Jeg tror det er viktig å ha minst to tanker i hodet samtidig, når du begynner å studere. Ta del i fadderukene, engasjer deg, og gå på arrangementer du synes ser morsomme ut, sier Gisle Hellsten, pressekontakt ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo.
Bli kjent med studentbyen din. Hvor er kultur- og utelivet? Hvilke busser og trikker går til universitetet? Samtidig, er det nå du burde sette opp timeplanen for semesteret, og tilegne deg de gode studievanene, fortsetter Hellsten.
Å finne en balanse mellom studiene og det sosiale, «student/life balance», er sentralt.
– Fadderukene kan man investere tid i. De første to ukene er viktige, for å skaffe seg et godt miljø med de du studerer sammen med, og andre studenter i byen.
Du må sette av nok tid til det sosiale, og det du skal gjøre faglig. Hvis man trives sosialt, har venner, og vet hva man skal bruke fritiden på, blir det lettere å sette av tid til studier, sier Hellsten.
– Delta aktivt i fadderukene, de er viktige. Ikke isoler deg på hybelen din. Last ned apper, se hvor det skjer, og be om hjelp hvis det er noe du lurer på.
– Drikk med måte, det kan ødelegge for studiene dagen etter. Fest med måte, og husk at du ikke trenger å feste hver eneste dag.
Timeplaner skaper struktur i studiehverdagen
Det aller viktigste å gjøre for å skape gode studievaner, mener Hellsten er å sette seg inn i programmet man skal gå på, fagene man skal ta, og sette seg ned og lage en ukesplan og månedsplan.
En timeplan hjelper deg å strukturere tiden du skal bruke på studiene.
Det er viktig å stå opp, selv om du ikke har forelesning før klokken to. Dra til lærestedet, og oppsøk andre du kan studere sammen med, sier Hellsten.
Dette mener Hellsten timeplanen din burde inneholde:
- Forelesninger
- Seminarer
- Praksis
- Eksamener
- Innleveringsfrister for semesteroppgaver og andre innleveringer.
- Obligatoriske aktiviteter
- Deltidsjobb
- Studentforeninger og engasjementer.
- Datoer du får utbetalt studielån.
- Trening
- Arrangementer og aktiviteter.
Med en timeplan får du en strukturert hverdag, oversikt over hva du har planlagt, og blir forberedt på det som kommer, råder Hellsten.
Ikke la hverdagen bli en grøt som sentrerer rundt to forelesningstimer i uka. Med en timeplan ser du eksamen i horisonten, og den kommer ikke som en overraskelse mot slutten av semesteret, sier han.
Delta aktivt i den digitale undervisningen
Hellsten forteller at det blir en spesiell studiestart i år.
Mye av undervisningen vil være nettbasert, og det vil være mindre fysisk oppmøte. Det vil blant annet bli mye digital undervisning via Zoom, og tilstedeværelse krever mer av studentene.
Det er viktig å sette seg inn forelesningene og delta, selv om du vil gjøre noe annet. Lat som du skal gå, og at det er en ordentlig forelesning. Det er viktig å være med, stille spørsmål, og delta aktivt i den digitale undervisningen, sier Hellsten.
Hellsten mener at sosial interaksjon er viktig for å lykkes med studiene, og at det er spesielt viktig nå som mange studerer hjemmefra.
Finn samarbeidspartnere du kan diskutere og gjøre oppgaver sammen med, sier Hellsten.
– Kollokvier må kanskje kjøres digitalt, eller dere kan samles og holde én meters avstand. Prøv å gjøre hverdagen så normal som mulig.
Hvilke tips har du til studenter som ønsker å tilegne seg gode studievaner i begynnelsen av semesteret?
Det handler om å gjøre det du har kontroll på selv, sier Hellsten.
Få oversikt over semesteret, og lag en timeplan. Kjøp pensumbøker. Delta på det som tilbys av kurs i studieferdigheter, kildebruk og lignende. Gjør det du kan for å bli kjent med medstudentene dine, anbefaler han.
Spør om hjelp hvis du lurer på noe
Til nye studenter, som sliter med å orientere seg i den nye studiehverdagen, har Hellsten flere gode tips:
Sett deg inn i tilbudet som universitetet eller høyskolen tilbyr, og les det som står på «velkommen-sidene» på nettsidene til skolen, sier han.
Skal du studere i Oslo, anbefaler Hellsten alle nye studenter å laste ned appen til SIO, hvor du kan finne mye informasjon om sosiale aktiviteter, trening, helse, foreninger, og så videre.
Til nye studenter som synes det er skummelt å skulle begynne å studere i en ny by, har han noen trøstende ord:
Det er ikke uvanlig at faget, miljøet eller byen virker fremmed i begynnelsen. Mye er nytt, fremmed og uoversiktlig, men sånn er det for de aller fleste. Det er greit å ikke finne veien eller skjønne seg på alt i begynnelsen. Det er helt normalt, sier Hellsten.
Lurer du på noe, anbefaler Hellsten alle nye studenter å spørre om hjelp.
– Spør en studieveileder, fadder eller medstudent heller enn å sitte med spørsmål alene. Oppsøk hjelp tidlig, det er bedre. De aller fleste spørsmål har vi hørt før, og kan gi gode svar på.
Sliter du med å balansere det sosiale livet og studiene?
Til studenter, både nye og gamle, som fortsatt synes det er tungt å balansere det sosiale livet med studiene sine, mener Hellsten det er viktig å søke hjelp.
Vi har en avdeling i SIO som heter rådgivningstjenesten, hvor man kan diskutere dette, og melde seg på kurs i studiemestring. Her kan du få hjelp til å finne ut hva som er en god plan, og hvordan du kan få bedre orden på studiehverdagen din, forteller han.
Det aller første du må gjøre er å innrømme at du må gjøre en endring, deretter kan du oppsøke en studieveileder.
Her gjelder det å forebygge, ta grep tidlig, og oppsøk veiledere på universitetet eller hos SIO, sier Hellsten.
Han forteller at mange jobber for at du skal få en god studietid, og ønsker nye og gamle studenter velkommen tilbake til høsten.
– Hjertelig velkommen til Oslo som studentby. Vi gleder oss til dere kommer! Dette blir bra!