(StudentTorget.no):
Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO), vil fra høstsemesteret bruke Skam som case i et emne om digital historiefortelling. Emnet, som vil gi 10 studiepoeng, vil sannsynligvis bli tilgjengelig for både bachelor- og masterstudenter.
Postdoktor Gry Cecilie Rustad, som blir ansvarlig for emnet, har selv forsket på Skam. Hun synes det er et privilegium å få skape et eget fag basert på sitt eget forskningsobjekt.
– Populærkultur av og for unge kvinner er en sjanger som akademia ikke bryr seg så mye om, men det er viktig! sier hun til Uniforum.uio.no.
Vil bli åpent for alle
I likhet med alle fag ved UiO, vil forelesningene til dette emnet være åpne for alle. Med tanke på den enorme suksessen Skam har hatt i både inn- og utland, kan det med andre ord bli rift om plassene.
– Det er bare å dukke opp, men jeg kan ikke garantere plass, sier Rustad.
Dersom forelesningene blir fulle, er det først og fremst de som er meldt opp til eksamen i emnet som vil få plass.
LES OGSÅ: Så mye tid bruker vi på studiene
Et feministisk perspektiv
Ifølge Rustad er Skam innovativt på flere måter. Den nyskapende serien er først og fremst laget for nettet. All handling foregår i realtid, der klipp fra serien fortløpende blir lagt ut i sosiale medier. Dette er noe av det som gjør serien så godt egnet som case i et emne om digital historiefortelling.
Selv om hovedboken for emnet ennå ikke er ferdig skrevet, satser hun på at studentene vil få tilgang til materialet i tide.
– Forhåpentligvis kommer den før semesterstart, hvis ikke må jeg snakke med forfatteren så studentene får lese likevel.
Gjennom emnet ønsker Rustad å ha et feministisk perspektiv på Skam. Hun mener nemlig at hvite, heterofile, middelaldrende menn fra middelklassen er for dominerende i tradisjonelt fjernsyn. Nettserier som Skam skiller seg ut ved å bruke flere kvinner i hovedrollene. I tillegg bruker de flere karakterer med andre hudfarger, og inkluderer ulike seksuelle legninger og kjønnsidentiteter.
– Her er norsk TV også dårlig, det har ikke vært en lesbisk kvinne på skjermen siden Taxi for seks år siden. Bare to av tolv NRK-serier nå er produsert av kvinner, det er Skam og Unge lovende, sier Rustad til Uniforum.