F lere og flere ser verdien av fagarbeidersektoren. I følge NHOs kompetansebarometer, svarer seks av ti bedrifter at de trenger personer med yrkesfaglig utdanning.

Et fagbrev er en dokumentasjon på fullført yrkesutdannelse.

Richard Aanensen Rokke (23) valgte bort markedsføring og salgsledelse til fordel for tømreryrket.

Ved å bli fagarbeider, vil hverdagen bli variert og spennende. Det er, i tillegg, lite teori og mye praksis.

Richard så seg lei av en teoretisk hverdag, og valgte å prøve lykken som tømrer.

Jeg valgte å bli håndverker, fordi jeg ikke hadde orket et sekund til bak skolebenken. Tømrer er en god og morsom utdannelse. Ettersom håndverksyrket inneholder mye fysisk arbeid, passer det meg midt i blinken, sier han.

 

Folk med fagbrev er ettertraktet

Ved å ha et fagbrev, vil du som arbeidstaker være svært ettertraktet i arbeidsmarkedet. Fagbrev, eller svennebrev, er også en dokumentasjon som mange arbeidsgivere krever.

Ifølge SSB, vil det i 2035 kunne mangle hele 90.000 fagarbeidere.

Etter jeg valgte å ta et fagbrev, har jeg ikke hatt noe problem med å skaffe meg jobb. Det er en spennende hverdag, hvor jeg opplever en bratt læringskurve. Jeg vil virkelig anbefale tømreryrket, legger Richard til.


 

Du får en stabil økonomi tidlig

Et fagbrev vil stabilisere økonomien raskt.

Man blir sysselsatt i tidlig alder, og får lengre ansiennitet enn de med lang utdannelse. Dette vil spare deg for dyre studielån, som kan føre til at du kan komme tidlig inn i boligmarkedet.

I og med at jeg jobber fulltid og får lønn i læringsperioden, har jeg bedre økonomi enn den gjennomsnittlige student, forteller Richard.

Dersom man ønsker å ta et fagbrev eller svennebrev, må man ta to år på skole, etterfulgt av to års praksis i en bedrift. Regjeringen har også gjort det mulig å ta fagbrev i voksen alder. Da må man ha fem års praksis i en bedrift.

Da jeg bestemte meg for å bli tømrer, oppsøkte jeg en bedrift hvor jeg måtte sende en jobbsøknad, som førte til et jobbintervju – en grei prosess, sier han.

 

Varierte arbeidsoppgaver

Varierte arbeidsoppgaver er en positiv side ved å ta fagbrev.

For Richard, er det nettopp variasjonen som gjør at han trives så godt med jobben sin.

Arbeidsdagen, som tømrer, starter klokken 07:00. Arbeidsoppgavene varierer fra dag til dag, men primært snekkerarbeid. Variasjonen i arbeidet gjør at jeg ikke blir lei av jobben – hver dag blir givende og morsom, sier han.

Innen byggebransjen, elektrobransjen og industriell produksjon, er behovet for fagfolk stort. Du har med andre ord mange muligheter, for ikke å snakke om at du også kan videreutdanne deg senere.

Noe av det jeg finner positivt med retningen jeg har valgt, er at det finnes gode muligheter for videreutdanning i fagfeltet, avslutter Richard.