Jan Fredrik Karlsen snakket om en halvfeit bergenser, Håvard Lilleheie barberte hodet og Kirsti Kierulf kritiserte forbrukerkulturen da BI Stavanger arrangerte den årlige Næringslivsdagen.

17. februar var studenter fra fjern og nær invitert til å delta på Næringslivsdagen (NLD) ved BI Stavanger. De omlag 300 gjestene som hadde tatt turen fikk i løpet dagen mange smarte tips for å lykkes i arbeidslivet samt et innblikk i foredragsholdernes gode og dårlige erfaringer.

 

Ledere er som dirigenter

Tema for årets NLD var entrepenørskap og nytenkning, og dagen startet med mannen bak ”Moose on the Loose”, Andreas Nilsen. Kleskonseptet som har premiere den 21. mars har tiltrukket seg mye oppmerksomhet, og nærmer seg 14.000 medlemmer i merkets gruppe på Facebook. Nilsen benyttet sjansen til blant annet å snakke om betydningen av nettverk.

- Når du starter på egenhånd helt fra bunnen av er det sinnssykt viktig å ha et nettverk. Jeg har bare brukt 800 000 kroner til nå og hadde aldri klart det uten det nettverket jeg har av kontakter.

Etter en kort pause entret Kirsti Kierulf scenen og her manglet det ikke på engasjement. Kierulf som jobber med innovasjon og teknologi i Accenture startet foredraget med å kritisere forbrukerkulturen.


- Fremtidens generasjoner vil se tilbake på oss og tenke «Hvordan klarte de det? Oljen som det tok jorda flere millioner av år å utvikle, tok dem bare i overkant av 40 år å bruke opp!». Vi må bli flinkere til å utnytte de ressursene vi har og svaret på dette finnes i teknologien.

Etter å ha snakket om viktigheten av å engasjere seg på ulike måter i studietiden presenterte hun sitt syn på hvordan en dyktig leder tenker.

- De som er suksessfulle ledere er de som skjønner at de ikke er noe mer enn dirigenter. Det er dirigentens oppgave å sørge for at orkesteret spiller bra. Med en gang orkesteret spiller surt, må det gjøres utskiftninger. Det vil allikevel alltid være de ansatte som gjør den viktigste jobben.

 

Høy stjernefaktor

 Fakta om NLD:

BI Stutentforeningen arrangerer hvert år Næringslivsdagene (NLD)

Målet med arrangementet er at det skal være en karrieredag. Gjennom foredrag, bedriftspresentasjoner skal gjestene få sjansen til å komme i kontakt med bedrifter samtidig som de lærer noe nytt.

De økonomiske midlene blir samlet inn ved hjelp av sponsorer, ofte i sammenheng med eksponering av bedriften. 


Årets NLD-komité bestod av: Hilde Sørensen: Leder, Sverre Jonassen: Nestleder, Arne Samuelsen:
Hovedsponsoransvarlig, Jarleif Tvedt: Markedsansvarlig, Halvard Totland: IT-ansvarlig, Cathrine Brudeseth Johansen: Kommunikasjon, Marte E. Rønning: Sosialt ansvarlig, Aasta Johannessen:
Markedsansvarlig

Kilde: NLD

 

Håvard Lilleheie var blitt hyret inn som konferansier og hadde som hovedoppgave å underholde studentene mellom foredragene. Etter det første foredraget ble det klart at Lilleheie tok denne oppgaven svært seriøst. Kvelden før hadde han nemlig farget håret i forbindelse med en make-over på ”Showman”, og han benyttet Næringslivsdagen til å kvitte seg med det karamellfargede håret. 

- Ideen er at etter hvert foredrag, skal foredragsholderne barbere mer og mer av håret mitt. Jeg tror det kan bli bra!

Da Jan Fredrik Karlsen ble introdusert for en fullsatt sal var stemningen på topp. For mange var nok dette dagens høydepunkt. I 45 minutter fortalte Karlsen flere gode historier, ofte med en tilhørende moral, samtidig som han oppfordret folk til å tro på seg selv. 

- Vi er mennesker alle sammen og vi har alle våre negative egenskaper. Trikset ligger i å bruke disse negative egenskapene og å gjøre dem om til et våpen!

Karlsen benyttet seg ofte av erfaringer fra sin tid i musikkbransjen, barndommen og livet generelt for å understreke budskap han ville få frem.

- Det kommer en halvfeit bergenser inn og har på seg kanskje historiens døveste fleecegenser og du tenker bare ”skal han der liksom synge?!”. Ingen i hele dommerpanelet har tro på ham og alle er forberedt på å sende ham på hodet ut av konkurransen. Det som kom ut da han begynte å synge var det ingen i hele verden som hadde forventet. DET er å bruke sine negative egenskaper og vende det om til noe positivt! Dersom du klarer å overraske folk, dersom du klarer å skape en ”wow”-effekt, ja, da kommer du langt, forteller Karlsen.


 

Hardt arbeid

Næringslivsdagens komité, som var sammensatt av studenter ved skolen, hadde helt siden i fjor høst jobbet hardt med å få i stand dette arrangementet. I følge leder Hilde Sørensen var ikke prosessen helt uten utfordringer.

- Det ble veldig mange å forholde seg til. Først og fremst måtte vi bli enige innad i komiteen om hvordan vi ville at dagen skulle bli, deretter brukte vi mye tid på å forsøke å få sponsorer og ikke minst spennende foredragsholdere. Vi hadde veldig høye forventninger til oss selv. Målet var å heve denne dagen, ta den til et høyere nivå. Hele prosessen har vært svært lærerik, sier Sørensen.

Nestleder Sverre Jonassen har forskjellige forklaringer på hvorfor årets arrangement gikk såpass vellykket for seg.

- Jeg tror det var viktig å minne studentene på at denne dagen faktisk er gull verdt og at det er gode muligheter for å knytte kontakter med de besøkende bedriftene. For å nå frem til studentene tok vi i bruk sosiale medier som Facebook. Vi besøkte også forskjellige forelesninger der vi snakket om arrangementet og viste en promovideo, sier han. 


 

Valuta for pengene

Gjestene hadde betalt en hundrelapp for å kunne delta på årets arrangement. Kvelden ble avsluttet med en fest på et lokalt utested hvor Rune Bjerga hadde stand up, mens Datarock spilte senere på kvelden. Tilbakemeldingene fra dem som hadde deltatt på Næringslivsdagene var utelukkende positive.

- Kjempebra opplegg. Høydepunktet mitt ble nok avslutningen med Datarock. Det tok helt av, sier Bo Johannesen, også han student ved BI Stavanger

- Veldig kjekt. Jeg storkoste meg! Høydepunktet var nok Jan Fredrik Karlsen. Jeg hadde ikke så store forventninger til denne dagen, men jeg er svært glad for at jeg deltok, sier Preben Grøssereid, student ved BI Stavanger