(StudentTorget.no):

Sogndal Fotball og Høgskulen i Sogn og Fjordane vil samarbeide om å lage landets beste fotballutdanning. Prislappen vil være på 35 millioner kroner.

Målet er å utvikle forsking og utdanning innenfor fotball. Høgskolen har i dag sine kontorer på Sogndals hjemmebane Fosshaugane Campus. 
 
- For oss som høgskole handler dette om å utnytte et potensial som ligger der. Vi har fantastiske fasiliteter og en eliteserieklubb utenfor klasserommet. Det gjør at nærheten til de vi ønsker å forske på er helt unik, sier Jostein Steene-Johannessen, forskningsleder ved Institutt for idrett ved Høgskulen i Sogn og Fjordane til Bergens Tidende. 
 
 

For mye synsing

 
I starten vil satsingen på fotballforsking føre til at idrettsstudentene på høgskolen vil få flere fotballemner å velge mellom, men håpet er at folk skal kunne søke seg inn på rene fotballstudium i Sogndal innen fem år.
 
Det arbeides med å få i stand trenerutdanning, master i fotball og studium i det å være toppidrettsutøver. 
Idrettsstudentene i Sogndal er allerede temmelig fokuserte på fotball. Denne høsten ble det eksempelvis skrevet en bacheloroppgave om cornerne til Sogndal i 2012, scoringene i årets EM og talentutvikling i Sogn og Fjordane. 
 
Sogndal Fotball kan oppnå et konkurransefortrinn dersom landets fremste fotballforskere arbeider tett med klubben. I tillegg er ambisjonen at Høgskulen i Sogn og Fjordane blir ledende innenfor forskning og utdanning innenfor områdene de vil satse på.  
 
- Trenerne sier de vil synse mindre og vite mer. Forsking kan gi mer kunnskap fordi man dokumenterer det man ser. Klubbene ønsker å ligge i front og stille de nye spørsmålene som kan få lag opp og fram, sier Vegard Fusche Moe, førsteamanuensis ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. 
 
Daglig leder i Sogndal Fotball, Egil B. Mundal, er også opptatt av å ha en forskningsbasert motvekt til synsingen.
 
- Det er mye synsing rundt fotballen. Det er ikke mange år siden mange i norsk fotball mente at problemet var at spillerne ikke løp nok. Så viste enkel forsking at en til og med langt ned i breddefotballen løper like mye som i Premier League. Det er ikke hvor langt du løper som er avgjørende, men hvordan. Forsking kan ta livet av mange myter innenfor fotballen, sier Mundal til Bergens Tidende.