Fire BI-studenter reiste til Canada for å konkurrere mot anerkjente skoler fra hele verden i årlig casekonkurranse.

Allerede i september ble Thomas Krogsmyr, Karen Marie Gunnerud, Mats Hovland Vikse og Georg Huseby plukket ut for å representere BI Stavanger i den nasjonale finalen i Oslo. Etter å ha stått igjen som det vinnende laget skulle de videre representere BI internasjonalt. Deres første utfordring ble ”The John Molson Undergraduate Case Competition” (JMUCC) i Canada.

 

- Trodde ikke vi hadde sjans

JMUCC er en anerkjent konkurranse, der flere av verdens mest prestisjefylte businesskoler var representert.

- Lag fra Kina, Finland, Frankrike, Singapore, Thailand, Irland, USA og Canada var representert, og vi hadde aldri trodd at vi kunne ha noen mulighet for å hevde oss da vi dro, innrømmer Karen Marie Gunnerud.

I løpet av konkurransen skulle det likevel vise seg at BI-studentene hadde den tyngden de trengte. Konkurransen bestod av tre deler; to innledende faser etterfulgt av en finale. I de to første fasene ble de 24 lagene delt inn i divisjoner der fire skulle konkurrere mot hverandre. Her fikk lagene tildelt poeng i forhold til hvordan de presterte mot hverandre. Det laget med flest poeng sammenlagt i hver divisjon gikk til finalen. Da samtlige runder skulle legges sammen stod BI Stavanger igjen som klar vinner. Dermed skulle BI-studentene delta i finalen mot vinnerne fra de fem andre divisjonene. 


- Vi hadde nok lavere ambisjoner enn de fleste canadierne, men da jeg og resten av caselaget stod foran styret av et canadisk milliardselskap på lørdag, forstod vi for første gang at janteloven hadde blitt igjen på den andre siden av jorden, forteller Karen Marie Gunnerud.

I finalen skulle løsningen presenteres foran en jury bestående av styret fra det aktuelle selskapet og en sal fullsatt av folk fra næringslivet. Det norske laget endte til slutt på en meget sterk delt fjerdeplass.

 


Gjennomførbare løsningsforslag

De ulike casene var alle basert på aktuelle problemstillinger fra det nordamerikanske næringslivet. Det første caset handlet om dagligvarekjeden Loblaws som nå fikk konkurranse fra Wallmart. Hvilke tiltak burde de iverksette for å takle utfordringen?

- Det var en bedrift som kunne minne mye om Coop. Det vi la mye vekt på var at de måtte styrke kjeden som merkevare. Ved å satse på

differensiering mente vi at Loblaws ville være bedre forberedt på å ta opp konkurransen med Walmart, forteller Mats Hovlands Vikse.

I et av de andre casene var det en kleskjede som var på konkursens rand. Ved hjelp av et meget stramt budsjett skulle de ulike gruppene komme med en løsning for hvordan butikkene på kort og lang sikt kunne tjene mer penger. Karen Marie Gunnerud forklarer: 


- De hadde et svært begrenset budsjett og utfordringen var å gjøre det meste ut av det. Vi valgte blant annet å satse på sosiale medier og konkurranser inne i butikkene.

Det som karakteriserte BI-studentenes løsningsforslag gjennom hele konkurransen var kanskje mer enn noe annet deres gjennomførbarhet. I motsetning til konkurrentenes forslag, som ofte var omfattende og mange, konsentrerte de seg om å holde det enkelt. Karen Marie Gunnerud tror dette kan vær en av grunnene til at de kom så langt:  

- Vi var veldig opptatt av at forslagene skulle være realistiske. Når vi skulle stå foran dommerpanelet var det viktig at vi selv trodde på det vi snakket om. Mange forslag ble nøye drøftet innad i gruppen før vi kom frem til de som vi mente var mest gjennomførbare, forteller hun.


- Den beste måten å anvende pensum på

I løpet konkurransen blir studentenes kreative og analytiske ferdigheter satt på prøve. For å løse de ulike oppgavene må kunnskap tilegnet gjennom pensum og forelesninger anvendes for å løse virkelige problemstillinger.


- I publikum satt det konsernsjefer og andre representanter fra næringslivet og hørte på våre presentasjoner. Det var veldig realistisk og vi fikk et godt innblikk i hvordan næringslivet ønsker at du skal løse oppgaver. Det finnes ikke en bedre måte å anvende pensum på, mener Thomas Krogsmyr.

LES OGSÅ: FANT DRØMMEJOBBEN ETTER PRAKSISOPPHOLD

 

Gode muligheter for nettverksbygging

Selv om hovedfokuset ligger på konkurransen er arrangementet lagt opp på en måte som gjør at deltakerne også får en mulighet til å ha det kjekt. Med middag og sosiale arrangementer som sirkus, bryggeribesøk og ulike fester fikk de ulike deltakerne muligheten til å bli kjent med folk fra næringslivet og ikke minst hverandre. Thomas Krogsmyr mener dette er en fantastisk mulighet i forhold til å utvide nettverk:

- Hele opplegget var en kjempeopplevelse. Jeg ble kjent med folk fra hele verden og fikk et lite innblikk i deres kultur. Jeg har utvidet nettverket mitt og fått mange nye venner. Dette er noe jeg virkelig kan anbefale, sier Krogsmyr.