Råvaremegler

Om yrket, jobbmuligheter, utdanninger og lønnsnivå

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon
- Se alle yrkesbeskrivelser - Se ledige stillinger
- Se studier og skoler - Alt om karriere og jobbsøking
Se aktuelle arbeidsgivere - Alt om utdanning og studievalg

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en råvaremegler

Råvaremeglere handler varer på vegne av meglerhuset man er ansatt ved eller på vegne av meglerhusets kunder.

Noen jobber konkret med kjøp og salg av varer, mens andre jobber med analyser av markedene for å kartlegge hvor det lønner seg og investere. Det man analyserer er blant annet selskaper, bransjer og hele nasjoner. Råvaremeglere gir så råd ut fra egne og andres analyser, eksempelvis finansanalytikere.
 
Som råvaremegler vil du gjerne ha ansvar for en del firmaer og privatpersoner arbeidsgiveren din samarbeider med. Dette kalles ofte en portefølje, og mange varemeglere forvalter sin egen kundeportefølje. Mange råvaremeglere spesialiserer seg innenfor én bransje.
 
Råvaremegleren kan også yte økonomisk rådgivning, for eksempel gjennom å anbefale kjøp eller salg av konkrete råvarer i et spesielt marked. Denne typen råvaremeglere arbeider ofte i corporate-avdelingen i meglerhusene.
 

 

 

 

Personlige egenskaper - Råvaremegler

Som råvaremegler bør man ha gode kommunikasjonsevner, kunne arbeide selvstendig og ha en dyp interesse for varemarkedet. Yrket krever også at man jobber godt under stort tidspress. Man må også ha en god økonomiforståelse, like å jobbe med tall og ha godt utviklede analytiske evner.

 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Råvaremegler

Råvaremeglere har vanligvis en utdanning innen økonomi, makroøkonomi og/eller finans. De mest egnede studiene kan være siviløkonomstudiet eller finansstudiet. 

Meglerforetak legger ofte vekt på personlige egenskaper i ansettelsesprosessen, ser ofte etter entusiastiske og målrettede mennesker. 
 
Det er vanlig at de større meglerhusene ansetter økonomer og gir intern opplæring. Disse er også som regel medlem av Norges Fondsmeglerforbund, som har en egen autorisasjonsordning for alle ansatte i medlemsbedriftene. Her inngår også opplæring i rettsreglene som er gjeldende for varemeglere.
 

Studievalg.no - Relaterte studier til Råvaremegler

 

 

 

Jobbmuligheter - Råvaremegler

Som råvare megler kan man bli ansatt i det private markedet hos uavhengige finansrådgivningstjenester, meglerhus eller i banker, og statlige organer.

 

KarriereStart.no - Temaside Råvaremegler

KarriereStart.no - Stillingsannonser Råvaremegler

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Råvaremegler

 

 

 

Lønnsnivå - Råvaremegler

Lønnen vil blant annet variere ut fra utdanningsnivå, erfaring og ansiennitet. Mange tjener også på grunnlag av resultater, avhengig av hvor man jobber og hvilke områder man jobber med. Under de rette forutsetningene har man mulighet til å tjene svært godt. 

 

 

 

Takk til / Kilder

Norske Finansanalytikeres Forening: www.finansanalytiker.no

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner