(StudentTorget.no):

34 000 studenter i Norge tar utdanningen sin ved en privat fagskole eller høyskole, skriver Aftenposten. 

Grunnen til at mange studenter velger en privat utdannning varierer. Det kan ha noe med at skolene har valgt sine nisjeområder, og tilbyr utdannninger som ikke inngår i det offentliges utdanningstilbud. Det er heller ikke uvanlig at studentene foretrekker privatskoler på grunn av skolens gode rykte. I tillegg er det mange privatskoler som ikke har så høye opptakskrav. 

 

Dyrt med make up

Det er de private fagskolene som er mest korstbare å studere ved. Den utdanningen som er aller dyrest er make up-artist. Studiumet tilbys på tre forskjellige fagskoler, og ved alle skolene koster det godt over 100 000 kroner for ett år. Skolen som tilbyr den dyreste make up-utdanningen er Imageakademiet som ligger i Oslo. Her koster det 128 000 kroner for den ettårige utdannelsen. Daglig leder ved Imageakademiet, John Jakobsen sier at den høye prisen har sin forklaring. 

- Vi har mye dyrt utstyr, for eksempel spesialeffektsminke og airbrush spesialimportert fra utlandet. Så nesten alt vi tjener går tilbake til driften, sier han og forteller at studentene får hver sin utstyrspakke som har en verdi på mellom 12 000 og 15 000 kroner når de starter på utdanningen, sier han.

 

Dyrere med fagskole enn høyskole

Filmutdanning koster også penger om du går for det private alternativet. På toppen av lista finner vi den toårige filmutdanningen til Norges Kreative Fagskole (NKF) som du finner både i Oslo, Trondheim, og Bergen. Den koster 100 000 per år. Ved Noroff fagskole kan du studere filmproduksjon i Oslo, Kristiansand og Bergen, det koster nesten like mye som ved NKF og regningen kommer på 99 800 kroner per år, her er også utdanningen toårig. Studerer du ved en privat utdanningsinstitusjon får du låne inntil 55 680 kroner for å betale skolepenger, dette kommer i tillegg til basisstøtten på 90 800 kroner.

Når det gjelder filmproduksjon kan det offentlige tilby ett alternativ; Den Norske filmskolen ved Høyskolen i Lillehammer. Her tar de opp studenter hver andre år. Neste opptak er i 2013. De forskjellige utdanningene har få plasser, mange søkere og  høye opptakskrav.

De private høyskolene har en noe lavere pris på utdanningene sine enn fagskolene. Bjørknes høyskole, Handelshøyskolen BI, Norges Helsehøyskole og Westerdals school of communication topper lista, og har studium som koster fra 60 000 til 90 000 i året. 

Knut Erik Beyer-Arnesen i Abelias «Forum for fagskoler forteller at forskjellen på fagskolene og høyskolene er at fagskolene ofte har større utgifter enn høyskolene fordi studiene er mer praktisk rettet på fagskolene, i tillegg til at de private høyskolene mottar en delvis offentlig finansiering.  

 

 DE DYRESTE UTDANNINGENE:

De dyreste fagskolene: 

Skole Studium Pris per år Varighet
Imageakademiet  Make up-artist 128 000  1 år
Art Complexion makeupskole  Make up-artist 120 000 1 år
NISS  Make up-artist 108 000 1 år
Norges Kreative Fagskole  Film 100 000 2 år
Noroff institute Filmproduksjon 99 800 2 år

 

De dyreste høyskolene: 

Bjørknes høyskole Idrett 93 000  1 år
Norges Helsehøyskole Osteopati 80 000  3 år
Handelshøyskolen BI  Ulike mastergrader 77 000 2 år
Norges Helsehøyskole  Akupunktur 75 000 3 år
Westerdals school of communication Film- og tvproduksjon 73 900 3 år

Kilde: Aftenposten