Andreas «Vitenwahl» Wahl har mastergrad i fysikk og lektorutdanning fra NTNU.

Han kan når som helst bli fysikklærer, men har heller valgt å tøyse om det i beste sendetid på TV.

– Kombinasjonen naturvitenskap og «showbiz» er uvanlig, og veldig gøy. Jeg har bakgrunn fra begge deler. Det kan synes rart for folk fra en av disiplinene, men for meg var det mine to verdener som kom sammen.

 

 

Wahl er nok for mange best kjent for sin rolle som ekspert i komikerduoen Dagfinn Lyngbø og Anne-Kat Hærlands underholdningsprogram «Big Bang».

– Det begynte med at redaksjonen i Schrödingers Katt tok kontakt i fjor, og sammen laget vi «Gatefysikk» – noe som var veldig gøy.

– Deretter ble jeg hodejaktet til ekspertpanelet i Dagfinn Lyngbø og Anne-Kat Hærlands Big Bang, som vi spiller inn andre sesong av i disse dager.

 

Tilfeldig valg av studieretning

Høsten 2008 hadde Wahl førpremiere på et av sine mange vitenshow (show om og med vitenskap som utgangspunkt).

Lite visste han om at dette skulle bli starten på noe stort. I salen satt nemlig en journalist fra Dagbladet, og tre uker senere var serien «Reale Triks» på Dagbladets nettsider født.

 

 

– Totalt ble det laget 51 episoder av Reale Triks, som ble publisert i 4 ulike perioder. Nå sist som julekalenderen «Reale juletriks», sier Wahl.

Til tross for suksessen, innrømmer han at det å studere fysikk var like mye tilfeldigheter som et bevisst valg. Det var hovedsakelig underholdningsbransjen som fristet, selv om fascinasjonen for vitenskapen har vært stor.

– At de samme naturlovene som gjelder på bordet foran meg, også gjelder på stjerner og galakser i fjerne deler av universet er ubegripelig tøft.


 

Ingen «hallelujaløsning»

At Wahl har mange baller i lufta kan ingen si noe på. For tiden driver han med Vitenshows, foredrag, bedriftseventer og ikke minst TV-opptak.

I høst gav han også ut boka «Nært - Sært - Spektakulært, 63 naturfaglige triks og eksperimenter», som består av enkle eksperimenter som kan gjøres på kjøkkenbenken eller i garasjen med dagligdagse ting. Hovedfokuset ligger på underholdningen.

Hvordan kan det du driver med få unge til å bli mer interesserte i realfag?

– Det jeg driver med er på ingen måte noen «hallelujaløsning» for naturfagene, og gir heller ikke et korrekt bilde av hva en realist driver med. Men jeg håper jeg klarer å åpne noens øyne for kreative og levende fag.

– Dagens ungdom må gjerne velge bort realfag, men ikke på feil grunnlag – og ikke uten å vite hva det er.

Fysikeren tror ikke dagens ungdom viser dalende interesse for realfag, men at disse har fått et dårligere rykte på seg enn fortjent.

– Jeg synes dagens unge viser masse interesse og nysgjerrighet for realfagene, men skolen og samfunnet er nødt til å ta vare på den. Dessverre har realfagene lenge hatt et rykte som tørt, tungt, kjedelig og fastlåst.

– Sånn jeg ser det er det bare en av de beskrivelsene som passer. Det er tungt og arbeidskrevende, men det ser jeg ikke på som et problem. Mange barn og ungdom elsker utfordringer, og har stor glede av å mestre noe vanskelig.

– Jeg tror det er viktig at vi blir flinkere til å vise realfagenes kreative side. De skapes jo av mennesker, og er konstant utvikling, sier Wahl.