å skaffe meg nye venner. Det er vel kanskje noe spesielt med Oslo? avslutter «Sandra» retorisk.

Njølstads tips til å overvinne ensomheten:


• Vær aktiv og deltakende fra første stund! Delta f.eks i fadderordningen! Det er ekstra viktig å være utadvendt og oppsøkende i starten, når de fleste er ukjente for hverandre og dermed åpne for kontakt.


• Vær blid og åpen, si hei, og forsøk å komme i prat med andre. Ikke vent til andre eventuelt tar kontakt med deg, ta gjerne selv initiativ til å spise lunsj sammen eller lignende.

• Delta i seminar- og kollokviegrupper og på forelesninger. Snu deg mot sidemannen og forsøk å komme i prat.

• Prøv å ta følge med noen ut av forelesningssalen, og sett deg ved samme bord som noen du kjenner i kantinen. Selv om du ikke er blant dem som gjør dette lett og uanstrengt, så forsøk likevel å utfordre deg selv til å være aktiv og deltagende.

• Delta i studentidrett, studentpolitikk eller studentforeninger av ulike slag, alt ut i fra dine egne interesser. Vær tålmodig og husk at det tar tid å bli kjent. Påta deg oppgaver, gjerne i samarbeid med andre, - det er også en måte å bli nærmere kjent på.