Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg søkte samme program i England, Belgia og Singapore og kom inn alle stedene.

Valget falt på Singapore etter å ha tilbragt fem måneder som backpacker i området, der lysten til å studere i Asia ble vekket.

Singapore virket som et naturlig sted å fordype meg i de fremvoksende asiatiske økonomiene i regionen, og universitetet kunne skilte med topp internasjonal ekspertise på feltet.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

RSIS er en spesialskole på masternivå, som hører innunder Nanyang Technological University.

Foreleserne er en god miks av vestlige og asiatere, og de fleste er utdannet ved eliteskoler i USA og Europa.

Fokuset for skolen er sikkerhetsstudier og handel, og mange interessante professorer er innom i løpet av året og holder offentlige foredrag.

Studentmassen består av en stor andel kinesere, singaporere, mange fra andre land i Sørøst-Asia og rundt 15 prosent vestlige. Studiemiljøet er veldig godt, vi er delt opp i små klasser (ca 15-25 i hvert fag) og det er enkelt å bli kjente med de andre.

  

Fortell litt om studiet og undervisningen

Undervisningen følger amerikansk struktur, med seminarbaserte forelesninger der det legges stor vekt på diskusjoner og deltagelse.

Skoleåret er delt opp i tre trimestre som hver er på rundt tre måneder. Det vanligste er å ta tre fag per trimester - til sammen 9 fag.

Alle studentene vurderes på bakgrunn av en oppgave på 3500 – 5000 ord, presentasjoner, deltakelse i timen og eksamen i slutten av trimesteret.

Arbeidsmengden er relativt stor, med 200-300 sider pensum i hvert fag per uke og 3 timer med forelesning.

Mellom hvert trimester har man 10 dager ferie i tillegg til tre ukers juleferie.

Skoleåret ved RSIS starter i siste halvdel av juli og avsluttes i første halvdel av juni året etter.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen til RSIS var ganske tidkrevende med mange skjemaer som måtte fylles ut.

I tillegg måtte jeg levere anbefalingsbrev fra to professorer (tilsvarende slik det kreves i England og USA), en kort oppgave på 600 ord, et motivasjonsbrev og en søknadsavgift på 230,- NOK.

Søknadsfristen var 31. mars og svaret kom i slutten av mai.

  

Hvordan er prisnivået der?

Prisnivået er ganske høyt i Singapore, spesielt sammenlignet med andre asiatiske land.

På mange områder er prisene omtrent like norske, men dersom man kjenner til samfunnet og unngår turistfellene, kan man leve ganske billig.

Eksempelvis er mat i skolekantinen eller på et hawker centre forholdsvis billig, mens mat på vestlige restauranter koster nesten det samme som hjemme.

Det er høye skatter på alkohol og tobakk, så disse tingene er også dyre i forhold til i andre land i samme verdensdel. Dette gjelder både i butikken og på utesteder eller restauranter.

All transport er derimot veldig billig, og det samme gjelder boligpriser.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Norske studenter bor vanligvis i condominiums, som er fine leilighetskompleks med fasiliteter som svømmebasseng og tennisbaner. En slik leilighet koster vanligvis rundt 13500,- NOK i måneden og deles mellom tre studenter. Likevel blir den totale leien ofte en god del høyere enn dette, da strøm ikke er inkludert og airconditioner krever mye strøm.

Den vanligste måten å finnen en leilighet på er å bruke en agent. Denne tar dere med på visninger og ordner alt det praktiske, mot et gebyr på en halv månedsleie.

Kontraktene går i utgangspunktet kun for minst 12 måneder, men dette er det mulig å forhandle om.

De som ikke bor i condos leier ofte et privat rom hos lokale familier eller en hybel gjennom universitetet. Disse alternativene er billigere enn å bo i egne leiligheter, men standarden på rommene og hyblene er sjelden noe særlig å stå etter.


 

Hva gjør man på fritiden?

Fritiden brukes gjerne til å spille tennis eller trene på andre måter, reising, strandliv, og middager med gode venner.

Singapore har et utrolig bredt utvalg av fritidsaktiviteter, og bare fantasien setter grenser. Golf og innendørs snowboarding er eksempler på ting norske studenter ofte tester ut når de kommer til landet.

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Mulighetene til å få større innsikt i Asia generelt og spesielt i Singapore.

I tillegg bygger man et stort internasjonalt nettverk og man får unike opplevelser som man ikke får muligheten til i Norge.

  

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Singapore?

Det kan være frustrerende å ha gruppearbeid med studenter fra Asia ettersom engelsk-nivået ofte ikke er på topp. De har også andre måter å samarbeide på og kritisk tenkning står ikke særlig sentralt i skolesystemene deres. Sistnevnte er spesielt en ulempe når man studerer samfunnsvitenskap.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Singapore?

Det er mange muligheter til å studere i Singapore, både som helgrads- og delgradsstudent.

Jeg vil anbefale alle å ta kontakt med det internasjonale kontoret ved ditt hjemmeuniversitet og sjekke ut mulighetene for å tilbringe ett eller to semestre ved et universitet i Singapore.

Dersom du vurderer en ettårig mastergrad tilbys dette ved flere av institusjonene i byen, særlig populært er dette innen business og statsvitenskap.