Sommeren nærmer seg med stormskritt, og mange studenter skal bruke ferien på å tjene litt ekstra kroner. Møt to studenter som har søkt seg sommerjobber litt utenom det vanlige.
Mari Hammerud (25) studerer for tiden master i spesialpedagogikk ved Universitetet i Tromsø, og som så mange andre studenter er hun avhengig av sommerjobb for å finansiere studietiden.

I sommer har hun imidlertid tatt et noe utradisjonelt valg: Hun skal tilbringe to måneder som budeie på en geiteseter i Gudbrandsdalen.
– Jeg skal ha ansvaret for 120 geiter som skal melkes morgen og kveld, til sammen skal det utgjøre fire timers arbeidsdag. Mellom melkinga går geitene i fjellet, og jeg ser etter at dyra som er der, sau, ku og geit, har det bra, forteller hun.
Hammerud kommer fra en korngård, og har i tillegg gått vinterlandbruksskolen. I framtiden er hun åpen for å starte med dyrehold, og sommerjobben er dermed en gylden mulighet til å tilegne seg verdifull erfaring og kunnskap.
I mellom jobbingen, håper hun på å få arbeidet mye med skole.
– Å bo på ei seter gir unike naturopplevelser. Når jeg ikke har besøk, og kjeder meg kan jeg jobbe med masteroppgaven. Det hadde jeg ikke fått muligheten hvis jeg hadde vært hjemme, der er det flere ting å finne på. Det er gøy å utfordre seg selv!
Mange ledige ferievikariater
Og rynker du på nesen ved tanken på å tilbringe sommeren på seteren, kan du trøste deg med at det i skrivende stund finnes nesten 2000 ledige sommerjobber i de ulike jobbdatabasene.
– Akkurat nå har vi over 40 annonser med ordet ”sommerjobb” på adecco.no, men vi har langt flere sommerjobber.
– Flere av annonsene søker kanskje etter mange mennesker, og ikke minst er det mange sommerjobber som ikke blir utlyst, ofte søker vi bare i basen vår etter kandidater, sier informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco.
De siste månedene har bemanningsbyrået utlyst det de selv påstår er årets råeste sommerjobb; nemlig én måned som konsernsjef – med en lønn på 100.000 kroner. Etter 2300 svar, står Adecco nå igjen med 10 kandidater som skal bli til én.
Talseth forteller at dette er en av flere jobber de rekrutterer til.

– Vi har alle typer jobber, så det skal en del til for at det blir veldig uvanlig. Akkurat nå ser jeg at vi søker guider, det er nok ikke den aller vanligste sommerjobben. Vi har rekruttert til jobber som alt fra pepperkakedekoratør til legobygger. Og selvfølgelig også alt i mellom.
Talseth tror ikke det er klare fordeler eller ulemper ved å velge en sommerjobb litt utenom det vanlige.
– En uvanlig jobb medfører ingen fordeler i seg selv – som med alle jobber handler det om hva du får ut av den. Det kan være nettverk, erfaring, eller bare penger, tror hun.
Den verste sommerjobben
Ei som som ikke vil karakterisere seg som heldig med sommerjobben er 20-årige Kristin Wallem Hagen, som for tiden studerer grafisk design ved Norges Kreative Fagskole i Stavanger.
I fjor sommer fikk hun nemlig i oppgave å sitte i resepsjonen i et begravelsesbyrå.
– Jeg syntes det var spennende, men også litt merkelig å sitte på et begravelsesbyrå hele dagen. Begravelsesagentene løp ut og inn hele dagen og byttet på å være i begravelser og å snakke med pårørende.
– Det var rart å se på, men det var også litt fint å se hvordan slike jobber “fungerer”, at det er vanlige mennesker som har slike jobber også, og at døden er en del av livet.
Hun forteller at hun bare ble kastet inn i jobben, og at hun dermed ikke fikk tid til å sette seg ordentlig inn i hva jobben gikk ut på. Og selv om hun beskriver jobben som den verste sommerjobben hun kunne fått, innrømmer hun at hun har lært en del på det.
– Jeg har hvertfall innsett at det er vanlige folk som gjør de aller fleste jobber. Begravelsesagenter kan også komme med en vits eller skyndte seg hjem til kona for å spise middag, sier hun.
Uvanlig jobb er positivt
Mari Hammerud ser fram til eksotiske og solfylte dager på seteren.
– Jeg ser for meg gromme geiter, sol, badestamp, venner, øl, skjønnlitteratur, god mat, fjellturer. Jeg skal teste meg sjøl når det kommer til å være alene over lengre perioder.
– Men jeg må legge til at jeg er ikke helt avskjermet fra omverden, jeg skal ha både god mobildekning og gode Internett-forhold.
Hun forteller at dette ikke er første gang hun har en jobb litt utenom det vanlige.
– Jeg har klippet gress på fotballbane og klippet gress og samlet golfballer på golfbane med traktor. Jeg tror at nye utfordringer kan få fram nye sider i en selv.
Det er informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco enig i.
– Ikke minst kan en jobb som er langt fra det du studerer til vanlig innebære at du får en ordentlig pause, og får nytt overskudd som gjør at du får enda mer ut av studiene dine. Og selvfølgelig: Er den skikkelig uvanlig, kan den skape en stoppeffekt for arbeidsgivere som senere skal lese CV-en din.
Til de som enda ikke har fått seg sommerjobb, men som ikke ønsker å ta de typiske jobbene, har Talseth følgende råd:
– Tenk nøye gjennom hva du vil jobbe med. Jo mer konkret du er, jo lettere er det for deg å finne ut hvor du bør ta kontakt. Og pass på at du er gjennomtenkt på hvorfor du vil jobbe akkurat der.
– Husk at det som er uvanlig for deg er vanlig for de som jobber der til hverdags, og det er ikke sikkert de vil bli sjarmert over at du vil jobbe hos dem fordi du synes det er en litt eksentrisk jobb.
– Fokuser heller på konkrete kvaliteter – for eksempel at du vil jobbe ute, jobbe med dyr, jobbe variert eller noe annet.