I en ny undersøkelse innrømmer fem prosent av studentene at de har jukset på eksamen. De som blir tatt kan vente seg alvorlige konsekvenser.

Undersøkelsen som ble utført på vegne av studentavisen Universitas, sier at blant 8500 studenter ved Universitetet i Stavanger (UiS) vil 425 av dem ha jukset på eksamen. En skal være forsiktig med å påstå at dette faktisk er tilfelle, og undersøkelsens validitet kan selvfølgelig diskuteres, men det er likevel en indikasjon på at bare en brøkdel av jukserne faktisk blir tatt.

- Tallene varierer, men jeg vil tippe at det ligger på mellom 7 og 10 saker årlig, forteller Dennis Aske, juridisk seniorrådgiver ved Universitetet i Stavanger.

 

 

Vanskelig å ta jukserne

 

 

 De vanligste formene for juks:

Plagiering
Jukselapper
Stikkord på kropp
Bruk av mobil
Kommunikasjon i eksamenslokalet

 

I tillegg til vakter i eksamenslokalene, kan det også regnes med at skolen har spesielle rutiner i forhold til kontrollering av toaletter og lufteområder. Metodene som jukserne bruker blir derimot stadig mer kreative og utfordringen er å ta dem i akten. Dag Egil Alme, Controller ved BI Stavanger, innrømmer at akkurat dette kan være problematisk:

- Vi har gode kontrollrutiner, men det er svært utfordrende å ta folk på fersken. Studenter kan for eksempel ha skrevet stikkord på armer, mage og lår og det vil være vanskelig å oppdage ettersom skolen ikke har lov til å ransake studentene.


 

 

Kan gi alvorlige konsekvenser

 

 

Det er mye som er avhengig av dine prestasjoner på eksamen og det kan være fristende å ta snarveier. Uansett, dersom du blir tatt i fusk kan det få alvorlige følger. Dennis Aske forteller om hvilke konsekvenser jukserne kan vente seg:

- Regelverket er det samme for alle institusjonene. Eksamen vil bli annullert, og studenten blir vanligvis utestengt i ett eller to semester i tillegg til å miste retten til å gå opp til eksamen ved de andre høgskolene og universitetene under loven.

Utestengelsen vil videre bety at de som eventuelt har fått støtte av Lånekassen må tilbakebetale hele beløpet som lån. Du vil heller ikke få muligheten til å få støtte i de semestrene du er utestengt.

 

LES OGSÅ: KJENDISENE SOM JUKSET

 

Skader skolens omdømme

 

Karakteren til de som jukser vil representere et kunstig kompetansegrunnlag som relativt fort vil bli avdekket i arbeidslivet. Det at folk ikke blir tatt kan derfor være svært skadelig for studiestedet og studentenes omdømme. Gjennom en antijuks-kampanje rettet mot studentene forsøker BI å opplyse om nettopp dette.

- Vi har forsøkt å bli flinkere på å opplyse studentene om at konsekvensene av juksing ikke bare er isolert til individnivå. Dette er noe vi ønsker å jobbe videre med, sier Dag Egil Alme ved BI.

 

 

- Urettferdig!

 

Studenter som StudentTorget har snakket med ble svært overrasket over at det var såpass mange som jukset:

- Jeg kjenner ikke til noen tilfeller av juks ved BI Stavanger, men antar at det nok sikkert er enkelte tilfeller her som ellers på universiteter og høyskoler. BI kjører i forkant en kampanje som tar for seg nettopp dette med juks og konsekvensene av dette, sier BI-studenten Therese Goa Lutcherath.


- Det er selvfølgelig urettferdig at enkelte oppnår gode resultater ved bruk av juks når man vet at andre bruker veldig mye tid på å forberede seg til eksamen. Det er også viktig at studentene er klar over konsekvensene juks medfører for den enkelte, i tillegg til at det setter BI sitt renommé på spill, mener Ruthie Nystrøm, også hun student ved BI.

 

 

Plagiering mest vanlig

 

 

 Fakta om undersøkelsen til Universitas

1001 studenter ble spurt om hvor mange ganger de har jukset på eksamen:

95 prosent svarte at de aldri har jukset.

3 prosent svarte at de har jukset en gang.

2 prosent svarte at de har jukset to eller flere ganger.

Undersøkelsen er utført av Sentio Research Norge for Universitas.

Kilde: universitas.no

 

Dennis Aske ved UiS forteller at det er spesielt én form for juks som går igjen:

- Det var en kraftig økning i plagieringssaker etter at kvalitetsreformen ble innført i 2003, men tallet har nå stabilisert seg sånn noenlunde.

I sammenheng med kvalitetsreformen ble det i større grad tatt i bruk hjemmeeksamen for å måle studentenes kunnskapsnivå. At det er så mange plagieringssaker kan komme av at folk utnytter eksamensformen, men det kan også være et resultat av studentenes manglende kjennskap til regelverket. Dag Egil Alme forteller at det forekommer saker nettopp på grunn av det siste punktet:


- Vi har enkelte saker der det helt klart er forsøk på juks. Derimot kan det også i noen tilfeller handle om at studentene ikke er helt klar over bruken av kilder i teksten.

 

 

Sett deg inn i lovverket

 

Du kan med andre ord bli tatt for juks selv om du i utgangspunktet ikke hadde hensikt til å gjøre det. De fleste studiesteder tar i bruk et dataprogram som analyserer og kommer fram til hvor stor del av innlevering som består av andre kilder. Ved hjemmeeksamen og bacheloroppgaver er det derfor viktig at du setter deg inn i regelverket og de fremgangsmåter du skal bruke i forhold til kildehenvisninger.