(StudentTorget.no):

Antall utenlandske studenter som søker seg til Norge har steget med 50 prosent i løpet av de siste to årene, skriver Aftensposten.

Tall fra databasen databasen for statitikk om høyere utdanning viser at antallet utenlandske søkere har økt fra 16000 til 25000 fra 2009 til 2011, dette er en økning på over 50 prosent. 

Økningen omfatter både europeiske studenter og studenter fra land som ligger utenfor Europa. 

Grunnen til den store økningen har sannsynligvis noe med at Norge snart er alene om å tilby høyere utdanning til utenlanske studenter. I
2006 innførte Danmark betaling og i 2010 fulgte Sverige etter. Eurokrisen har ført til at flere EU-land har innført skolepenger og droppet studiefinansiering. 

- Ingen har undersøkt årsaken til økningen. Men vi kan anta et en del av forklaringen er at våre naboland har innført betaling, sier direktør ved Senter for internasjonalisering av utdanning, Alf Rasmussen til Aftenposten.

Han sier også at norske myndigheter aktivt profilerer Norge i utlandet på grunn av at det er et politisk mål at flere studenter skal reise til utlandet, og at vi skal ta imot flere utenlandsstudenter. 


 

LES OGSÅ: Dette mener utvekslingsstudentene om Norge

 

Flest til UiO og NTNU

De fleste utenlandsstudentene søker seg til Universitetet i Oslo  (UiO) og Norges teknisk- naturvitenskapelig universitet (NTNU) i Trondheim. Andelen utenlandsstudenter ved UiO er nå 13,9 prosent, det er størst vekst i søkere fra Kina og Sør-Korea. Ved NTNU har de størst vekst i studenter fra Iran. 

- Utgangspunktet for dagens politikk er at man er ute etter gode studenter uansett. Ved noen institusjoner kan det gå på bekosting av norske søkere, andre steder trenger de flere studenter, sier Rasmussen til Aftenposten.

Flere politiske partier mener at vi bør gjøre som nabolandene våre, å ta betalt for at utenlandstudentene skal komme hit å ta utdanning. KrF ønsker dette, og får støtte fra Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom. I sitt alternative budsjett har KrF anslått at ved å ta betalt, kan man spare over 350 millioner kroner. 

 

- Ikke en trussel

Nestleder i utdanningskomiteen, Dagrun Eriksen (KrF) sier blant annet at det er viktig at utenlanske studenter kommer til landet, men at det ikke nødvendigvis sikkert at det er de klokeste hodene som drar til Norge, men at de velger oss på grunn av gratis utdanning. 


Høyere utdanning- og forskningsminister Tora Aasland sier at det er uaktuelt å gjøre noe med studieavgiften for den sittende regjeringen. 

- Det er en viktig verdi i seg selv at utdanning og kunnskap er gratis. Foreløpig er ikke tallene så høye at dette er en trussel som krever en egen strategi. Men jeg vil arbeide for å gjøre det lettere for skolene å håndtere mange søkere, sier hun.