F rankrike ligger i Vest-Europa, og er et land med mye flott å by på.
Med sin fantastiske mat- og drikkekultur, vakre storbyer, to lange kystlinjer, samt to praktfulle fjellkjeder, kan man nesten si at det franske riket har alt.
Landet kan også skryte av et flertall av verdenskjente landemerker, blant annet Eiffeltårnet, Louvre-museet og Notre-Damekatedralen.
Den franske regionen er også ypperlig for vingårder, som støtter franskmennenes drikkekultur, samt økonomi, som en av verdens største produsenter av vin.
Nasjonen har også vært en viktig politisk og kulturell aktør i Europa i flere århundrer. Selv i dag spiller landet viktig rolle i den globaliserte verden, blant annet som medlem av både EU og FN.
Hovedstad: Paris
Totale innbyggertall: ca. 67 millioner (per 2021)
Areal: 643 801 kvadratkilometer
Offisielt språk: Fransk
Statsform: Republikk
Valuta: Euro (EUR)

Utdanning og universiteter
Franske barn starter på barneskolen som seksåringer. Den er femårig, men det er relativt vanlig å gå klassetrinn om igjen.
Som 16-åringer, starter de på en syvårig videregående skole.
Den videregående skolen er delt i to trinn, der de første fire er felles for alle, mens de siste tre er delt inn i en teknisk og en allmennfaglig retning. Også her er det vanlig å gå skoleår om igjen.
I Frankrike skilles det mellom universiteter og grandes écoles, prestisjefylte høgskoler som ofte spesialiserer seg innen én fagretning. En licence, er det som tilsvarer en bachelorgrad i Norge og går over tre år.
Med nesten 600 universiteter og høyskoler er det vanskelig å velge riktig. Du kan bruke Studievalg.no eller Campus France, en statlig side for utenlandske studenter i Frankrike, for å sjekke ut universitetene på.
Men her er en kort oversikt over fem av de mest kjente:
Sorbonne Universitet (Paris)
Et av de eldste og mest prestisjefylte universitetene i Frankrike, grunnlagt i 1253. Tilbyr studier innen blant annet humaniora, naturvitenskap, teknologi, samfunnsvitenskap og økonomi.
École Normale Supérieure (Paris)
Et av de mest anerkjente høyskolene i Frankrike, og har produsert flere Nobelpris-vinnere enn noen annen fransk institusjon.
ENS tilbyr studier innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, matematikk, informatikk og naturvitenskap. De har også en sterk forskningsprofil, spesielt innenfor naturvitenskap og matematikk.
Sciences Po (Paris)
En høyskole rettet mot samfunnsvitenskapsstudier, kjent for sitt fokus på politikk, økonomi, internasjonale relasjoner og journalistikk. Skolen tilbyr studier på både bachelor- og masternivå, samt en rekke forskningsprogrammer.
Université Paris-Saclay (Paris-regionen)
Etter en sammenslåing av flere universiteter og forskningsinstitusjoner i Paris-regionen, er dette universitetet nå et av de største i Frankrike. De har et bredt utvalg av fagområder, inkludert teknologi, vitenskap, matematikk, samfunnsvitenskap og humaniora.
Université Pierre et Marie Curie (Paris)
En ledende fransk institusjon for naturvitenskap og teknologi, hvor hen du kan studere på diverse fagområder innen matematikk, informatikk, fysikk, kjemi og biologi. De huser også flere kjente forskningsinstitutter og laboratorier.
Det franske høyere utdanningssystemet har en bachelor-master-doktorgrad-struktur, kjent som "LMD-systemet". Ettersom dette er standard i Europa, gjør det det lettere å sammenligne kvalifikasjoner og bytte studiepoeng med andre land.
Den franske karakterskalaen går fra 0-20. Karakterene fra 16-20 står for Très Bien og er de høyeste karakterene. 14-16 står for Bien, 12-14 for Assez bien (nokså godt) og 10-12 for Passable (godkjent). 0-9 er ikke bestått.

Søkeprosess
Det franske høyere utdanningssystemet er kjent for sin høye akademiske standard og strenge opptakskrav. Dette gjør det til en utfordring for internasjonale studenter, men kan også gi muligheter for å utvikle sterke akademiske ferdigheter og få internasjonalt anerkjente kvalifikasjoner.
Søknader på en bachelorgrad hos fleste utdanningsinstitusjoner i Frankrike går via Admission Post Bac, som er Frankrikes svar på Samordna Opptak. Studiesteder som ikke er oppført her, må søkes til direkte.
En mastergrad søker du også på direkte til lærestedet.
Søknadsperioden hos Post Bac starter 20. januar, og slutter 20. mars. Søker du ved andre studiesteder kan søknadsfristen variere helt fra rett over jul og til sommeren, og du må sjekke med det enkelte studiestedet.
På høyskolene er det vanlig at du blir bedt om å ta opptakstester eller at du blir innkalt til intervjuer. Det er også forskjellige krav til fag du må ha tatt før avhengig av hva du skal studere. Skal du studere kunst- eller arkitekturfag må du som regel kunne vise til arbeidsprøver.
Søker du via det samordnede opptaket Post Bac må du dokumentere frankskunnskapene dine ved hjelp av en språktest eller et diplom. Du tar da enten en DELF, DALF eller en TCF-test.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Frankrike og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

Finne studier i Frankrike:
Informasjon om språktester:
Språktester for utenlandsstudier
Boligutleie:
Andre nyttige linker:

Prisnivå og boligforhold
Om du ikke vil bo på campus, kan du leie bolig gjennom et byrå eller på det private markedet. Å leie privat vil ofte være det billigste.
Du kan bruke søkemotorene leboncoin.fr og seloger.com for å finne frem til utleiere.
Å leie via et byrå er enkelt og greit, men her må du, i tillegg til depositumet, betale et gebyr som gjerne tilsvarer en måneds leie.
Både private utleiere og byråene krever gjerne at du stiller med en garantist som er bosatt i Frankrike, men dette kan være litt enklere på det private markedet.
Du har rett på bostøtte (APL) som norsk student i Frankrike. Dette får du gjennom det franske trygdekontoret, Caisse d’allocation familiale (CAF).
Du kan søke om støtten over nettet, men må likevel møte opp personlig med leiekontrakt, kopi av gyldig legitimasjon og papirer fra en fransk bankkonto (RIB). Hvor mye du får varierer ut ifra ting som hvor mange dere er som bor sammen og om du mottar annen støtte.
Gjennomsnittsprisen på en ettroms i sentrum i Nice er et hakk over halvparten av det det koster i Oslo, mens det er litt billigere utenfor sentrum. I Paris er leieprisene selvsagt en del høyere, mens i andre byer vil de være lavere.
De fleste norske studenter velger å bo sammen i kollektiv. Studiestedene er også ofte behjelpelige med å skaffe studentene steder å bo.
Ellers er prisnivået i Frankrike generelt et hakk lavere enn i Norge, men noen ting må du også betale litt mer for.

Kultur
Franskmenn har en avslappet væremåte, men en profesjonell standard. Frankrike har vært, og er fremdeles en stormakt, med mye akademisk tyngde og historisk preg.
Det merkes tydelig at Frankrike har et mye høyere folketall enn Norge, og dette er nok den mest merkbare forskjellen for mange nordmenn. Det er lettere å føle seg som en i mengden enn det man gjør i vårt lille hjemland.
I Frankrike kan man hemningsløst nyte all mat og drikke man får servert. Det er ikke noe som er utrygt å smake på og ved å ta litt sjanser vil man få mange nye og spennende matopplevelser.

På omreise
Her er en kort oversikt over noen av de største og mest kjente byene i Frankrike og deres turistattraksjoner:
Paris er en av de mest besøkte byene i verden. Byen er kjent for sin vakre arkitektur, museer, kafeer og kunstgallerier. Turistattraksjoner inkluderer Eiffeltårnet, Louvre-museet, Notre-Dame-katedralen, Champs-Élysées og Seinen.
I sørøst-Frankrike, ligger Lyon. Byen er kjent for sin gastronomi, og kan skryte av flere Michelin restauranter. Ellers er den en vakker gammel by, med sjarmerende brosteinsbelagte gater og imponerende vakkert arkitektur. Turistattraksjoner inkluderer Place Bellecour, Parc de la Tête d'Or, og Basilique Notre-Dame de Fourvière.
Hvis du ønsker litt varmere trakter, så ligger Marseille ved Middelhavet. Frankrikes nest største by er kjent for sin gamle havn, Notre-Dame de la Garde katedralen, den franske nasjonalparken Calanques, og det gamle slottet Château d'If.
Ved den franske rivieraen, ligger Nice som er kjent for sine vakre strender og luksuriøse hoteller. Byen har en vakker gammelby med en katedral, markeder og fine restauranter. Turistattraksjoner inkluderer Promenade des Anglais, Musée Matisse, og Colline du Château.
For den vinglade, bør du heller søke deg til sørvestlige Frankrike. Bordeaux er kjent for sin vinproduksjon og vakre arkitektur. Byen er hjem til over 350 historiske monumenter og en rekke museer og kunstgallerier. Turistattraksjoner inkluderer Place de la Bourse, Grand Théâtre de Bordeaux, og Musée d'Aquitaine.
