(StudentTorget.no):
BIs arbeidsmarkedsundersøkelse måler lønnsforskjellen mellom bachelor- og masterstudier. I 2009 viste undersøkelsens resultater at siviløkonomer tjente 81. 000 kroner mer enn de som gikk ut fra BI med en bachelorgrad i økonomi. I 2010 hadde forskjellen sunket noe, til 79. 000 kroner.
Direktør for masterprogrammene på BI, Ann Kristin Helgeland Calisch, forteller at det hvert år har vært en økning på antall søkere for å komme inn på master de siste årene. Bare fra i fjor har økningen i antall søkere vært på fem prosent.
- I år tok vi opp cirka 500 studenter i tillegg til de som rykker direkte opp fra siviløkonom-bachelor. Neste år vil det bli færre på grunn av høyere inntakskrav. Det vil bety at de som kommer inn neste år vil bli enda mer attraktive i arbeidsmarkedet, arbeidsgivere vil oppfatte at de som går der er enda flinkere. Det vil øke prestisjen av å ta en master, forteller hun.
Forskjell på bachelor og master
- Det er betydelige lønnsforskjeller mellom bachelor og mastergrader. Ved å legge på to år vil du i overskuelig fremtid ha en mye høyere inntekt. Du vil også få tilgang til andre type jobber, sier Calisch.
Hun forteller videre at toppbedriftene kun rekrutterer masterstudenter til sine traineeprogrammer. Dette betyr at du med en mastergrad kan søke på en god del stillinger som kun åpner seg på grunn av graden du har tatt.
Les mer: Er bachelor nok?
Hvorfor velge master?
Calisch sier at arbeidsgiverne nå, i større grad enn tidligere, har skjønt at forskjellen på en bachelorkandidat og en masterkandidat er store. En masterkandidat har gått mye mer i dybden av sitt fagfelt og kan brukes til mer omfattende oppgaver, særlig innen analyse. Det er dette hun mener arbeidsgiverne er villige til å betale mer for.
- Jeg tror det vil bli en enda klarere forskjell i hvilke type jobber man kan få som bachelorkandidat og masterkandidat i fremtiden, sier hun.
Studenter som er i tvil på om de skal gå videre til master eller ikke, råder Calisch til å bestemme seg så raskt som mulig.
- Har du lyst og er god nok, så bør du gjøre det med en gang. Ikke vent! Vi ser at de som begynner å jobbe tar opp lån og får seg en økonomi som er basert på å ha arbeidsinntekt. Da er det veldig mye tyngre å gå tilbake og bli student etterpå. Man venner seg til å ha høy inntekt. Det andre er at du har opparbeidet deg en god studieteknikk gjennom bachelorstudiet, og da er det lurt å gå videre og flyte på studentkompetansen man har opparbeidet seg, råder hun.
Hun anbefaler alle som har lyst til å ta en mastergrad til å gjøre det.
- Om man har lyst, men er skolelei, bør man finne seg en relevant jobb og sette seg et mål om at man kun skal jobbe i ett år, så målet om når du skal tilbake til studiene er satt med en gang.
Les mer: Skriv masteroppgaven for en bedrift
Høyere krav
En av de som har valgt å fortsette utdanningen etter fullført bachelorgrad er Tom Rune Bjanes. Bjanes tok en bachelorgrad i finans ved Handelshøyskolen BI og tar nå en master i Applied Economics and Finance ved Copenhagen Business School.
- En av grunnene til at jeg valgte å ta en master var det tøffe arbeidsmarkedet jeg møtte da jeg var ferdig med bachelorgraden min. Jeg tror det er greit å fullføre hele studieløpet mens jeg først er i gang. Også tror jeg mastergraden vil gi meg de mulighetene jeg ønsker i arbeidslivet, forklarer han.
Bjanes trives godt som masterstudent, men forteller at overgangen fra bachelor til master er stor.
- For meg er den største forskjellen kravene som blir stilt til deg. Når du går på en master forventes det at du kan alt det grunnleggende i studiet på rams, foreleserne er mye strengere og går mye mer i dybden av faget enn det de gjorde på bachelornivå.
Til studenter som er i tvil på om de skal fortsette med en mastergrad har Bjanes et tydelig råd.
- Du må kjenne etter om du er motivert nok til å ta en master. Det er krevende å være masterstudent. Min anbefaling er likevel å fortsette med masteren rett fra bachelorgraden. Det virker mye tyngre å komme i gang med graden etter flere års fri fra studier.
I tillegg gjør man seg selv en stor tjeneste ved å fjerne noe som kan bli en hindring senere i arbeidslivet, nemlig manglende utdanningsnivå. De fleste arbeidstakere i dag, i hvert fall i de bransjer jeg har kikket, krever en mastergrad på mange av de mest interessante jobbene, avslutter han.