(StudentTorget.no):

I desember i fjor lovet regjeringen at det skulle komme 500 nye studieplasser innen IKT. I en pressemelding skrev Kunnskapdepartementet følgende:

 

«Kunnskapsdepartementet tildeler midler til å opprette 500 nye studieplasser til IKT-utdanninger ved høyskoler og universiteter. Dette som følge av budsjettforliket mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre.»

 

Nå viser imidlertid tall fra Samordna opptak at det bare er satt av midler til 136 nye IT-studieplasser fra høsten av.

 

Les også: Vurderer du å studere dataingeniør? Les dette først!

 

– Hvor er det blitt av resten? spør direktør Heidi Austlid i organisasjonen som representerer IKT-bedriftene til NTB. Austlid mener at regjeringen snyter norske ungdommer for nødvendig kompetanse.

 

– En måling IKT-Norge gjorde for to år siden, viste at det var 6.000 ubesatte stillinger i bransjen. Og behovet bare øker og øker, sier Austlid.

 

Kunnskapsdepartementet: Flere årsaker

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet peker på flere årsaker til at bare noen få av studieplassene regjeringen garanterte er å finne i tallene fra Samordna opptak. Haugstad sier dette for eksmepel kan skyldes at plassene gjemmer seg i studier som ikke har IKT i navnet, og at studiestedene kan ha valgt å bruke pengene over flere år, slik at de kan ha et jevnt opptak av IT-studenter.


 

– Vi har ikke det fulle bildet nå. Vi vil vite mer til høsten når alle opptakene er gjennomført, både gjennom Samordna opptak og de lokale opptakene, sier han til NTB.

 

Heidi Austlid er på sin side klar på at regjeringens satsning på IT-studieplasser må skjerpes betraktelig.

 

– Aldri før har norsk ungdom hatt større ønske om å studere tekniske fag og så finnes ikke plassene. Dette er en framtidsinvestering. Hvis vi ikke gjør det. vil vi ikke klare skape nye verdier i Norge, mener IKT-Norges direktør.