Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
Det første året på videregående, begynte infomøtene om hvilke fag vi kunne velge som såkalte ”programfag”.
Jeg ble interessert i russisk, kanskje spesielt fordi dette faget bød på et år i Russland.
Jeg gikk imidlertid på danselinja da, og tilbudet gjelder bare studenter på studiespesialiserende.
Programmet i Russland virket så spennende, at jeg skiftet linje, og tok 2. året mitt på studiespesialiserende. Jeg måtte ta igjen noen eksamener for å få godkjent mitt 1.år, men etterpå var det ikke noe problem å søke meg plass på den norsk/russiske skolen.
Jeg har alltid vært ganske interessert i språk, og bortsett fra at man må ta enten fransk, spansk eller tysk, var russisk eneste alternativet på Kongsbakken. Dermed falt valget ganske naturlig.
Navn: Opal Mariell Longård
Alder: 19 år
Studie: VGS 3
Studiested: Gimnazia no. 1, Murmansk, Russland
Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
Skolen min, Gimnazia no. 1, rommer rundt 1000 elever fra 6 til 17 år. Dette er alderen russere går på grunnskolen og gjøres klar for universitetet.
Den norsk/russiske skolen holder til i samme etasje som de yngste elevene, og dette fører til en god del støy. I tillegg, kan det virke helsefarlig å bevege seg rundt på skolen, med små barn løpende som villmenn til og fra kantinen.
Men som med alt annet venner man seg til dette.
Ellers er skolen koblet til sentralvarmesystemet, så temperaturen der er ikke alltid til å stole på. Det kunne være litt irriterende i begynnelsen, men nå ligger det som regel en ekstra genser i sekken min, og at vi går mot sommeren hjelper mye på temperatursvingningene.
Studentmiljøet er ganske lite her, ettersom den Norsk/Russiske skolen bare tar inn fem norske og 10 russiske elever (i år er vi bare tre norske og 10 russiske). Men det betyr bare at vi blir en mer sammensveiset gjeng, så jeg synes absolutt ikke det begrensete antallet medelever har noen negativ effekt.
Jeg regner ikke de andre elevene ved Gimnazia no. 1 som en del av studentmiljøet, fordi det er et fåtall russere som kan engelsk, og russisk er et veldig vanskelig språk å lære seg – å kommunisere med folk tar lett et halvt år å få til, og da går det gjerne på de enkleste setningene + tegnspråk.
Men klassemiljøet er godt, og selv om vi er forskjellige forstår vi etter hvert mer av hverandres tanker og meninger.

Fortell litt om studiet og undervisningen
Jeg går vanlig VG3, så skolen følger norsk læreplan. For å gå på den norsk/russiske skolen må man ta ”Entreprenørskap og bedriftsutvikling”, og dette blir en veldig viktig del av opplæringen.
Vi har etablert en elevbedrift og adoptert formålet til skolen: å promotere samarbeid i nordområdene, og bryte ned fordommer mellom Russland og Norge.
Undervisningen er på hva vi har kalt ”The støveldance-språk”, som er halvveis engelsk og litt norsk her og der.
Selv om det er vanlig VG3-studium, har skolen selvfølgelig sine spesielle trekk.
Det er for eksempel skole hver lørdag, og altså kun søndager som er fridager i Russland.
Det er ofte et bedre resultat der karaktermessig enn ellers, noe som nok kommer av antall elever per lærer.
Vi har de obligatoriske fagene samlet (15 elever), og i matematikk-klassen er vi to elever. I engelsktimene er det kun meg, og i russisktimene er jeg faktisk den eneste eleven, men jeg har to lærere. Så det er veldig god oppfølging i fagene!
Jeg ser selv at forståelsen min for fagene er ganske godt forbedret i løpet av året.
Hvordan var søknadsprosessen?
Ettersom det er VG3 jeg går, søkte jeg gjennom Vigo.no som normalt.
Jeg måtte også inn på et intervju med lederne fra skolen, hvor jeg ble spurt om hva grunnene er for at jeg vil studere i Russland.
I løpet av intervjuet fikk jeg også mulighet til å stille spørsmål.
Hvordan er prisnivået der?
Prisene er for det meste mye lavere enn i Norge!
Jeg har hørt at russere gjerne drar til Norge for å kjøpe klær, men annet enn det, er det ganske mye billigere å leve i Russland.
En norsk krone er verdt ca. 5 russiske rubler.
I kantina på skolen, får du et fullverdig måltid (kylling eller annen varm mat, potetmos, en småkake eller to og te/kaffe/juice) for ca. 70 RUB. Spiser man ute koster matrettene fra 150 – 600 RUB (altså opptil 100 NOK). Ellers koster det 10-30 NOK å ta taxi, og 14 RUB (litt under 3 NOK) å ta buss.
Så transport og mat er ganske mye billigere enn det man er vant til fra Norge.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
Jeg bor på et elevhjem sammen med de andre norske elevene. Vi har et passe stort rom hver, to toaletter, bad, kjøkken og stue. Her betaler vi 2500 RUB i måneden for å bo (ca. 500 NOK).
Hva gjør man i fritiden?
Det blir ikke så veldig mye fritid ved den norsk/russiske skolen, fordi vi har veldig mye lekser.
Men på søndager hender det at vi tar oss en tur på teateret, og på lørdagsnatten byr Murmansk på et ganske godt utbredt uteliv. I tillegg, har vi funnet en stamkafé som har verdens beste varme sjokolade, så der finner man oss ofte.
Noe jeg personlig har lagt merke til med Russland, er alle løshundene som finnes i gatene. Jeg går ofte turer og mater disse hundene, og jeg har også tatt kontakt med bl.a. Tromsø Dyrevern og den russiske ambassaden i Norge, for å høre om det er mulig med noen slags etablering for adopsjon av hunder fra Russland til Norge.
Oppholdet mitt her i Murmansk har gjort meg mer oppmerksom på hvilke forhold dyr rundt i verden lever i, og jeg er allerede blitt mer aktiv innenfor dette.
Hva synes du er det beste med å studere der?
Det beste med å studere i Murmansk må være de vennene jeg har fått her.
Selvfølgelig er det kjempespennende med en ny kultur og et nytt språk, men ingenting slår de fantastiske menneskene jeg har møtt her.
Når året er ferdig og jeg skal videre, vil det alltid være dem jeg kommer til å huske best.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Russland?
En ting som kan nevnes, er at det har vært ganske vanskelig for oss nordmenn å finne noen venner utenfor klassen vår. Det er et fåtall russere som kan engelsk, og da russisk er et veldig vanskelig språk, har vi hatt en del kommunikasjonsproblemer.
Så språket er nok den største utfordringen.
Likevel, skal det sies at elevhjemmet har hatt karantene på grunn av sykdom de siste månedene, så det er ikke bare språket som har vært en hindring for det sosiale.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Russland?
SNAKK!
Jeg gjorde den feilen at jeg ikke brukte språket fra aller første sekund jeg landet her, noe jeg i etterkant ser at jeg burde ha gjort.
Russisk er et vanskelig kasusspråk, og selv om man snakker med en god del feil i begynnelsen, må man bare prøve.
Og så til alle som reiser til Russland, enten det er som student eller turist: Ikke sammenlign det med Norge, da blir du gjerne skuffet.
Prøv å se det eksotiske i Russland, det unike som landet kan by på.
Jeg er kjempefornøyd med oppholdet her, aller mest fordi det har gitt meg en unik opplevelse som vil være med meg for resten av livet.