Kjersti Nelson tok 51 studiepoeng i løpet av ett semester.
- Press gjør de fleste mer effektive, sier hun.

I løpet av et skoleår ved et universitet eller høyskole i Norge, må du ta 60 studiepoeng. Normalt tar man 30 poeng i løpet av ett semester. Tar du ikke alle studiepoengene, mister du deler av stipendet ditt fra Lånekassen.

Det er selvsagt også noen som velger å ta flere studiepoeng enn normalt, for eksempel fordi man ønsker å bli fortere ferdig med studiene, hvis man skal forbedre karakterene sine, eller om man vil studere i utlandet, og derfor må ha flere fag.

 

51 studiepoeng på et halvt år

Kjersti Nelson (26) er utdannet journalist fra BI og  bor fortiden i Moskva, hvor hun studerer russisk i tillegg til å jobbe for både norske og russiske medier. Den opprinnelige planen hennes var å ta en mastergrad ved Copenhagen Business School i Danmark. For å kunne gjøre dette, måtte hun ta ekstra studiepoeng, derfor valgte hun å ta 51 studiepoeng i løpet av et halvt år, som er 21 flere enn når du følger et normalt studieløp.

- Jeg hadde planer om å ta mastergrad på Copenhagen Business School (CBS) i Danmark og måtte ha noen flere fag for å fylle fagkravene.
Planene ble endret og jeg flyttet til Russland. Men om jeg har lyst til å studere på CBS kan jeg gjøre nå som jeg har fagene i boks, forteller Nelson til StudentTorget.

Hun forteller om et halvår som i stor grad dreide seg om studiene.

- Hele semesteret var dedikert til studier. Jeg sluttet i jobben min som journalist, som jeg tidligere hadde hatt ved siden av studiene, fordi jeg ville konsentrere meg om bøkene, forteller hun.

 

- Få en deltidsjobb

Nelson sier at hun med fordel kunne fortsatt i jobben sin, selv om hun hadde mye å gjøre på skolen, og anbefaler studenter generelt å jobbe ved siden av.

- I ettertid ser jeg at jeg nok med fordel kunne ha fortsatt å jobbe litt. I hvert fall en kveld i uken og en dag i helgen eller annenhver helg.  Jeg tror ikke man nødvendigvis studerer bedre mer selv om man har mer tid, sier hun videre.

Og legger til:

- Til studenter generelt vil jeg anbefale å ha en jobb ved siden av, slik får en variert dagene med forskjellige utfordringer. Slik holder en også tempoet oppe hele tiden.


- Vil du anbefale andre å ta flere studiepoeng enn det som er normalt?

- Ja, en klarer ofte mer enn man tror, og press gjør de fleste mer effektive. Men ikke ta veldig mange fag du i utgangspunktet har problemer med å mestre, det kan bli ugreit på vitnemålet. Sørg først og fremst for å bli ferdig med graden din. 

LES OGSÅ: Lær deg studieteknikken Memo

- Dann studiegrupper

Nelson deler gjerne sine tips for å komme igjennom et hektisk semester:

- For meg er det viktig å komme meg opp og igang om morgenen. Dann studiegrupper og fordel arbeidet mellom dere - skriv sammendrag fra hver deres del av pensum. Utfordre og oppmuntre hverandre. Jobb med det du synes er mest vanskelig når du er mest opplagt. Ta en 5 minutters blund i løpet av lesedagen om du har muligheter for det. Å holde seg i form er ikke feil.

Hun trekker også fram viktigheten av pauser.

- Pauser med frisk luft er et must. Underhold deg selv på andre måter enn å farte ute hele natta - å snu døgnet opp ned gjør deg ikke veldig effektiv. I allefall ikke hver helg. Jeg blir mer konsentrert om jeg spiser sunt - kanskje det fungerer for andre også. Kaffe er godt, men ikke hele tiden - da blir jeg sittende å hoppe på stolen.


Selv om det ikke ble studier i København, er Nelson i liten tvil om at erfaring fra Russland også kan komme godt med i fremtiden.

- Russland er et interessant og viktig land som vi i Norge desverre har veldig begrenset kunnskap om. Jeg ønsker å bidra til en bredere informasjonsstrøm og mer kunnskap om vår nabo i øst, sier hun.

- Jeg tror også det kan være gunstig med Russlandskunnskap om jeg vil bevege meg inn på andre områder i næringslivet senere. Jeg tror behovet for kunnskap om Russland og russisk språk er økende fordi vi får mer og mer å gjøre med landet, ikke bare i forhold  til handel og økonomi - men også politisk og militært. 

 

- Følg normert studieprogresjon


Studieveileder Marianne Løvdal ved Det humanistiske fakultet ved NTNU, forteller at det ikke er så vanlig at studenter tar ekstra studiepoeng.

- De aller fleste tar det vi kaller normert studiebelastning. Hvis studentene tar ekstra studiepoeng er det ofte fordi de tar opp igjen fag for å få en bedre karakter, eller hvis de er i innspurten av studiene og  gjør det for å bli ferdig, forteller studieveileder Marianne Løvdal ved Det humanistiske fakultet ved NTNU.

Løvdal anbefaler i utgangspunktet at studentene følger normert studieprogresjon, som er 60 studiepoeng i løpet av ett år.


 

- Få studievaner først

- Hvis man skal ta litt ekstra, vil jeg ikke anbefale å gjøre det første året du studerer. Det er lurt å få seg gode studievaner først, i tillegg til å se hvordan man trives med faget. Å ta flere studiepoeng enn normalt krever absolutt en ekstra innsats, sier hun videre. Det blir viktig å ha en tidsplan, struktur, gode studievaner og prioriteringsevne, sier hun videre.

Tar du opp et fag, gjør det saken ofte litt enklere at du har tatt faget før.

- Hvis man skal forbedre karakteren sin i et emne man allerede har prøvd seg på før, har man jo vært igjennom emnet tidligere, så en slik ekstrabelastning er nok ikke like krevende. Det vil allikevel være viktig å repetere, og det kan være lurt å bruke tidligere eksamensoppgave.

 

TIPS TIL HVORDAN DU KAN JOBBE FOR Å TA FLERE POENG:

✔ Kom deg opp og igang om morgenen

Dann studiegrupper og fordel arbeidet mellom dere - skriv sammendrag fra hver deres del av pensum.

✔ Utfordre og oppmuntre hverandre

✔Jobb med det du synes er mest vanskelig når du er mest opplagt.

✔Ta en 5 minutters blund i løpet av lesedagen om du har muligheter til det.
✔ Hold deg i forml
 

Pauser med frisk luft er et must.

Underhold deg selv på andre måter enn å farte ute hele natta- å snu døgnet opp ned gjør deg ikke veldig effektiv.
I hvert fall ikke hver helg.


 Spis sunt - det kan føre til at du klarer å konsentrere deg bedre.

 Kaffe er godt, men ikke hele tiden, da blir man sittende å hoppe på stolen.

Ikke ta flere studiepoeng enn normalt i løpet av det første året du studerer - skaff deg gode studievaner først.

Du bør ha en tidsplan, struktur, gode studievaner og en prioriteringsliste.

Du bør trives med fagene du skal ta.

Kilder: Kjersti Nelson og Marianne Løvdal