Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
Da jeg skulle søke på universiteter ble jeg anbefalt av min far å ta en titt på BI sin internasjonale bachelor i markedsføring.
Da jeg så at den innebar ett år i Kina var det et klart valg for meg. Lillesøsteren min er adoptert fra Kina, så jeg har alltid hatt en spesiell interesse for landet.
Navn: Henrik Sætre
Alder: 24
Studie: Kinesisk økonomi (EMA)
Studiested: Fudan University, Shanghai
Den fantastiske veksten Kina har hatt de siste årene spilte også en stor rolle i avgjørelsen, her kan man få til store ting og mulighetene er mangfoldige og spennende.
Etter et meget godt utvekslingsår i Kina valgte jeg å fortsette på Fudan University ved å søke meg inn på en EMA in Chinese Economy. På den måten kunne jeg fortsette å lære om kinesisk språk og kultur og fremdeles bo i Shanghai som er en utrolig spennende by.
Fortell litt om skolen og studentmiljøet
Fudan universitet er rangert som ett av de beste i Kina, og har et bredt spekter av utdanninger å tilby.
Når man forteller en kineser at man går på Fudan blir det alltid godt mottatt da opptakskravene for kinesere er utrolig strenge. For utenlandsstudenter er det enklere å komme inn, men studiene er knallharde.
Studentmiljøet på Fudan er digert og veldig variert. Her kan alle finne seg til rette blant studenter som er vennlige og imøtekommende, så lenge man tørr å ta kontakt.
Det er ingen fadderuke tilsvarende det som finnes på de norske universitetene, men skolen og studentorganisasjoner sørger for flere turer og sammenkomster i løpet av skoleåret.
Det er likevel opp til hver enkelt å ta kontakt med andre, og skape sin egen vennekrets.
Fortell litt om studiet og undervisningen
Jeg er snart ferdig med første semester i kinesisk økonomi og er så langt veldig fornøyd med studiet.
Første semester ligger fokuset på å gi oss grunnleggende kunnskap om den kinesiske økonomiens utvikling, hva som skjer i dag, hvorfor, og hvordan det bør utvikle seg videre.
For å få mest mulig ut av studiet bør man lese mye på egenhånd, men materialet som er pensum er godt skrevet og meget interessant. Jeg har lært veldig mye om den kinesiske økonomien og dens utvikling.
All undervisningen foregår på engelsk, men foreleserne er kinesiske, så engelskkunnskapene er veldig varierende.
Professorene er kunnskapsrike, med god faglig bakgrunn, og er svært behjelpelige når studentene trenger det.
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen var enkel og smertefri. Jeg fylte ut et søknadsskjema på nett, la ved nødvendige vedlegg og sendte det i posten.
En måned eller to etter Fudan mottok søknaden, fikk jeg svar.
Hvordan er prisnivået der?
Økonomisk sett er det flott å studere i Kina og pengene strekker mye lenger enn hjemme. En grei middag på restaurant koster rundt 35 NOK, så det blir mye spising ute.
En taxitur fra universitetet til sentrum koster 50 NOK, og man kommer seg hjem fra byen på natta for under en hundrelapp.
Generelt ligger prisnivået godt under det norske, med elektronikk som unntaket.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
Jeg deler en leilighet på to etasjer med en venninne. Tilsammen betaler vi rundt 6800 NOK i måneden.
Hva gjør man i fritiden?
Helgene går som oftest med til å finne en god restaurant på kvelden og så dra en tur på byen.
Jeg prøver å gå på treningsstudio to ganger i uken, i tillegg til en eller to klatreøkter på et lokalt klatrestudio. Ellers spiller jeg biljard med venner eller tar en tur på karaokebar.
Som veldig mye annet i Kina er de fleste filmene man får kjøpt ”fake”, og koster mellom 5 og 7 NOK, så det går også en del kvelder til å se på filmer og serier.
Hva synes du er det beste med å studere der?
Det beste med å studere i Kina er mulighetene man får til å oppleve en veldig anderledes kultur, samtidig som man får en god og velrenommert utdannelse som skiller seg ut fra mengden.
Jeg har vokst mye på å bo så langt hjemmefra og har måttet bryte mange barrierer etter jeg flyttet fra Norge.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Kina?
Det som selvfølgelig er en ulempe er at jeg får se familien min veldig sjelden, det blir kun i juleferien og sommerferien eller når de kommer på besøk.
Naturen i Norge er også noe jeg savner dypt. Jeg er vant til å bo noen minutters gange fra Bergens nydelige fjell, og lufta i Shanghai kan ikke måle seg med norsk fjelluft. Det er alltid like deilig å komme ut av flyet på norsk jord og trekke pusten dypt inn.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Kina?
Det må rett og slett være og faktisk gjøre det, ikke bare tenke på det. Jeg anbefaler også alle som flytter til Kina å komme seg ut og møte folk, ikke bli sittende inne.
Det er viktig å skaffe seg gode venner siden man tross alt har lagt igjen sitt trygge nettverk i Norge.