(StudentTorget.no):

I løpet av årene du studerer er det mange ideer, teorier og konsepter som skal presses inn i skolten. Det er lett å gå lei av den evinnelige pensumlesingen  spesielt tett opp mot eksamen  og da kan det være en god ide å benytte alternative læringsformer. Hvis du ønsker en mer dynamisk læringsform kan YouTube for eksempel være et godt supplement til den gamle kompendiesamlingen din.

De siste årene har det oppstått en veritabel blomsterbukett av interessante og nyttige YouTube-kanaler. Her har vi listet opp ni av dem, som vi tror kan komme godt med i jakten på toppkarakterene.

1. TED Talks

TED er en ideell organisasjon med målsetning om å spre ideer. Konseptet går ut på at eksperter og kloke mennesker holder et kort foredrag på rundt atten minutter om et spesifikt emne. Foredragene tar for seg alt fra global politikk til dagligdagse emner, så her er det gode muligheter for å finne noe du er interessert i å vite mer om.

Gjestebloggen: Økonomiske og tidsbesparende nistetips

2. Khan Academy

Khan Academys mål er å bidra til «utdanning av høy kvalitet for alle overalt», og ble grunnlagt av pedagogen Sal Khan. Organisasjonen blir blant annet støttet av Bill Gates, og tilbyr innføringsvideoer om en hel rekke forskjellige emner. De har også egne spillelister for mange forskjellige fagfelt. Ønsker du for eksempel å vite mer om organisk kjemi eller verdenshistorie, har de egne spillelister om disse fagfeltene.


3. CrashCourse

CrashCourse har knappe, informative videoer om alt mellom himmel og jord. Her kan du lære om alt fra fysikk og astronomi til filosofi og psykologi. Det skader heller ikke at videoene til CrashCourse har mye kul grafikk. Akkurat som Khan Academy har CrashCourse spillelister om spesifikke emner.

4. Thomas Frank

Amerikanske Thomas Frank sin kanal heter egentlig College Info Geek. Han publiserer videoer som tar for seg studenttilværelsens mange irrganger. De kan hjelpe deg med å studere bedre, gir tips til hvordan man holder motivasjonen oppe, hvordan man leser effektivt, og mye, mye mer.

Les også: Ti tips til bedre studieteknikk

5. Feature History

Kanskje det mest lettbeinte innslaget på listen. History Channel lager videoer om alle slags historiske hendelser som du kanskje føler du bør vite mer om. Videoene er dyktig animert, og den historiske lektyren blir krydret med en tørrvittig, ironisk humor av britisk merke. Her får du gode allmennkunnskaper om historie på rekordkort tid.

6. Big Think

Big Think sin YouTube-kanal publiserer intervjuer med og samtaler mellom eksperter på ulike områder, og har intervjuer med alt fra Bill Clinton til Richard Hawkins. Her kan du finne interessant stoff om både det smale og det brede. Ønsker du for eksempel å vite mer om Johann Sebastian Bach? Vel, da har Big Think hele tre videoer der den britiske komponisten John Eliot Gardiner kaster lys over Bach og hans musikk. 


7. AsapSCIENCE

Denne kule kanalen illustrerer den praktiske nytten vitenskapen har i hverdagen vår. De lager videoer om de mer «prosaiske» og muligens trivielle temaer, som hvorfor vi gråter og hvilken hangover-kur som har best vitenskapelig belegg.

8. How to Adult

Har du en følelse av at det blir vel mange telefoner til mamma og pappa når du lurer på hvordan man skal løse praktiske problemer i hverdagen? Da er denne kanalen en uerstattelig kilde til kunnskap. How to Adult beskriver seg som en underholdningskanal, som tar sikte på å lære deg alt det du trenger å vite om voksenlivet, men aldri lærte på skolen!

Debattinnlegg: PowerPoint er en ulykke for undervisningen

9. PBS Idea Channel

Denne YouTube-kanalen publiserte offisielt sin siste video i september 2016, men selv om kanalen ikke lenger er aktiv, er alle videoene der fremdeles tilgjengelige for den gemene hop (les: oss middelmådige studenter med alt for mye tid mellom hver eksamen. PBS Idea Channel sine videoer ble produsert av den amerikanske utgaven av NRK  PBS  og ser på sammenhengene mellom populærkultur, kunst og teknologi.

Videoene tar gjerne for seg en spesifikk problemstilling, og de trenger slett ikke være spesielt åpenbare. Her finner man for eksempel spørsmål som «Er Super Mario Brothers egentlig et surrealistisk mesterverk?», «Hvordan designer man et rettferdig samfunn?» og «Er det greit å sørge når en kjendis dør?» Her finner du mye snadder til nachspiel-diskusjonene, med andre ord.