E stland er det minste av de baltiske landene. Her vil utvekslingsstudenter kunne oppleve vakker natur, travle handlegater og turistmagneten Tallinns gamleby, under studiene sine.
Landet har også en lang kystlinje, med mange vakre strender og øyer.

Estere har en sterk forbindelse med naturen. Som er forståelig ettersom deres svære skoger, innsjøer og våtmarker, er viktige for landets økosystemer og økonomi.

En av de eldste, og mest utbredte, former for avslapning og renselse i Estland, er badstuer eller sauna. Som en viktig del av deres kultur, besøker mange estere de lokale saunaene regelmessig.

Nasjonen har også en rik musikalsk arv, med en lang tradisjon for kormusikk og komplekse folkedans. Den estiske sang- og dansefestival i Tallinn, holdt hvert femte år, er en av de største og viktigste begivenhetene i Estlands kulturliv.

Estisk mat er også en opplevelse, lagd fra lokale råvarer, inkludert fisk, sopp og bær. En populær rett blant estere er blodpølse eller "verivorst". Landet har også en lang tradisjon for ølbrygging, så estisk øl er noe du bør prøve imens du er her.

Estisk, landets offisielle språk, er en av de få finsk-ugriske språkene som fortsatt er i bruk i dag. Språket er kjent for sin komplekse grammatikk og uttale.

 

Estland

Hovedstad: Tallinn

Totale innbyggertall: ca. 1,3 millioner

Areal: 45,2 tusen kvadratkilometer

Offisielt språk: Estisk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Estland har et godt utviklet høyere utdanningssystem, hvor du kan velge mellom 11 universiteter og åtte høyskoler, samt en rekke yrkesskoler og private profesjonsutdanninger.

Deres utdanningsinstitusjoner bruker et karaktersystem med en skala fra 0 til 5, der 5 er høyeste karakter. Et karaktergjennomsnitt på 3 eller høyere anses som en bestått eksamen.

Her er en oversikt over en håndfull av universitetene:


 

University of Tartu

Det eldste og mest anerkjente universitetet i Estland, som tilbyr studier innen blant annet medisin, jus, vitenskap og teknologi, samfunnsvitenskap, humaniora og økonomi.

 

Tallinn University of Technology (TalTech)

En teknisk universitet som tilbyr studier innenfor teknologi, økonomi og samfunnsvitenskap. Er spesielt kjent for sin kompetanse innen IKT, cybersikkerhet og ingeniørfag.

 

Estonian University of Life Sciences

Forsker på bærerkraftig landbruk og økologi, og tilbyr studier innenfor landbruk, skogbruk, dyrevitenskap, økonomi og miljøvitenskap.

 

Estonian Academy of Arts

Underviser på fagområder innen arkitektur, design, kunst og scenekunst. Skolen samarbeider tett med andre ledende kunstinstitusjoner over hele verden.


Estisk er det offisielle språket i Estland, men mange universiteter tilbyr undervisning på engelsk for internasjonale studenter. Språkkravene varierer avhengig av universitetet og programmet, så det er lurt å sjekke med den aktuelle institusjonen.

Studenter fra EU / EØS-landene, pluss Sveits, pleier ikke å trenge visum for å studere i Estland. Likevel, så burde du dobbeltsjekke, i tilfelle dette har endret seg. Du kan kontakte Estlands ambassade for å få innsikt i de spesifikke kravene for visum og oppholdstillatelse i landet.

 

 

Søkeprosess

DreamApply tilsvarer samordna opptak, men inkluderer ikke alle studiesteder i Estland.

Gjennom DreamApply, kan du søke deg til Tallinn University, University of Tartu, Tallinn University of Technology, Estonian University, Life Sciences, Estonian Business School og Estonian Academy of Music.

Andre studiesteder søker du deg til via søknadskjemaet du finner på nettsidene deres.

Du må ha generell studiekompetanse og ha oversatt vitnemålet ditt til engelsk eller estisk.

Du kan også bli bedt om å sende inn motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, gjøre et skype-intervju, og en SAT-test. Alt dette finner du informasjon om enten på DreamApply, eller på studiestedets nettsider.

Du kan bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere at du kan språket det skal undervises på.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på estisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Estland og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Estland:

Studievalg.no

Study in Estonia

DreamApply

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

Numbeo

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Leieprisene i Estland ligger godt under halvparten av de norske prisene. Velger du å bo på campus, vil rommet koste enda mindre, som oftetest en kvart av norske priser eller lavere.

Studentboligene skal være ganske nye og fine, og bor du på campus er det også en fin mulighet til å bli kjent med andre studenter. Du må dog passe på å søke i god tid.

Leier du på det private markedet, finner du leieannonser i lokalaviser og oppslagstavler, men det er også lurt å snakke med andre studenter, professorer og folk du møter.

Du kan også i veldig mye større grad unne deg et måltid ute i ny og ne, ettersom prisen på spisesteder, mat og underholdning ligger ganske lavt i forhold til hva vi nordmenn er vant til.

Prisene i Estland ligger langt under de norske og du klarer deg fint på studiestøtten fra Lånekassen. Sammenligner du hovedstaden Tallin med Oslo, ligger prisene på vanlige dagligvarer, i likhet med leieprisene, på under halvparten av prisene i Norge.

 

 

Opplev Estland

Blant vakker natur og spennende historierike byer, burde du benytte de billige reiseprisene i Estland i fritiden din under studiene.

Estlands hovedstad, Tallinn, er en av de mest populære turistdestinasjonene i landet. Byen er inkludert på UNESCOs verdensarvlist ettersom den innehar en velbevart middelalderby. Turister kan besøke severdigheter som Tallinn rådhus, Toompea slott, St. Olavs kirke og Alexander Nevsky-katedralen. Her fins det også mange restauranter, kafeer og butikker i gamlebyen.

Tartu er den nest største byen i landet, kjent for sin vakre gamleby og å være hjemsted for Universitetet i Tartu, landets eldste og mest prestisjefylte universitetet. Turister kan besøke severdigheter som Tartu domkirke, Tartu kunstmuseum og Raadi-kirken.

Ser du etter en sommerferie destinasjon, faller Pärnu kanskje mer i smak. Byen ligger ved vestkysten, og kan friste med lange sandstrender, eller spa- og velværetilbud. Her fins det også mange utendørsaktiviteter å delta i, inkludert kajakkpadling, sykling og golf.