Studielånet er mindre verdt enn noen gang, men med riktige grep kan du strekke pengene lenger.

- Vær gjerrig med pengene du får fra Lånekassa, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Lånekassen utbetaler 90 800 kroner for skoleåret 2011/2012. Av disse betales 18 160 kroner ut i august og januar. Gundersen mener det er viktig for studenter å huske at de store beløpene utbetalt ved semesterstart skal vare ut hele semesteret, og ikke må brukes opp som et engangsbeløp.

De resterende månedene får studenter kun utbetalt 6810 kroner, mens det i sommermånedene juni og juli ikke utbetales studielån.

LES OGSÅ: STUDIELÅNET ER MINDRE VERDT

Den største utgiftsposten

For mange studenter er boutgiftene størst. Det å få en god, men rimelig bolig er veldig viktig, forklarer Gundersen.

- Et tips til alle studenter, som mange ikke har tenkt på, er å ikke starte boligjakten ved studiestart. Mitt råd er å være på boligjakt hele året. Resten av året er ikke etterspørselen like stor. Når alle er på boligjakt samtidig er det klart det blir dyrere å bo, enn om man heller venter med å lete til markedet har roet seg ned, sier han.  

Andre steder forbrukerøkonomen mener studenter bør redusere pengebruken er på matinnkjøp.


- Veldig mange unge handler mye på storkiosker som Narvesen og Deli Deluca. Når man har begrenset med penger bør man handle mat og drikke i matbutikken der det er billig, i stedet for til dobbel pris på kiosken.

 

Lag budsjett

Gundersen fremhever behovet for å sette opp et budsjett som det viktigste. Her får han støtte fra Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB.

- Det er veldig mange som ikke helt vet hva de skal sette på de ulike postene og hvilke poster de skal ha med, forklarer hun.

Sandmæl sier at det første man bør gjøre er å gå i nettbanken og se hva man bruker pengene på.

- Veldig mange banker tilbyr  såkalte budsjettpakker og der setter de opp et budsjett for deg. Sifo.no er standardbudsjettet som viser hva en gjennomsnittsperson bruker, forklarer Sandmæl.

Hun presiserer at man ved å sette opp et budsjett blir mye mer bevisst på hva man bruker pengene sine til.

LES OGSÅ: SLIK LAGER DU BUDSJETT


Skaff deg deltidsjobb

Sandmæl mener alle studenter bør finne tid til å ha en ekstrajobb.

- Man får ekstremt mye igjen for det. Har du ingen arbeidserfaring stiller du alltid bakerst i en intervjurunde, forklarer hun.


- En annen dimensjon er jo at du nå får pensjonsinntjening fra første krone fra du er fylt 13 år. I tillegg til erfaring og inntekt får du opptjening av folketrygden til pensjonskontoen din.

Hvor mye du bør jobbe mener hun kommer helt an på hvilken studieretning du har valgt og hvordan du er som person.

– Noen klarer fint å jobbe flere dager i uken ved siden av studiene, for andre blir dette for mye, avslutter hun.

Fem tips fra økonomene

1. Vær forsiktig med pengebruken, husk at det høye beløpet du får ved semesterstart skal holde hele semesteret. Beløpet de kommende månedene er mye lavere.
2. Bolig er den største utgiftsposten de fleste studenter har. Bruk derfor tid på å finne bolig, ikke vent til studiestart. Dersom en ikke bor i studentbolig er det stort sett alltid billigere jo flere en bor sammen med.
3. Planlegg innkjøp, daglige innkjøp i storkiosk kan fort koste dobbelt så mye som godt planlagte matinnkjøp i matbutikk.
4. Sett opp ett budsjett, dette vil gi deg en god oversikt over inntekter og utgifter og vise når du har råd til å bruke litt mer penger enn ellers. Det vil også forhindre at du plutselig sitter igjen uten penger på konto.
5. Skaff deg en studierelevant deltidsjobb. En fot innenfor arbeidsmarkedet vil gi økt inntekt og et forsprang ved jobbsøking når studietiden er over. Den nye pensjonsreformen gjør at all inntekt fra fylte 13 år også øker pensjonsbeholdningen og vil komme deg til gode når du pensjoneres.


Kilde: Lånekassen.