(StudentTorget.no):

Sopptur er en flott mulighet til å kombinere frisk luft og trening, samtidig som du kan lage en deilig rett til middag med soppen du har plukket. Plukker du mye kan du fryse den ned i porsjonspakninger.

Soppsesongen starter gjerne i august og varer utover. Soppen liker seg veldig godt når det er vått. I år har soppsesongen vært lang, men nå som det begynner å bli kaldere, er sesongen snart forbi, men du har fortsatt sjansen til å finne sopp der ute.

 

Sett deg inn i artene

Det finnes utrolig mange arter sopp, og mange av dem er giftige. Hvis du spiser en giftig sopp kan det føre til alvorlig sykdom, i verste fall død om du ikke får behandling. Derfor er det viktig å huske på å ta med hjelpemidler som soppbok. Sett deg litt inn i det på forhånd. Ta gjerne med en person som kan litt om sopp på turen også. Sjekk også om mattilsynet, turistkontoret eller ligende har soppkontroller, slik at du kan være helt sikker på at det du plukker er greit å spise.

KANTARELL: Soppen er enkel å kjenne igjen, den har en karakteristisk gulfarge i tillegg til riller inne i hatten.


- Det viktigste er å lære seg noen få arter. Ta med noen som har greie på sopp, og begynn med de aller sikreste som kantarell og lyse piggsopper. Det er en reell sak at hvis folk skal ha glede av å plukke sopp, må man ha en viss trygghet i bunnen. Ta dem opp i hånda og bli ordentlig kjent med dem, råder soppentusiast og forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning, Tor Erik Brandrud.


 

Kantarell og piggsopp

Ekte kantarell og lyse piggsopper er blant de mest kjente soppartene vi har. De er også enkle å finne i skogen, og vanskelig å ta feil av.

- Kantarell og lyse piggsopper er de viktigste å kunne. Dette er alle vanlige arter nå på høsten, i tillegg til traktkantarell, sier han.

Kantarellen lyser opp i skogen med den sin karakteristiske gule farge, når du plukker den finner du tydelige små ribber under hatten. Piggsoppene omfatter mange arter, rødgul piggsopp og blek piggsopp er mest vanlig. Et kjennetegn på at det er piggsopp du har plukket, er at du finner masse små pigger under hatten. Alle lyse, myke piggsopper er spiselige.

LES OGSÅ: VI DELER UT HYBELKOKEBOKA - DELTA I KONKURRANSEN

Sopp-bok og sopp-app

Hvis du ikke har med den noen med kjennskap til sopp, bør du ha med deg en soppbok.

PIGGSOPP: Piggsoppen er en av de vanligste soppene vi har, og er lett å kjenne igjen.


- I en soppbok finner du de vanlige og trygge soppartene, men det hender at noen tolker bøkene feil, ved at de finner en sopp som ikke står i boka og går ut i fra at dette er en trygg sopp, mens den i realiteten kan være giftig, forteller Brandrud videre.

Om du ikke har en soppbok, men en iPhone, Gyldendal lansert en egen sopp-app. Den er basert på boka Sikre sopper av Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr. Du får beskrivelser,  bilder og oversikt over mulige forvekslinger, i tillegg til at applikoasjonen kriteriesøk og mulighet til å lagre og dele dele soppsteder.  


I år har soppsesongen vært lang, selv om den nå begynner å gå mot slutten, vil du fortsatt finne sopp ute  i skogen.

- Det gjelder å komme seg ut så fort som mulig. Fra nå av er det så å si bare de soppene som allerede har kommet som står der, det kommer nesten ingen nye så sent. Nå er det stort sett traktkantarell som finnes der ute i god kvalitet, forteller han.

 

Ikke plukk i pose

Når du skal ut på sopptur, er det også viktig med ordenlig utstyr:

PIGGSOPP: Du kjenner igjen piggsoppen på alle de små piggene inne i hatten.

- Plukk soppene i en kurv så de får ligge luftlig. Hvis de blir lagt i en pose kan de fort få mugg på seg. Det lønner seg å rense soppen mens du plukker den, ellers får man med seg så mye jord.

- Hva er din favorittsopp?

-Det må bli steinsopp. Det er riktignok en sopp for viderekommende. Vi vet ikke å sette pris på den, men den er faktisk nesten like populær som trøfler i Mellom- og Sør-Europa. Spanjoler, italienere og franskmenn kommer til Norge for å plukke den.

 

Helsebringende

I tillegg til at sopp er godt, er det også sunt.

- Sopp tilsies å ha en rekke helsebringende effekter. Den inneholder litt proteiner, en del b-vitaminer og blant annet kalium, sink og selen når det gjelder mineraler. Sopp er en veldig sunn og smakfull grønnsak som vi absolutt bør bruke mer av, forteller ernæringsfysiolog Kristina H. Steinset.


Hun foreslår flere ting man kan bruke soppen til:

- Den kan for eksempel stekes sammen med løk og asparges, krydres med salt og pepper og brukes som et smakfullt tilbehør til både kjøtt og fisk. Soppstuing er også veldig godt som tilbehør.  Suppe med sopp er også veldig godt, og fylt sopp er et veldig godt alternativ på en tapasmeny, sier hun.

Du skal helst ikke skylle soppen i vann, da mister den mye av smaken.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Kristina H. Steinset forteller at soppen er rik på flere næringsstoffer vi trenger.

- Husk at sopp mister mye av smaken hvis man skyller den i vann, bruk heller en børste for å fjerne skitt og rusk før den stekes. Det er lurt å ikke steke den for lenge, da blir den fort seig. Også er det lov med litt godt smør når man steker sopp - men man trenger bare litt!

Nedenfor finner du tre oppskrifter hvor sopp er hovedingrediensen.

Oppskrifter

Soppsaus (passer godt til biff, kyllingfilet etc)
To personer
Dette trenger du:

2 dl kantareller
1 løk
2 fedd hvitløk
2 dl matfløte
Salt
Pepper
1 ts timian

Slik gjør du:
Stek kantarellen, løk og hvitløk sammen i en panne i cirka to minutter. Ha blandingen i en kjele. Hell over fløte, smak til med salt, pepper og timian. La blandingen koke i fem minutter. 


Pai med sopp og bacon
Til fire personer

Dette trenger du:
150 gram smør (romtemperert)
3 dl hvetemel
1 ss vann
0,5 ss salt
150 gram sopp (kantarell eller piggsopp)
1 pakke bacon
½ purre
Tre egg
3 dl melk eller matfløte
Revet ost
Salt
Pepper
Stekes på 225 grader i 40 minutter.

Slik gjør du:
1. Skru på ovnen. Først lager vi deigen. Ta smør, mel, salt og vann i en bolle og rør/elt sammen. Har du en kjøkkenmaskin bruker du den, har du ikke bruker du en sleiv og elter med hendene. Når deigen har fått en fast form pakker du den inn i plastfolie og lar den hvile i kjøleskapet i ti minutter. Etterpå legger du deigen i paiformen og trykker den ut. Husk å gå over å hakk i bunnen med en gaffel på forskjellige steder. Dette gjør at deigen ikke blåser seg opp. Forstek i ti minutter.
2. Stek soppen i litt smør i to minutter. Så tar du ut soppen, og steker bacon. Kutt opp purre.

 TIPS TIL DEG SOM SKAL PÅ SOPPTUR:

✔ Ta med deg noen som har kjennskap til sopp eller som kan lære deg om det på forhånd.

✔ Bli kjent med soppen du kan spise. Del den opp og undersøk.


✔ Ta med soppbok eller invester i sopp-appen (koster 28 kroner på app store).

✔Enkelte distriktskontorer i Mattilsynet, samt tursitkontrorer etc. tilbyr offentlige soppkontroller i soppsesongen om høsten ta med soppen dit om du er usikker.

✔ Hvis du har fått i deg sopp du er usikker på om er giftig, ta kontoll med Giftsentralen. Telefonnummer: 22 59 13 00.

 


3. Lag egg og melkeblaningen. Visp egg og melk sammen, tilsett salt og pepper.
4. Når deigen har forstekt ferdig legger du sopp og bacon i formen, deretter legger du over purre. Ved over melkeblandingen og tilsett revet ost til slutt. Stek i 30 minutter. Server med en frisk salat.


Soppsuppe
To posjoner

Detter trenger du:
140 g kantareller
1 sjalottløk
Smak til med hvitløk
15 g smør
3 1/5 dl kyllingbuljong, utblandet
2/5 dl matfløte
2/5 d  crème fraîche
2eggeplommer
2 ss maizena
salt og nykvernet pepper
gressløk

Slik gjør du:
1. Kutt soppen og løken i små biter. Hakk hvitløken, smelt smøret i en stor suppekjele og tilsett løk og sopp. Krydre med salt og pepper. Surres under omrøring til soppen og løken er gylden, 8-10 minutter.
2. Tilsett kyllingbuljongen og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte.
3. Rør ut creme fraiche med eggeplomme og maizena og pisk det inn i suppen, som ikke skal koke.
4. Smak til med salt og pepper og dryss friskhakket gressløk over hver tallerken.


(Soppsuppen har vi hentet fra dinmat.no)