(StudentTorget.no):

Sjalusi er en følelse som kan splitte par og venneforhold, men til syvende og sist, går den aller mest utover en selv.

I et sitat av forfatteren Alexandre Dumas heter det seg at «Sjalusi er kunsten å såre seg selv mer enn man sårer andre».  Sjalusi er ingen god følelse, og kan oppstå i form av avsky, frykt og engstelse. Når man virkelig er glad i noen, kan det være vanskelig å akseptere at andre er det samme.

Men hvor går egentlig grensen mellom sjalusi og misunnelse?  Trine Anette Bråten er sertifisert NLP coach, og kan fortelle at  sjalusi handler ofte om noe man er redd for å miste, ofte mellom mennesker som for eksempel søsken, kjærester eller venner.

- Mistenksomhet, kontrollbehov, strenge regler og krangler, er noen av stikkordene som kan betegne en person som er sjalu, sier Bråten. - Misunnelse handler om noe man ikke har, ofte materielle ting, men kan også ha med andre mellommenneskelige ting å gjøre, forklarer eksperten.

 De vanligste sjalusiformene

✔Søskensjalusi: Bare spør foreldrene dine!

✔Fremgangssjalusi: Irriterer du deg over folk med statusjobber? Folk som tjener bra?

✔Utseendesjalusi: Det finnes alltid noen som har tykkere hår, fastere lår eller lengre øyenvipper.

✔Opplevelses-sjalusi: Alle kjenner vel noen som har reist jorda rundt opptilf flere ganger og alltid skal fortelle om det.

✔Kjærestesjalusi: Finnes det noe verre enn å være singel når alle andre har kjæreste?

Kilde: Klikk.no

Hun peker også på at konsekvensene først og fremst rammer den som er sjalu, som depresjon, irritasjon, aggresjon, dårlig selvtillit og selvfølelse.

 

Det er ingen skam å være sjalu

Sjalusi kan oppstå i alle forhold: mellom søsken, venner og andre bekjente. Sjalusi gjør at man ønsker kontroll over sitt eget og andres liv.

- Noen vil kanskje si at intensiteten i sjalusien er sterkere mellom par, men jeg mener en sjalusi mellom venner eller søsken kan være like ille for den som er sjalu, som i et kjærlighetsforhold, sier Bråten.

Ser du ingen annen råd og sjalusien vedvarer, burde du fortelle vedkommende at du er sjalu på han/henne.

- Det verste du kan gjøre er å gå bak ryggen til ei venninne og spre rykter, sier  Mette Nordgulen (24). Hun har selv opplevd de gode og dårlige sidene ved sjalusi. Gjennom årene har hun vært sjalu selv, samt at venninner har vært sjalu på henne. Nordgulen oppfordrer alle i lignende situasjoner til å si det som det er.

- Åpenhet styrker venneforholdet og motparten vil sette pris på din ærlighet. Det er lettere å finne løsningen på problemet sammen. Det er ingen skam å være sjalu.

 
 

Det viktigste er å prate sammen

 Slik overvinner du sjalusien
 
1. Definer hva målet er og vær spesifikk.
 
2. Unngå å si ”jeg skal ikke være sjalu”. Det som skjer er at det første du tenker på er å være sjalu.
 
3. Ha et positivt formulert mål, som er attraktivt for deg, gjerne dato. Lag deg et bilde av målet ditt (både i hodet og på et papir), skriv ned hvordan du vil være i målet og ha det gjerne innen rekkevidde, slik at du kan minne deg selv på dette fere ganger om dagen.
 
4. Jobb med selvfølelsen. Noter dine gode egenskaper og fokuser på dette i alle situasjoner.
 
5.  Inviter den andre parten til å delta og hjelpe. Innrøm at du er sjalu overfor deg selv, partneren eller kameraten din, og kanskje viktigst av alt: si at du vil gjøre noe med det.
 

Sjalusi i et parforhold har med tillit og trofasthet å gjøre. Kanskje har du blitt bedratt tidligere eller har generelt vansker med å stole på kjæresten? Nordgulen synes det er problematisk å stole på kjæresten sin.

- Han må bevise at man kan stole på han, ved å si hvor han er og hvem han er sammen med. Om vedkommende vet at kjæresten sin er sjalu og usikker på seg selv, så burde han fortelle hvorfor hun kan stole på han. Det viktigste er å prate sammen.

Det heter seg at litt sjalusi er bare sunt . Mange velger å se på sjalusi som en bekreftelse på at man virkelig bryr seg om partneren.

- Sjalusi er positivt når man viser at man er redd for å miste kjæresten sin, mener Mette Nordgulen.

I hvor stor grad sjalusien påvirker og hvor lenge den varer er noe annet. Sjansene er store for at forholdet vil bli verre og verre dersom ingenting gjøres.

- Om du har store utfordringer med å leve med sjalusien, så vil jeg anbefale å søke hjelp, råder Trine Bråten. Dersom en person har grunn til å være sjalu og ikke takler situasjonen, må den vurdere om det er bra for vedkommende å bli i dette forholdet eller ikke. Er du i tvil, søk hjelp, råder Trine Bråten.

 

Tok et oppgjør med seg selv

Mette Nordgulen har slitt med sjalu overfor venner og kjæreste over lenger tid, men besluttet til sist å ta et oppgjør med sin egen og andres sjalusi.

-  Hvis jeg opplever at noen er sjalu på meg, velger jeg å se på det som positivt så lenge vedkommende viser det på rett måte. Da er det kanskje noe i livet mitt de misunner og vil ha. Jeg har opplevd følte andres sjalusi på kroppen, men det positive er at vedkommende har innrømmet det og vi har pratet sammen om det på en konstruktiv måte.

 

LES OGSÅ: Den ultimate guiden mot kjærlighetssorg

 

Coach Trine Bråtens tre tips for å hanskes med sjalusi:

✔Det første du må gjøre er å bli klar over hvorfor  sjalusien har oppstått. Det er først og fremst du som er sjalu, og det er bare du som kan gjøre noe med det. Når du skal håndtere sjalusi på egenhånd, er det nødvendig med hard jobbing. Det er viktig å innse at du har problemer med sjalusi, for å begynne å jobbe mot målet.

✔Det er heller ingen skam i å søke profesjonell hjelp. Det finnes mange familiekontorer   med mye kompetanse på sjalusi, det er som oftest gratis og du kan ta kontakt over telefon.
 
✔Tilbring tid sammen med de du trives best sammen med, hvor det oppstår ingen eller lite konkurranse.  Det heter at ingen kan elske deg om du ikke kan elske deg selv.
 

Klikk her for å se alle studentrabatter i Norge