D rømmer du om å studere i Frankrike? Da kan du nyte godt av nyttige spesialordninger som språkkurs og boligstøtte.
Frankrike er mest kjent for gastronomi og mote i verdensklasse, men har mye mer å by på enn ost, vin og Louis Vuitton. Dette er nemlig et land med flust av interessante utdanningsmuligheter, og flere spesialopplegg for nordmenn.
Enten du har lyst til å ta en hel grad i utlandet eller reise på utveksling, så er Frankrike en destinasjon som er verdt å ta en titt på.
Treretters lunsj
Frankrike er landet for livsnytere. Man skal ta seg tid til å nyte gode måltider sammen, gjerne med god vin, forteller Madeleine Mowinckel, leder for ANSA Frankrike.

Dette gjenspeiles i lunsjpausen, som i de fleste steder varer i hele to timer.
Den trauste matpakken er et sjeldent syn, og de fleste studentene benytter seg av de såkalte ”universitetsrestaurrantene” der de får valgfri forrett, hovedrett og dessert for rundt 25 kroner.
Det kan man trygt kalle det gode studentliv.
I tillegg til kulinariske opplevelser, kan Frankrike også friste med svært gode akademiske institusjoner, som for eksempel det prestisjetunge universitetet Sorbonne i Paris, og noen av Europas beste handelshøyskoler.
Det finnes mange gode skoler i Frankrike, mange fine byer, og rett og slett mange muligheter, konstaterer Madeleine.
For å hjelpe deg med å finne frem i det franske utdanningssystemet, finnes nettstedet CampusFrance. Her kan du søke etter studier på forskjellige nivåer og i forskjellige retninger, samt få nyttig informasjon om hvordan det er å leve og studere i Frankrike.
Om du ikke snakker fransk, men vil gjennomføre et studieopphold i Frankrike, kan du på CampusFrance få oversikten over hvilke skoler som tilbyr studier på engelsk.
Spesialordninger for nordmenn
Hva med å bytte ut gummistøvlene og allværsjakken med bikini og solbriller, mens du studerer ved den franske rivieraen?
For deg som tok fransk på videregående og er giret på å bygge videre på språkkunskapene, så er det mulig å søke på et ettårig program i fransk språk og kultur som tilbys ved seks forskjellige universiteter i Frankrike.
Etter bestått eksamen ved universitetet i Nice, Besançon, Dijon, Montpellier, Perpignan eller Poitiers, får du diplomet DSEF (Diplôme supérieur d'études françaises) og 60 studiepoeng.
Studiet er støttet av Lånekassen. Les mer på nettsidene til CampusFrance Norge.
Men det er slett ikke bare språk man kan studere i Frankrike.
For deg som overveier å studere økonomi og ledelse, eller vil utdanne deg til ingeniør, så er det fullt mulig å gjøre dette i Frankrike, uten at du på forhånd må snakke flytende fransk.
Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU) administrerer flere ordninger, for nordmenn som har lyst til å studere i Frankrike, deriblant ingeniør- og økonomistudier i Toulouse.

Disiplin og hard jobbing
Madeleine Mowinckel går selv på tredjeåret i ingeniørstudiet i Toulouse, og innrømmer at det kreves hard jobbing for å lykkes.
Disiplin er viktig og kunnskap verdsettes høyt, konstanterer hun.
Ingeniørstudiet går over fem år, og i løpet av det første året går de norske studentene i en egen klasse, før de integreres med de franske studentene andre året.
Økonomistudiet i Toulouse er i første omgang en fireårig bachelor, inkludert et forberedelsesår, for de norske studentene.
Etter fullført bachelor kan man bygge på med master, enten i Toulouse eller ved andre lærested.
Egne notater som pensum
For deg som allerede har begynt på høyere utdanning i Norge, kan et utvekslingsopphold i Frankrike være midt i blinken. Norske lærested har mange utvekslingsavtaler med Frankrike, og velger du å reise ut gjennom Erasmus-ordningen, så nyter du godt av det medfølgende Erasmus-stipendet.
Reiser du på utveksling bare et halvår, er det viktig å tenke på at ved franske universiteter starter ikke høstsemesteret før i oktober og varer til slutten av januar. Dermed kan det være best å ta høstsemesteret hjemme i Norge, og dra ut om våren.
Høyskoler og andre læresteder begynner gjerne i september.
For oss nordmenn, som er vant til å drasse på tunge lærebøker, kan det i begynnelsen virke merkelig at man ved franske lærested i veldig liten grad bruker bøker.
Her gjelder det å ta gode notater under forelesningene, og det er ikke gitt at powerpoint-presentasjoner blir lagt ut på nettet.
Til eksamen er det dermed dine egne notater fra forelesningene som blir pensum.
Av denne grunn, er det lurt å få seg et par franske venner i hvert fag, slik at du kan spørre dem om å få kopiere notatene deres dersom du har gått glipp av en forelesning, eller ikke klarte å få med deg alt som ble sagt.

Fransk boligstøtte
Har du mulighet til å leie rom gjennom lærestedet, så er det gjerne det enkleste.
Boligmarkedet i Frankrike er svært tøft, særlig i hovedstaden. Det er mange om beinet, og huseier kan dermed sette veldig høye krav.
Leietaker må kunne vise til en inntekt på en viss størrelse i forhold til leien, ofte tre ganger så stor, og studenter må dermed få foreldrene sine til å gå god for seg. Utenlandske studenter stiller dermed ganske langt bak i køen.
Et rom i et kollektiv kan imidlertid være lettere å få enn egen leilighet.
Alle nordmenn som studerer i Frankrike har rett på boligstøtte (APL) på lik linje med franskmenn. Størrelsen på stipendet kommer an på byen du bor i og hvor høy leie du betaler.
Som med byråkrati i Frankrike generelt, kan det ta litt tid før du får søknaden din invilget og begynner å motta stipendet, men det er uansett verdt å ta seg tid til å søke.
Spør en Frankrikestudent!
Den aller beste måten å få informasjon om studentlivet og studietilbud i Frankrike, er å snakke med noen som faktisk studerer studerer ved lærestedet du vurderer.
ANSA har en liste over norske studenter ved mange ulike franske lærested som stiller opp som kontaktpersoner.
Særlig når det gjelder å bli kjent med det lokale boligmarkedet, kan det være nyttig å få kontakt med en student som bor i nettopp den byen du har tenkt deg til.
Og hva om jeg ikke er en kløpper i fransk?
Det franske språket er sannsynligvis en av grunnene til at nokså få nordmenn velger å studere i Frankrike, i forhold til engelsktalende land. Mange er usikre på om de kan fransk godt nok til å studere på dette språket.
Har du grunnleggende franskkunnskaper, men føler at du trenger å lære deg mer for å kunne følge med på forelesning, så er det greit å vite at Lånekassen gir 16 720 kroner i stipend til forberedende språkkurs til studenter som er tatt opp til studier i et ikke-engelskspråklig land utenfor Norden.
I følge SIU, er et godt nivå i matematikk og fysikk en viktigere forutsetning enn gode franskkunskaper for å lykkes med ingeniørstudiet i Toulouse.
Å studere på et annet språk kan virke skremmende i starten, men jeg tror de fleste blir overrasket over seg selv! Og så sitter du igjen med noe utrolig verdifullt, avslutter Madeleine.