(StudentTorget.no):
Du har kanskje lovet deg selv at forrige semesters skippertak skulle være en engangsforeteelse. Men har du planene klare for å unngå den samme feilen igjen? Du bør i så fall begynne med å få orden på motivasjonen.
- Jeg vil anbefale alle til først og fremst å finne ut grunnen til at man sliter med motivasjonen hvis det er tilfelle. Da kan samtaler med medstudenter, lærere eller rådgivere ved skolen være lurt. Motivasjon er ganske vesentlig for at du skal kunne nå dine mål, forteller sosialrådgiver Erna Bragadottir, ved Studentsamskipnaden i Hedmark til StudentTorget.no.
Det er viktig å kunne kjenne på det som virker vanskelig, for å komme tilbake til riktig gjenge.
- Finn ut hva det handler om, det kan være følelsen av at du har valgt feil, at du ikke trives eller har fag som er vanskelige. Det er viktig å forholde seg til dette, fortsetter hun.
Ikke ty til skippertak hvis du vil lære
SLIK FÅR DU MOTIVASJONEN TILBAKE: |
✔ Lag timeplaner over når du skal på forelesning og når du har tid til å jobbe med studiene. ✔ Skill mellom jobb og fritid. ✔ Unngå skippertak, det fører ofte til at du glemmer det du har lært i løpet av noen dager. ✔ Finn ut hvilken måte å jobbe på som passer best for deg. ✔ Bruk tidligere erfaringer, hva har fungert for deg tidligere. ✔ Oppsøk hjelp. Bruk medstudenter, lærere eller rådgivningstjenesten.
Kilde: Sosialrådgiver Erna Bragadottir, ved Studentsamskipnaden i Hedmark. |
At du sliter med motivasjonen, og ikke får lest ønsket mengde pensum kan også være så enkelt som at du har det veldig gøy som student, egasjerer deg i forskjellige studentaktiviteter, og at dette fører at tiden ikke alltid strekker til. Dermed må du ty til skippertaksteknikken. Men hvis du vil huske det du har lært, er ikke dette noen god metode.
- Det er noen som får til å sprenglese og dermed greier å levere tilstrekkelig for å få bestått, men da vet man også at man sitter igjen med lite kunnskap etterpå. Man får ikke den modningen som kreves for å ta til seg kunnskap. Du er jo på skolen for å forandre din forståelse. Skippertak kan fungere som en kriseløsning i noen fag, men som læringsstrategi er det ikke smart, fortsetter rådgiveren.
Og legger til:
- Læring er en prosess. Om man liker det faget man studerer, er det enklest, men er det et fag man kjenner er vanskelig, kan man komme i den knipen at man velger det bort litt.
I enkelte fag fungerer skippertaksteknikken bedre enn i andre.
- Hvis du for eksempel studerer matte, så krever det ofte at man må kunne stoffet fra før i en viss rekkefølge, og da fungerer det dårlig. Hvis du for eksempel studerer historie, hvor du må pugge årstall og navn, kan det fungere bedre, men da er den kunnskapen du har tatt til deg sannsynligvis borte i løpet av et par dager, sier Bragadottir videre.
- Sett opp en timeplan
For å kunne holde på motivasjonen må du gå inn i deg selv.
- Du må finne ut hvordan du skal skaffe deg ro til å gjøre jobben, hva som er best for deg, hvilket tidspunkt som passer best og hva som har fungert tidligere.
- Sett opp en timeplan for når du har forelesninger og når du skal lese eller løse oppgaver og når du skal ha fri. Hvis du alltid utsetter lesningen, vil du gå rundt med kronisk dårlig samvittighet. Det er viktig at man føler at man får gjennomført noe, råder hun.
Skill mellom fritid og jobb
At du har en god avstand til hvilke tider du skal jobbe og når du skal ha fri, er også et viktig element.
- Du må skille mellom jobb og fritid. Det er et tankekors for mange studenter, Studiene er ofte en heltidsjobb. Det finnes også så mange andre ting å gjøre, som forskjellige studentaktiviter og konserter man kan bli med på, avslutter rådgiveren.