Da Lene Ljødal (24) kom hjem fra studier på Bali, visste hun at hun var ferdig med studier for en god stund, og klar for å komme seg ut i arbeidslivet.
Ljødal har blant annet en bachelor i PR- og kommunikasjonsledelse fra BI, og ønsket seg inn i PR-bransjen.
Hun startet jobbsøkerprosessen ved å søke jobber hun fant i aviser, på nettet, samt registrerte CV-en hos rekrutteringsbyråer.
– Etter hvert ble jeg ganske demotivert og lei hele jobbsøkeprosessen, og særlig lei av å ikke få noe som helst respons hos stedene jeg søkte jobb hos, forteller hun.
Ljødal innrømmer at hun kanskje var litt naiv, siden hun ikke var forberedt på at det skulle bli så vanskelig å få seg jobb.
Lykken var derfor stor da hun en dag snublet over en video fra DN.no hvor en svensk 20-åring sto en hel dag på Oslo S med et skilt hvor det sto: ”Her er jeg, hvor er jobben?”.
I løpet av dagen fikk han over 20 jobbtilbud, og Ljødal følte seg inspirert.
– Jeg begynte å drodle mye rundt dette og tenkte at: ”Jeg er en nyutdannet PR-student. Jeg kan dette med PR og synlighet, hvorfor ikke gjøre noe ut av det?”. Dermed bestemte jeg meg for å lage en PR-kampanje for min egen jobbsøkerprosess: Lene søker jobb.
Må være spisset mot stillingen
Helene Tronstad Moe er fagsjef i rekrutteringsbyrået Adecco Select, og kan fortelle at alternative jobbsøknader som Ljødal sin, må passe den utlyste stillingen veldig godt for at det skal falle i smak.

– Søker du en direktørstilling i offentlig sektor, er det skivebom. Søker du en kreativ stilling, er det hensiktsmessig så lenge man gjør det skikkelig, sier hun.
Er rekrutteringskonsulentene generelt negative til alternative jobbsøknader?
– Ikke negative, men det kan stemme at det kan bli mye tull. Dette fordi det kan være vanskelig å skjønne hvilken type kompetanse søker har og hva de kan bidra med i stillingen.
– Problemet er ofte at de kreative søknadene ikke er spisset, og i tillegg er det krevende å få fram din kompetanse gjennom en video. Men som sagt, det kan være hensiktsmessig så lenge man får fram all informasjon, understreker Tronstad Moe.
Brukte nettsiden aktivt

Ljødal har vokst opp med nye medier, og det ble også naturlig for henne å benytte seg at disse kanalene for å spre søknaden.
– Jeg stolte veldig på ”word of mouth”, at kjente og ukjente skulle snakke om søknaden min og spre den videre via likes på Facebook og follows og RT på Twitter. Det var også det som skjedde.
– Jeg brukte mye tid på sosiale medier hvor jeg fulgte folk og bedrifter i PR-bransjen som jeg synes var interessante. Jeg kommenterte og kom i dialog med både mennesker og bedrifter.
– Jeg kom blant annet i kontakt med Trine Grung og Finn.no på denne måten, sier hun.
Og det var hos Finn.no hun endte opp med å lande sin første jobb. Ljødal visste ikke at de hadde en stilling ledig da hun satset på å bruke nettsiden sin aktivt, og postet en link til siden på Facebook-wallen deres.
Det gjorde hun lurt i.
– Linken ble selvfølgelig fjernet etter kort tid, men jeg fikk også kort tid etterpå en mail fra markedsdirektøren i Finn.no om at de likte nettsiden min og at de hadde en ledig stilling som markedskoordinator.
– Noen dager senere dro jeg på intervju, og fikk tilbakemeldinger på at søknaden min var innovativ, og jeg tror nok nettsiden er noe av grunnen til at jeg fikk jobben også, sier Ljødal.
Hun tror at mange nok er skeptiske til å legge ut informasjon om seg selv på nettet, og var selv også skeptisk til å publisere CV-en der. Likevel mener hun at det å være åpen i denne sammenhengen er positivt.
– Særlig i PR-bransjen er det ofte slik at hvis ingen vet hvem du er, blir det vanskelig å få jobb. Jeg bestemte meg for å vise hvem jeg er, at ”her er jeg og jeg søker jobb” ved å gjøre meg selv tilgjengelig på kanalene som nesten alle bruker daglig, utdyper hun.
Digitale søknader kommet for å bli
Alternative søknader kan romme så mangt – video, nettsider og spesiallagede bøker for å nevne noen. Fagsjef Tronstad Moe tror at kreative jobbsøknader gjennom sosiale medier kommer til å bli mer og mer brukt.
– Søknader som type tegneserie eller parfymert ark blir det mindre og mindre av, men jeg tror at digitalisering av søknader er kommet for å bli, sier hun.
Tronstad Moe understreker viktigheten av å holde de formelle kravene som stilles i en jobbsøkerprosess, til tross for at det kan føles vanskelig å skille seg ut på denne måten.
– Det er ofte et formelt krav å søke gjennom en elektronisk søkeportal, og dette er vanskelig å få gjort gjennom video. Særlig rekrutteringsbyråer vil ha et visst format, og man bør forholde seg til det.
– Men man kan vurdere å lage en alternativ jobbsøknad i tillegg, som oppfyller formelle krav og er koblet opp mot jobbinnhold i stillingen man har søkt, sier fagsjefen.
Vis frem dine egenskaper
Også Lene Ljødal er sikker på at digitale søknader er fremtiden.
– Søknadsbrevet og CV´n slik vi kjenner den i dag er ikke særlig effektiv, verken for arbeidssøker eller arbeidsgiver. Det er mye enklere å legge ut informasjon om seg selv og bare sende en link, enn å bruke opp til 1,5 timer på å skrive et søknadsbrev.
– Ikke minst er det lettere for arbeidsgivere å finne arbeidstakere ved å søke på nettet, i stedet for å pløye gjennom flere 100 søknader, sier hun.
Til tross for selvutleveringen på nettet, har ikke Ljødal opplevd noen negative tilbakemeldinger, heller tvert imot.
– Jeg har fått mye ros fordi jeg er modig og har humor fordi jeg har gjort det på denne måten. Det som har vært ”negativt” har vært i form av konstruktiv kritikk; og det setter jeg pris på fordi det har gjort at jeg kunne forbedre nettsiden min til det bedre.
Og til andre arbeidsløse jobbsøkere, har Ljødal følgende tips:
– Det høres nok ut som en klisjé; men det viktigste er å vær seg selv. Gjør det som føles naturlig for deg, og i en setting hvor du får brukt og vist frem dine egenskaper og det du er flink på!