(StudentTorget.no):

Veldedige julegaver - Gavene som virkelig varmer

Er du usikker på du hva skal gi til noen som allerede har alt de trenger. Ved å kjøpe veldedige julegaver gir du to gaver på en gang.


Hvert år melder mediene om kjøpsrekorder før jul. Gavene blir stadig større og dyrere og det er vanskelig å finne noe til de som har alt. Et godt alternativ til gaver som aldri blir brukt eller som blir kastet etter noen få gangers bruk er veldedige julegaver. Norsk folkehjelp, UNICEF og Røde kors er bare noen av organisasjonene som selger gavene som hjelper de som trenger det mest.

- Først og fremst gir jeg veldedige julegaver for å støtte en av de organisasjonene som jobber med veldedighet og det arbeide de driver med. Gavene gleder de som får de og er ofte med på å skape gode samtaler rundt organisasjonene på selve julaften, sier Runar Wold Slettebø (23).

Slettebø studerer Administrasjons- og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen og har i mange år gitt veldedige julegaver til både besteforeldre, søsken og venner. I år er det besteforeldrene som igjen skal motta veldedighetsgaver.

- Dette kan være en ypperlig gave til de som har alt, sier han.

Gi en geit

Hvilken organisasjon Slettebø velger å støtte varierer fra år til år.

- Jeg har tenkt å gi julegavene som Strømmestiftelsen tilbyr, og i år faller dette på geiter. Med det er jeg med å støtter Strømmestiftelsen sine ulike prosjekter for å bekjempelse fattigdom gjennom en bærekraftig utvikling, sier han.

Til andre som er i tvil om hva de skal kjøpe i julegave har han en klar anbefaling om å gjøre som han selv.

- Jeg synes det er viktig å gjøre andre bevisst på at det ikke bare er materielle gaver som settes pris på. Dette er en god mulighet for å spre engasjement for en økt fattigdomsbekjempelse blant folk flest.

Veldedighetsgaver mener han er en fin måte å rette søkelyset mot de som har minst og som trenger aller mest.

Gleden av å gi

Det finnes en rekke ulike organisasjoner å kjøpe veldedig julegaver gjennom. Hos Røde Kors kan man både kjøpe materielle gaver som julekuler, kopper og symbolkort hvor man selv bestemmer akkurat hva pengene skal brukes til. Hos flere av de andre organisasjonene som Norsk Folkehjelp og UNICEF kan man kjøpe symbolske gaver hvor pengene kan øremerkes til alt fra myggnetting, vaksiner og geiter til trening av minehunder og skolebøker.

- Jeg tror nok folk synes det er godt å kunne gi noe til andre mennesker som trenger ting som vi kanskje ikke trenger selv, sier Nina Larsen som jobber i Røde Kors.

Larsen påpeker at mange synes det er godt å kunne hjelpe andre og at Røde Kors merker en økning i veldedige julegaver hittil i år sammenliknet med på samme tidspunkt i fjor.

- Dette er penger som går rett til arbeidet vårt, det gjør at vi kan hjelpe flere og være tilstede for de som trenger det både i Norge og i utlandet, sier hun. 

Hun har ingen konkrete tall på hvilke gaver som er mest populære, men foreløpig ser det ut som om symbolkort på vaksiner er det det går mest av denne julen.


Veldedige julegaveorganisasjoner:
Kirkens nødhjelp
Leger uten grenser
SOS barnebyer
Regnskogsfondet
UNICEF
Redd Barna
PlanNorge
Norsk Folkehjelp
Strømme Stiftelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 TIPS TIL BILLIGE JULEGAVER


Til venner og søsken:

✔ Ramm inn et bilde av dere to sammen eller lag en mini-kollasj som du rammer inn.

✔ Har vennen eller venninnen din en favorittsang? Skriv teksten inn, du kan også gjerne pynte papiret litt med for eksempel klistremerker, eller så kan du forsiktig tenne på papiret med en fyrstikk, og fort blåse ut igjen, så ser papiret gammelt og rustikt ut, en stilig effekt. Gjør dette rundt hele arket.

✔ Gi et gavekort på en middag som du lager selv.

Kan du strikke eller hekle? Lag lue, votter, grytelapper eller noe annet enkelt.

✔ Abonnement på et blad/avis, det er ofte gode tilbud på sånt.

 ✔  Sjekk nettauksjoner som for eksempel qxl.no. Her kan du få mange fine ting til en billig penge.

Til foreldre:

✔ Ta bilde av deg eventuelt deg og dine søsken sammen. Har du et speilreflekskamera og bittelitt peilig på Photoshop eller et annet redigeringsprogram trenger du ikke gå i et studio for å få dette til bra. Å forstørre et bilde trenger heller ikke bli så dyrt, sjekk med fotobutikken.

✔ Gi en verdikupong på for eksempel husvask, barnepass til yngre søsken etc. Kjøp billig kartong på bokhandel og lag fine kuponger, eller lag de på pcen.

 

LES OGSÅ: Lag og gi bort julegaver som metter