Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Etter videregående dro jeg rett til Montpellier i Sør-Frankrike, gjennom det franske kultursenteret i Oslo, for et år med fransk språk- og kulturstudier på universitetet der.

Jeg hadde et fantastisk år, og planen før jeg dro hadde vært å begynne på Internasjonale Studier ved Universitet i Oslo etter året i Frankrike.

Men i løpet av oppholdet, ble jeg kjent med at det i Frankrike finnes veldig gode skoler som heter Sciences Po, hvor man kan studere noe à la Internasjonale Studier i Oslo.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Anja Stensrud Elverum

Alder: 20 år

Studie: Undergraduate Program, Bachelor of Arts

Studiested: Sciences Po Paris, Transatlantic Campus of Reims, Frankrike

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Jeg er elev ved skolen som heter Sciences Po Paris (som for øvrig er samme skole Jonas Gahr Støre gikk på), men jeg studerer ikke i Paris fordi skolen har totalt syv skoler rundt om i Frankrike som fokuserer på forskjellige spesialiseringsområder.

For eksempel, er det en sentraleuropeisk campus i Dijon, hvor det for øyeblikket er to norske jenter. Og så er det også den jeg går på, som åpnet august 2010 og er Sciences Po Paris’ Euro-Amerikanske eller Transatlantiske campus, i Reims.

Reims er den største byen i Champagne-distriktet, har også en veldig kjent katedral, og er bare 45 minutter unna Paris med tog.

Selve campusen ligger i en vakker bygning fra 1700-tallet, som heter Ancien Collège des Jesuites (Det gamle jesuitt-colleget).

Skolen er veldig opptatt av at hver enkelt student skal ha det bra, både faglig og sosialt, og det avspeiles i det gode studentmiljøet vi har på skolen.

Det er en litt spesiell situasjon nå; fordi campusen åpnet i august 2010, er vi foreløpig bare ett årskull, men planene for campusen i Reims er sterk utvidelse.

Vi har studenter fra mange forskjellige land, selv om de fleste har en eller annen tilknytning til Frankrike (og majoriteten er franske), og studentmiljøet vårt er veldig bra og inkluderende.

Generelt, i byen Reims, har vi kollektivt måtte gjøre en innsats for å ”plassere oss selv på kartet” i forhold til andre studenter, men det er mange andre skoler i tillegg til universitetet i byen, så det er mange studenter å bli kjent med.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Undervisningen foregår både på engelsk og fransk, men det er ikke noe krav å kunne fransk ved oppstart. I tillegg, jobber skolen for at alle studentene skal være tospråklige i minst engelsk og fransk ved slutten av bachelorgraden.

Det er noen få studenter her som ikke kan fransk, men personlig vil jeg si at det har vært en veldig fordel for meg å beherske fransk, i forhold til at 95 prosent av de andre studentene kan flytende fransk, og det er viktig for studiemiljøet både innenfor skolen min og generelt sett.

Ellers er fagene veldig varierte.

I det første semesteret var hovedfagene internasjonal juss, mikroøkonomi og vestens historie.

Dette semesteret er hovedfagene makroøkonomi, sosiologi og politikk (political science), og alle hovedfagenes forelesninger er på engelsk.

Noen av semestergruppene går på fransk, og noen andre forelesningsfag er også på fransk.

Jeg har 20 timer undervisning i uken, og selv om det strengt tatt ikke er obligatorisk, er det såpass utfordrende faglig sett å følge med, at hvis man har en vane med å ikke møte opp, vil man antageligvis ikke klare å følge med.

Etter to år her i Reims, er siste året av bacheloren obligatorisk utenfor Frankrike, og for mange på min skole vil det da være naturlig å dra til USA eller Canada, hvor Sciences Po har utvekslingsavtaler med mange universiteter. Det er også mange som velger å dra andre steder i verden, eller tar et utplasseringsår.

Sciences Po har også masterstudier, som foregår i Paris.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Institusjonen Sciences Po Paris er veldig anerkjent i Frankrike, og for franske studenter er det veldig vanskelig å komme inn. De må passere en beryktet eksamen, og det er veldig få som kommer inn.

For utenlandske studenter finnes det en internasjonal prosedyre, som består av en ganske omfattende søknad.

For det første måtte man fylle ut svar på veldig mye forskjellig.

I tillegg, måtte jeg ta TOEFL-testen og få minst 100 av 120 poeng.

Så fikk jeg hjelp fra det franske kultursenteret i Oslo, til å oversette vitnemålet mitt til fransk.

Jeg måtte også få minst to av mine tidligere lærere til å fylle inn et online-skjema hvor de anbefalte meg.

Tilslutt hadde jeg et intervju.

 

Hvordan er prisnivået der?

Det varierer.

Det er en del som er mye billigere enn i Norge, som for eksempel leie av bolig, mens mat ikke er så veldig vesentlig mye billigere enn i Norge.

Allikevel rekker studielånet lengre her enn i Norge.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg betaler 300 euro, det vil si litt mindre enn 2400,-.

Men det er jo omtrent dobbelt så dyrt å leie i Paris, som resten av landet.

 

 

Hva gjør man i fritiden?

Vi har både sports- og kunstforeninger på skolen, så det er mulig å engasjere seg i mange forskjellige organisasjoner og aktiviteter.

Naboene mine driver for eksempel med roing langs kanalen i byen.

Selv jogger jeg langs kanalen (og løper støtt og ofte på rektor på skolen…), men i ukedagene blir det mye studier.

I helgene er det en god del puber og utesteder å velge mellom, og Reims har også fine parker.

Man kan også alltids ta en guidet tur i en Champagne-kjeller hvis man skulle ha lyst.


 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Jeg trives utrolig godt, både med det faglige og sosialt sett.

Jeg liker meg godt i Frankrike og har blitt komfortabel med både språket og kulturen og ser litt på det som ”mitt andre hjemland”.

Jeg synes det aller beste er at man blir kjent med folk fra over hele verden og mulighetene det gir.

Blant annet ligger det jo omtrent midt i Europa, så det er veldig lett å reise til andre steder og land uten å ruinere seg. Toglinjene er for eksempel veldig raske.

Og så er jo klimaet bedre enn i Norge, vi har en veldig kort vinter!

Og mattilbudet i butikkene er mye bedre.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Frankrike?

Det fransk byråkratiet er jo beryktet…

Men bort sett fra det, er det vel heller små ting som ikke har noe med Frankrike å gjøre, men med at jeg ikke er i Norge.

Som for eksempel, at det er ingen å se på Nytt på Nytt med (foreløpig er jeg eneste nordmann jeg vet om i Reims, men til neste år kommer det en nordmann til på skolen min!), eller at jeg ikke får feiret 17. mai, fordi jeg har eksamen dagen etterpå.

Men alt i alt, trives jeg utrolig godt i Frankrike.


 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Frankrike?

Gjør det, istedenfor å bare tenke det!

Og så må man være forberedt på at det kan være tøft de første ukene, både i forhold til språket og at byråkratiet kan være slitsomt når man skal ”etablere seg” (blant annet må man ha en bankkonto for å få en leilighet, og en leilighet for å få en bankkonto… men det ordner seg).

I tillegg, må man passe på å være litt ja-person og inkludere seg selv for å bli kjent med folk.

Men etter det har Frankrike utrolig mye å by på!