(StudentTorget.no):
Universitetet i Oslo rykker 17 plasser frem på årets universitetsrangering fra Times Higher Education. Dermed havner de på en 185.-plass på verdensbasis, og er fortsatt det eneste norske universitetet som er inne på topp 200-lista.
Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje, mener derimot at dette er en mangelfull og utdatert rangeringsskala, og at slike rangeringer sier fryktelig lite om den faktiske kvaliteten på en institusjon.
- Vi trenger å vite mer om kvaliteten i høyere utdanning, og er gjerne med å diskutere gode indikatorer på det. NSO mener derimot at å ta en kvalitetsdiskusjon basert på THE er null verdt, og håper vi kan slippe denne unødvendige avsporingen av debatten hvert eneste år, sier Rydje i en pressemelding.
|
|
– Dårlig skryteliste
I følge NSO bruker Times Higher Education blant annet en spørreundersøkelse til et snevert utvalg professorer til å rangere rykte, og antall nobelprisvinnere til å rangere kvaliteten på forskningen. De mener dette er noe media og institusjoner burde ta til seg, og ber dem innse at dette kun er en dårlig skryteliste funnet opp av og for de tradisjonelle eliteuniversitetene.
De mener denne type rangeringer brukes vilkårlig, og at de er ødeleggende for den faktisk nødvendige kvalitetsdebatten i høyere utdanning.
NSO viser til NOKUTs Studiebarometer, og EUs U-multirank som eksempler på undersøkelser som gir et bedre bilde på kvalitet i høyere utdanning. De ønsker et fokus på disse i stedet, og håper de kan bidra til en mer fruktbar diskusjon om kvalitetsspørsmålene.
LES OGSÅ: NHH rykker opp i internasjonal ranking
Dårligst i Norden
UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener framgangen til en 185. -plass på rangeringen kommer av at de har satset på forskning over tid. Men også han har problemer med metodene som blir brukt av Times Higher Education, som han mener er skyld i at Universitetet i Oslo ikke når høyere opp.
- Her sammenlignes breddeuniversiteter med spesialiserte høyskoler som kun dekker noen få områder. Naturvitenskap, medisin og publisering på engelsk favoriseres, sier han til NTB.
Selv om UiO går frem i rangeringen fra Times Higher Education, ligger Norge fortsatt langt bak de andre nordiske universitetene.
Karolinska Institutet i Stockholm har den beste plasseringen blant de nordiske landene med en 36. plass. Sverige har til sammen fem universiteter på listen, mens Danmark har tre og Finland ett.
Det er California Institute of Technology som ifølge listen er det beste universitetet i verden. Harvard University og University of Oxford havner på en delt andreplass.