Pølsemaker, pølsemaker, hvor har du gjort av deg?
Finnes det ikke en pølsemaker der du bor? Lei av å kjøpe fabrikkproduserte pølser? Vi viser deg hvordan du kan lage dine egne pølser.
|
– Supermarkedene kan lage bra pølser de, men våre er grovere og inneholder mer kjøtt, hvilket gjør at det er mer mat i dem. Storprodusentene blander mer fett i pølsene, forteller Jan Strøm-Larsen, kjøttskjærer hos Pølsemakermester Strøm-Larsen på Torshov.
Kjøtt- og delikatessebutikken har drevet siden 1904, gjennom fire generasjoner.
– Slike forretninger blir sjelden solgt; barna overtar. Både jeg og broder'n jobber her, sammen med fader'n og moder'n, sier Strøm-Larsen.
Bør ha god smaks- og luktesans
Helt siden supermarkedene kom til Norge for fullt på 80-tallet, har de reklamert for billig kjøtt. Det har gitt kjøttforretningene enorm konkurranse, og de fleste har med årene lagt ned.
– Før var det syv stykker, bare her på Torshov. Nå er vi de eneste, forteller kjøttskjæreren.
– Vi skulle veldig gjerne hatt flere inn i faget. I dag er det seks stykker som lager pølser her, men bare to av dem har norsk statsborgerskap, sier han.
En pølsemaker jobber stående og gående i vekslende temperaturer, bør interessere seg for mat og ha godt syn og god smaks- og luktesans.
LES OGSÅ: Hvitløksgratinert spekeskinke og reker, mangosalat, kyllingbruschetta
Pølse-slankekur
I høst kom det en mann innom den lille kjøttbutikken på Torshov og spurte om de kunne produsere noen pølser for ham. Han ville lage en pølse-slankekur. Opplegget gikk ut på å spise pølser til frokost, lunsj og middag i to uker.– Siden har jeg ikke sett ham. Jeg tror det kunne virket. Pølser er perfekt for de som kutter ut karbohydrater for å gå ned i vekt, sier Strøm-Larsen.

– Grove pølser, de er saftige på grillen. De er også det aller beste å grille på engangsgriller, sier han.
Sosialt å lage pølser
Strøm-Larsen mener det kan være en sosial opplevelse å lage pølser hjemme med familie og venner.– Å lage egne pølser er nok ikke billigere enn å kjøpe ferdige pølser på nærmeste supermarked, men det er mye morsommere. Et måltid er mer enn å slenge noe på grillen for å bli mett. Det kan være en sosial opplevelse som man deler med familie og venner. Dessuten er det gøy å spise noe man har laget helt selv, sier Strøm-Larsen.
Han forteller at det har vært oppsving i antall mennesker som kommer innom for å handle ingredienser til pølser de skal lage selv, etter at «Den store pølseboka» kom ut i 2008.
– Ellers er det mest til jul at folk gidder å lage sine egne pølser, forteller kjøttskjæreren videre.
Men kanskje er tiden inne for at nettopp du skal prøve selv. Utstyret du trenger, er et pølsehorn og en pølsekvern. Eventuelt kan du kjøpe ferdig kvernet kjøtt eller bruke en miksmaster med kvernefunksjon.
Denne saken har tidligere blitt publisert i studentmagasinet Campus.