Pølsemaker, pølsemaker, hvor har du gjort av deg?
Finnes det ikke en pølsemaker der du bor? Lei av å kjøpe fabrikkproduserte pølser? Vi viser deg hvordan du kan lage dine egne pølser.

Fakta om pølser


Ingredienser for å lage kreolske chilipølser:

- 2 kilo grovkvernet svinebog eller annet svinekjøtt med 25-35 prosent fett
- Chili etter smak
- Hvitløk etter smak
- 1 dl vann
- 40 gram salt
- 3 meter tarmer (30mm). Beregn litt mer første gangen, for de kan sprekke.

Fremgangsmåte:

1. Alle ingrediensene (bortsett fra tarmene) blandes til en masse.
2. Tre hele tarmen på pølsehornet og knyt den sammen i enden. (PS! Tarmene må hele tiden holdes fuktige med vann).
3. Fyll tarmene med pølsemassen.
4. Velg lengden på pølsene ved å klemme «slangen» sammen der du ønsker og tvinn. Du kan også knyte en tråd rundt tvinnepunktene for at de skal holde bedre.
5. Hvis du skal grille pølsene i parken, trekk dem i kokende vann hjemme først, så er du sikker på at de blir gjennomstekte, og ikke sprekker så lett.

Vil du lage en annen variant pølser, bytter du bare ut krydderet med det du måtte ønske. Du kan også bruke andre typer kjøtt. Spør etter hjelp i kjøttforretningen. Lykke til!


Så ofte spiste vi pølser i fjor (alle typer):

- Østlandet (utenom Oslo), 28 ganger i året
- Vestlandet, 26 ganger i året
- Midt-Norge, 26 ganger i året
- Nord-Norge 26 ganger i året
- Oslo, 24 ganger i året
Kilde: Matprat.no

Hvem spiser hvilke pølser?

- Alle typer pølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 25-39, bosatt på Østlandet
- Middagspølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 40-59 år, bosatt i Nord-Norge
- Grillpølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 15-24 år, bosatt i Midt-Norge
- Wienerpølser: småbarnsfamilier, personer i alderen 15-24 år bosatt på Østlandet
- Spesialpølser: aleneboere, personer i alderen 15-24 år bosatt på Vestlandet.

Kilde: Matprat.no

Før lagde folk pølser til jul og sommeren, eller kjøpte dem hos pølsemakere. Nå produseres de på løpende bånd på fabrikker, men du kan fortsatt lage dine helt egne pølser.  Vi tok turen til en ekte pølsemakermester i Oslo for å undersøke.

– Supermarkedene kan lage bra pølser de, men våre er grovere og inneholder mer kjøtt, hvilket gjør at det er mer mat i dem. Storprodusentene blander mer fett i pølsene, forteller Jan Strøm-Larsen, kjøttskjærer hos Pølsemakermester Strøm-Larsen på Torshov.

Kjøtt- og delikatessebutikken har drevet siden 1904, gjennom fire generasjoner.
 
 – Slike forretninger blir sjelden solgt; barna overtar. Både jeg og broder'n jobber her, sammen med fader'n og moder'n, sier Strøm-Larsen.


 

Bør ha god smaks- og luktesans


Helt siden supermarkedene kom til Norge for fullt på 80-tallet, har de reklamert for billig kjøtt. Det har gitt kjøttforretningene enorm konkurranse, og de fleste har med årene lagt ned.

– Før var det syv stykker, bare her på Torshov. Nå er vi de eneste, forteller kjøttskjæreren.
– Vi skulle veldig gjerne hatt flere inn i faget. I dag er det seks stykker som lager pølser her, men bare to av dem har norsk statsborgerskap, sier han.

En pølsemaker jobber stående og gående i vekslende temperaturer, bør interessere seg for mat og ha godt syn og god smaks- og luktesans.

LES OGSÅ: Hvitløksgratinert spekeskinke og reker, mangosalat, kyllingbruschetta

 

Pølse-slankekur

I høst kom det en mann innom den lille kjøttbutikken på Torshov og spurte om de kunne produsere noen pølser for ham. Han ville lage en pølse-slankekur. Opplegget gikk ut på å spise pølser til frokost, lunsj og middag i to uker.
  – Siden har jeg ikke sett ham. Jeg tror det kunne virket. Pølser er perfekt for de som kutter ut karbohydrater for å gå ned i vekt, sier Strøm-Larsen.
  – Har du noen grilltips?
  – Grove pølser, de er saftige på grillen. De er også det aller beste å grille på engangsgriller, sier han.

 

Sosialt å lage pølser

Strøm-Larsen mener det kan være en sosial opplevelse å lage pølser hjemme med familie og venner.
– Å lage egne pølser er nok ikke billigere enn å kjøpe ferdige pølser på nærmeste supermarked, men det er mye morsommere. Et måltid er mer enn å slenge noe på grillen for å bli mett. Det kan være en sosial opplevelse som man deler med familie og venner. Dessuten er det gøy å spise noe man har laget helt selv, sier Strøm-Larsen.

Han forteller at det har vært oppsving i antall mennesker som kommer innom for å handle ingredienser til pølser de skal lage selv, etter at «Den store pølseboka» kom ut i 2008.
 – Ellers er det mest til jul at folk gidder å lage sine egne pølser, forteller kjøttskjæreren videre.

Men kanskje er tiden inne for at nettopp du skal prøve selv. Utstyret du trenger, er et pølsehorn og en pølsekvern. Eventuelt kan du kjøpe ferdig kvernet kjøtt eller bruke en miksmaster med kvernefunksjon.

Denne saken har tidligere blitt publisert i studentmagasinet Campus.