Er du lei av studiene og har lyst til å gjøre noe helt annet en stund? Hos Eures er det samlet i underkant av en million stillinger. Therese (25) er en av de som fulgte drømmen og dro til Colorado for å trene westernhester.
Nyttige linker: |
|
Therese Lunder (25) dro til 6K ranch i Elbert, Colorado. Der fikk hun ansvar for hestetrening og stallarbeid, noe hun hadde drømt om lenge.
– Jeg var grundig lei skolen og ville gjøre noe helt annet en stund. Jeg hadde lyst til å jobbe med reining (en gren innen westernridning) på heltid. Da var det beste å reise til USA.
På programmet hun søkte seg til i Colorado fikk hun ingen lønn, men uunværelig kompetanse og ansvar hun ikke kunne fått i Norge. Arbeidsdagene bestod i hestestell, gårdsarbeid og organisering.
– Jeg gjorde klar hester for trenerne og trente hester selv etter hvert. I tillegg kjørte jeg ut høy med traktor, harvet ridebaner og måkte bokser. Jeg fikk også ansvar for å sette opp skjema over hvilke hester som skulle trenes og hva slags trening de skulle få, forklarer Lunder.
Det var ikke bare gøy å arbeide på en amerikansk ranch. Dagene ble ofte lange med mye fysisk arbeid.
– Jeg hadde fri på mandager, men måtte alltid jobbe i helgene også på søndager. Det var veldig mye hardt arbeid. Og veldig mange gulv å sope. Jeg har aldri sopt så mye i mitt liv!
Therese ser imidlertid på opplevelsen hun fikk på andre siden av kloden som svært verdifull.
– Jeg vil absolutt anbefale andre å reise utenlands for å følge drømmen sin.
Mange muligheter
Det er ikke sikkert ranchjobbing er din drømmejobb, men det finnes mange vidt forskjellige stillinger å søke på og gode muligheter for å finne noe som passer for deg. I underkant av en million stillinger er samlet på nettportalen til Eures (European Employment Services). Dette er en tjeneste som i Norge er en del av NAV hvor det jobbes for mer bevegelig arbeidskraft innen EU og EØS.
På portalen deres kan man legge inn CV og søke etter stillinger. Eures-konsulent Ragnhild Synstad forteller at her finnes det noe for de fleste.
– Eures hjelper arbeidsgivere og arbeidstakere å finne hverandre. Alle typer jobber blir lagt ut på nettportalen. Du kan finne veldig spesielle jobber, og jobber som gir et karrieremessig løft.
Enten du er ute etter å jobbe en sommer i Spania eller å finne en forskerstilling i Frankrike, du finner det på Eures-portalen:
– Akkurat nå er det mange call center-jobber. Det handler mest om supportjobber, altså servicenummeret som ringes hvis folk har problemer med et produkt de har kjøpt. Ellers er det en del sesongjobber i varmere strøk, i turistbransjen, på hoteller og restauranter, forteller Synstad.
– Forskerstillinger blir også lagt ut på nett slik at nyutdannede nordmenn lett kan få tilgang på ledige forskerstillinger i hele Europa.
LES OGSÅ: Ikke la deg skremme av hull i CV-en
Språk er viktig
Synstad ser mange fordeler ved å jobbe i utlandet en stund. En av de er å bli mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere.
– En utenlandsjobb er bra å ha på CV-en. I tillegg kan man hente ny inspirasjon og oppleve noe annet.
Oppleve noe annet kan man for eksempel gjøre i Disneyworld, en arbeidsgiver som henter inn over hundre nordmenn via EURES hvert år. Også Eurodisney rekrutterer folk gjennom EURES, men det krever tilstrekkelig med franskkunnskaper til å gjøre seg forstått.
Språkkunnskaper er naturlig nok viktig hvis man vil jobbe i utlandet. Det er en av de viktigste tingene å tenke på før man finner seg en jobb i et annet land.
– Du bør forberede deg godt før du drar utenlands og realitetsorientere deg så godt du klarer med tanke på egne ferdigheter, råder Synstad.
– Det er viktig å ha gode nok språkkunnskaper fordi det er vanskelig å klare seg i foreksempel Spania hvis man bare snakker engelsk. Imidlertid er det ofte slik at mange får jobb i et skandinavisk miljø slik at det blir mindre viktig å kunne språket i landet man jobber.
LES OGSÅ: Jobb innen bistand? Her er Jan Egelands tips for å få foten innenfor
Lavere lønn
Synstad råder deg som vil jobbe i utlandet til å finne ut hvordan arbeidsmarkedet er i landet du vil jobbe, hvordan ledigheten er og hvordan du kan konkurrere med andre arbeidstakere.
– Vær realistisk, tenk over hva du kan forvente og hva du faktisk kan gjøre.
Når det gjelder ulemper ved å jobbe i utlandet påpeker Synstad at lønnsnivået ofte er dårligere.
– Lønns- og arbeidsvilkår i utlandet er nesten bestandig dårligere enn i Norge. Vi har et jevnt lønnsnivå her mens det i andre land kan være store forskjeller. Det betyr at du med en ingeniørutdannelse kan tjene både bedre og verre enn i Norge, men forskjellene er mindre her.
De fleste ulemper ved å jobbe i utlandet er knyttet til dårlige forberedelser forklarer Synstad, har man forberedt seg godt og vet hva man kan vente seg har man gode forutsetninger for å ha en fin tid i utlandet.
Følger du disse rådene kan du kanskje ende opp med å ha det like bra som Therese Lunder hadde det. På spørsmål om hun angrer at hun dro utenlands for å arbeide svarer hun kontant:
– Nei, jeg angrer ikke på det, jeg angrer bare på at jeg kom hjem igjen!
6 tips til deg som vil jobbe utenlands: |
|