Når juleferien kommer kan det være vanskelig å omstille seg fra en tid preget av stress med semesteroppgaver, eksamenslesing og eksamen, til en ustrukturert hverdag.

- Finn ut hva du trenger for å koble helt av.

Rådet fra sosiologi- og pedagogikk-student Oda Marie Haugholt (22) er klart, og selv ser hun fram til en avslappende høytid. Før den tid er det for øvrig to eksamener igjen å lese til, og Haugholt tror det kan ta litt tid før hun, som så mange andre, kommer i feriemodus.

- Jeg tror at mange studenter er i skolemodus konstant. De bekymrer seg over karakterer, over neste semester og så videre. Det er jo også noen som har eksamener i januar, og da går jo en del av tiden i julen med til å lese til eksamen. Det er nok mange som føler at de ikke har tid til å slappe av.

Oslo-jenta studerer for tiden ved NTNU i Trondheim, og tror at avstanden mellom studiestedet og hjembyen virker inn på julefølelsen.

- Det hjelper å tenke at jeg er på feire når jeg er hjemme i Oslo. Trondheim blir der jeg studerer, og så reiser jeg «vekk» på ferie i julen.


 

Kortvarig, intenst kaos

Sosionomens råd:

Tenk over hvordan du ønsker at neste semester skal bli. Forbered deg mentalt ved å planlegge småting.

La hjernen hvile ved å gjøre ting som ikke er målrettede.

Slapp av. Legg vekk det du går rundt og engster deg for med tanke på studiene, og tillat deg selv å fylle opp ditt eget «kar».

Tilbring mye tid med nettverket ditt. Venner, familie og andre bekjentskaper.

Gjør kun ting du liker å gjøre, og nyt fritiden.

 

Klinisk sosionom Sissel Holmen ved sosionom- og psykologtjenesten ved Studentsamskipnaden i Stavanger forstår at studentene kan synes det er vanskelig å slappe ordentlig av i juleferien etter eksamenstiden.

- Mange av studentene opplever jo et relativt kortvarig, men allikevel intenst kaos på grunn av eksamen, og overgangen fra eksamenspes til ferie krever ofte litt arbeid. Dersom man hele tiden går rundt og tenker på at det forrige semesteret ikke gikk etter planen, eller går rundt og engster seg for karakterene på eksamen, så er det naturlig at det kommer i veien for julefølelsen.

Hun råder studentene til å ikke tenke for mye på semesteret som har gått, selv om det kan være vanskelig å la være.

- Det er ikke mye man får gjort, man kan ikke skru tiden tilbake dersom man føler at man ikke gjorde en god nok innsats i semesteret som gikk. Eksamen er ute av dine hender, og det vil ikke ha noen hensikt å bruke mye krefter på dette.


LES OGSÅ: SLIK STRESSER DU RIKTIG

 

- Lov med pauser

Studentens råd:

Finn ut hva du trenger for å koble helt av.

Alle er forskjellige, og det er individuelt hva som skal til.

Ikke ha dårlig samvittighet for at du tar deg ferie.

Gjør ting som gleder deg, som du kanskje ikke normalt får tid til. For eksempel finn fram morsomme spill du kan spille med venner og familie.

Sov til du våkner av deg selv. Gå i pyjamasen, koseklærne eller hva det måtte være og bare ta deg dager der du ikke gjør noe som helst.

Legg alt arbeid vekk et sted du ikke ser det. Hvis det ligger fremme så vil det bare påminne deg om alt man burde ha gjort.

 

For Haugholt er eksamensperioden en hektisk tid, men 22-åringen tar seg allikevel tid til å finne julestemningen.

- Når man leser til eksamen virker alt annet så mye mer morsommere, til og med vasking. Så jeg finner meg selv fort i å sette på julesanger, se julefilmer og lage julepynt. Eksamenstiden er så kjedelig, og da er det veldig fint å ha noe å glede seg til.

Haugholt mener det er viktig å tenke på at man har lov til å slappe av mellom eksamenslesingsøktene også.

- Det er viktig å ta seg små avbrekk fra lesingen uten å få dårlig samvittighet for det. Man har den tiden man har, det går som det går, og det er ikke verdens undergang hvis det går dårlig heller. Jeg har selv satt opp en plan for lesingen der jeg leser et par timer, for så å sette på musikk i 10 minutter og bare danse rundt i leiligheten. Da får jeg rørt meg litt, samtidig som jeg gjør noe helt annet.


LES OGSÅ: HVORFOR TA PAUSER

 

- Tenk framover

Sosionom Holmen anbefaler studentene å ta tak i skolearbeidet og resultatet som måtte foreligge på nyåret heller enn i selve juleferien. Etter nyttår har man som oftest også fått ladet opp batteriene.

- Ikke gå med skuldrene heiset hele julen fordi du tenker at forrige semester ikke var optimalt. Hvis du absolutt må tenke på skolen, så tenk i hvert fall framover.

Haugholt tar seg mer enn nok tid til å slappe av, men hun innrømmer at hun liker å være forberedt til det kommende semesteret.

- Etter et intensivt semester, merker jeg relativt raskt at jeg begynner å tenke at «nå kan jeg ta en velfortjent pause». Men samtidig begynner jeg å planlegge neste semester ved å sjekke ut neste semesters pensum og når og hvor forelesningene er. Deretter lager jeg en timeplan for forelesninger og treningstimer. Men jeg liker veldig godt å planlegge ting, så for meg er det egentlig bare noe jeg gjør for moro skyld.

Og til studentene som ikke klarer å legge skolearbeidet på julehylla, har Haugholt følgende råd:

- Finn barnet i deg – barnlig juleglede tar feriemodusen til en ny dimensjon!