Fortell hvordan du angrep et nytt fag/semester

Først og fremst, er det viktig å vite hva som kreves av deg, før et fag starter.

Har man ikke grunnkunnskapene som professorene forventer, vil man falle bakpå allerede fra start.

Når et emne først har startet, skumleste jeg gjennom de relevante kapitlene før forelesning (det vil si lese overskrifter og se på figurer).

For meg, hadde det ingen hensikt å lese godt gjennom kapitlene, før vi hadde det på forelesning, da vi ofte sto ovenfor tunge mekanismer som foreleser forklarer lettere enn en detaljert pensumbok.

Skaff deg en god kollokviegruppe og samarbeidspartnere fra dag 1.

Avtal faste kollokvier utenom det som er satt opp i timeplanen.

Husk at en kollokviegruppe ikke nødvendigvis trenger å være de du er bestevenn med, det viktigste er at man kan lære av hverandre. De beste kollokviene jeg har hatt, er når vi har litt ulik fremgangsmåte på en oppgave og har en god diskusjon rundt temaene.

 

Hva gjorde du når du ikke studerte?

Jeg var engasjert i flere ulike studentorganisasjoner og verv.

Blant annet, var jeg en del av fagutvalget, som var en veldig fin arena for sosiale og faglige sammenkomster.

I tillegg til det, var jeg leder for karrieredagen, for studentene på mitt fakultet. Det meste av det er frivillig arbeid, så for at jeg skal gjøre en god jobb, er det viktig å velge noe jeg syns er gøy eller som kan gagne meg i det lange løp.

Ett tips er å være selektiv med tanke på hvilke verv du takker ja til, og ikke la det gå utover studiene dine.

Når uken er over og helgen kommer, er øl alltid en god ide og studentpubene på universitet har blitt flittig besøkt på fredager.

Noe av det beste jeg vet er å være ute i naturen, så ved hver mulighet finner du meg på en hytte i fjellheimen eller ved sjøen. Det gir meg alltid mer overskudd, når jeg har vært på tur og kommer tilbake til skolebenken.

Man trenger ikke reise langt heller, bor man i Oslo, har man et helt fantastisk natureldorado 20 minutter unna leseplassen, så utnytt muligheten!


 

Hvordan forberedte du deg inn mot eksamen?

For meg, er det veldig viktig å snakke om pensum, så frem mot eksamen er det å ha kollokviegrupper med medstudenter det aller viktigste. Det er utrolig hvor mye man lærer selv, når man forklarer videre til andre.

I biologi, er det mange prosesser som skal gjennomgås, og det blir veldig kjedelig å sitte og skrive dag ut og dag inn.

Gamle eksamensoppgaver er ofte veldig relevante, så jeg forberedte meg alltid ved å tenke grundig gjennom hvordan jeg best mulig kan svare på typiske eksamensspørsmål.

De som skal rette eksamen er ikke interessert i at du svarer langt og bredt om alt du har lært i faget. De vil at du skal svare på akkurat det de spør om, med færrest mulig ord. Dette er en treningssak og jeg brukte lang tid på å knekke denne koden.

Eksamenstiden består av lange dager på lesesalen, og man blir ofte sliten og lei. Men den beste følelsen er når man faktisk går ut av lokalet og tenker at «dette nailet jeg».

Når presset er størst, så husk at den følelsen er så mye bedre enn alternativet, og at du kan ta ferie med god samvittighet når det hele er over.


 

Har du noen verktøy, studieteknikker eller apper du vil anbefale nye studenter å sjekke ut?

Prokrastinering er din største fiende. Jeg er selv dronninga av prokrastinering og med en fleksibel timeplan blir det enda litt verre.

Min redning har vært å sette avtaler tidlig på dagen, slik at jeg må komme meg på skolen.

For meg, fungerer det absolutt ikke å lese hjemme og jeg trenger omgivelser som stimulerer lesehjernen min.

Jeg anbefaler å tidlig finne arenaer hvor du fokuserer godt. Hvert semester, fant jeg en ny plass som fungerte best og med det fikk jeg også litt variasjon.

Det er også helt greit å ta seg pauser, ikke få dårlig samvittighet fordi du sitter på telefonen i 5 minutter her og der.

Men når det er sagt, anbefaler jeg Self-Control apper på telefon og pc, det gjør at du kan stille inn en tid hvor du ikke kan gå inn på bestemte sider eller apper. Da blokker jeg ut alt av nettaviser og sosiale medier.

Vil også anbefale å aldri ha telefonen liggende på pulten. Får du en snap eller melding, blir det automatisk at du stopper det du gjør og sjekker telefonen. Ligger den i lomma, kan du heller ta den opp når du faktisk skal ta en pause.

Jeg liker godt å høre på musikk når jeg leser, men velger gjerne instrumentalversjoner.

Om du sitter på en stor lesesal, hvor det er mye lyd rundt deg, vil jeg anbefale støyreduserende høretelefoner. De er helt toppers for å blokke ut resten av verden og slippe forstyrrelser hver gang noen reiser seg.


 

Hvor har veien gått etter studietiden?

Etter bachelor i biologi, gikk jeg rett på en master i toksikologi.

For meg, var det viktig å gjøre noe jeg syns var gøy, og jeg ville gjerne sjekke ut hvordan det var å være en del av et forskningsprosjekt. Dette har jeg fått muligheten til gjennom masteren.

Jeg kan virkelig anbefale å samarbeide med bedrifter, for å få et innblikk i hvordan man kan bruke kunnskapen man sitter på i arbeidslivet.

 

Har studiet gitt deg noen kunnskaper som har vist seg å komme godt med senere i livet?

Evnen til å tillære meg ny kunnskap.

Jeg mener dette er det viktigste du lærer deg, uavhengig av hva du studerer.

Det er, dessverre, lite sannsynlig at man får jobbe med akkurat det man har spesialisert seg på, og da er det viktig å vite at man fort kan lære seg noe nytt.

I tillegg, har jeg lært mye om å kommunisere med ulike mennesker. Man treffer mange ulike typer man må forholde seg til, og det har gjort at jeg har blitt mer tålmodig og åpen for nye innfallsvinkler.

Som biolog, sitter jeg jo også på et hav av fun facts, så du kan fort dra inn en del svar på pubquiz eller bli den kuleste (eller rareste) personen folk har møtt. Det er vel for så vidt en ting å ta med seg videre i livet.